Europa har stengt grensene – mer eller mindre

Utviklingen har gått raskt den siste uken. Land etter land stenger grensene, men transitt er så langt mulig. Ikke alle har kommet seg hjem fra sydlige strøk og mange er i villrede om hva de skal gjøre for å komme seg hjem med bobilen. Er det virkelig mulig å passere grensene? Vi skal prøve å bistå.

På vei hjem mot Norge? Fortell oss hvordan grensepasseringene har gått. Foto: Christian/Unsplash.

Situasjonen rundt utviklingen av koronaviruset begynte å eskalere i første halvdel av forrige uke. 10. mars kunne vi fortelle at Morelo avlyser sin store jubileumsfest. 11. mars kunne vi fortelle om Utenriksdepartementets advarsel om at enkelte land kunne innføre tiltak eller restriksjoner ved innreise. Det var de to eneste «koronasakene» i vårt nyhetsbrev torsdag morgen. Så nærmest eksploderte det.

Om ettermiddagen 12. mars begynte trafikkstasjonene å stenge. 13. mars kom pålegget om at alle som kommer fra land utenfor Norden skal i karantene ved hjemkomst til Norge. Fiat hadde varslet at de satte ned tempoet på sine fabrikker av smitteverngrunner.
13. mars ga Color Line beskjed om at forbindelsen Oslo – Kiel skulle innstilles. Samtidig la Fjord Line om sine ruter.

Lørdag 14. mars stengte Danmark sine grenser, men var klare på at de ville tillate kjøring i transitt. Søndag 15. mars kom meldingen om at norske havner mer eller mindre skulle stenge. Noen ruter holdt likevel en åpning for nordmenn på vei hjem. Ellers var det gods som skulle transporteres på de gjenværende strekningene.

Ekstra nyhetsbrev
Bobilverden.no sender vanligvis sitt nyhetsbrev mandag og torsdag morgen. Lørdag var det så mange nye artikler at redaksjonen valgte å kjøre et ekstra nyhetsbrev. Ikke minst av hensyn til de som var på vei hjem fra Spania.

Torsdag 12. mars begynte myndighetene i Norge å oppfordre innbyggerne om å unngå fritidsreiser, og søndag 15. mars ble det i ekstraordinært statsråd vedtatt en forskrift som kan brukes for å hindre opphold i hytter. Hensikten var å unngå overbelastning av helsevesenet i små kommuner.

Bobilverden.no gikk ut i fra at bobiler og campingvogner ble sidestilt med hytter. Enkelte kommuner har sagt det samme. Bardu kommune er en av de som har sagt dette klart og tydelig. Noen bobilplasser ble stengt allerede søndag.

Søndag fortalte Statens vegvesen at de ga mulighet for to måneders utsettelse av EU-kontroll, men oppfordret samtidig alle som kunne følge opprinnelig frist til å gjøre det for å unngå senere kø.

Tyskland, Frankrike, Finnland, Portugal og Spania stenger
Mandag 16. mars kl 8 stengte Tyskland mer eller mindre grensene. Opplysningene var vage og den tyske ambassaden i Norge kunne ikke hjelpe med presis informasjon. Alt tydet imidlertid på at beskjeden om at «pendlere» skulle få passere grensen også gjelder reisende i transitt. Så langt redaksjonen vet gikk alle passeringer greit mandag, men køene var lange inn fra Frankrike.

Også Frankrike og Spania har nå stengt grensene for andre enn de som har lovlig opphold i landet. Her mangler vi praktiske erfaringer om hvordan det har gått å passere. I følge Aftenposten følger Frankrike samme praksis som Tyskland og tillater «pendlere».

Finnland stengte grensene for utlendinger uten oppholdstillatelse med umiddelbar virkning i går kveld, men NRK kunne sitere NTB på at det gjøres unntak for nødvendige reiser i nord og vest.

Fra i dag er også karantenereglene inn til Norge skjerpet. Nå må du i karantene i 14 dager – uansett hvilket land du kommer fra. Helseministeren sa i går kveld at det dermed var utelukket å dra på handletur til Sverige. Dersom du har bobilen i vinteropplag i Sverige og henter den nå skal du altså i karantene i 14 dager.

Hva betyr stengt?
Så hva er egentlig en stengt grense? Så langt har ingen blitt helt stengt. Er det mulig å passere på vei hjem til Norge? Så langt har vi ikke hørt om noen som har blitt hindret i å kjøre hjem til Norge, men situasjonen kan endre seg fortløpende. Denne artikkelen vil bli oppdatert med statusrapporter for grensepasseringer.

Schengenområdet stenger også sin ytre grense for innreise, men det får liten betydning da alle landene omtalt over er med i Schengen. Dermed er det praksis ved de nasjonale grensene som er interessant.

To, tre ganger om dagen vil vi sjekke sosiale medier og ulike kilder for å sjekke status, men Bobilverden.no har en liten redaksjon og vi er avhengig av din hjelp. Dersom du passerer en grense eller har venner som har passert en grense, fortell oss i kommentarfeltet under når, hvor og hvordan det gikk. Har du hatt problemer vil vi også høre om dem. Både positive og negative opplevelser vil være til nytte for de som kommer etter deg på vei hjem til Norge.

Dersom du har tips til redaksjonen kan du også sende en epost til post @ bobilverden.no.

Oppdatert 17.03.20, kl 14.50: Vi har hørt påstanden at reisende fra Portugal har blitt stanset på grensen til Spania i dag tidlig. Vi har ikke full tillit til påstanden. Vet du noe om dette så fortell oss om det.

På vår Facebook-side har en leser fortalt om venner som i dag tidlig uten problemer kjørte inn i Frankrike fra Spania.

Oppdatert 17.03.20, kl 16.05: Et svensk bobilpar rapporterer at de kjørte inn i Tyskland ved Colmar ved 14-tiden i dag. Ingen køer. Måtte vise pass før de fikk passere.

Oppdatert 17.03.20, kl 16.35: Vi har nå fått bekreftet av en leser at de ikke slapp over grensen fra Portugal til Spania på A22 i dag tidlig.

Oppdatert 17.03.20, kl 21.05: Portugal og Spania er enige om å konsentrere trafikken over noen få grenseoverganger. På denne siden (ekstern lenke) listes de aktuelle grenseovergangene. Teksten er portugisisk, men grenseovergangene bør kunne leses. Om nødvendig bruk Google Translate.

Det meldes i kveld på Facebook av en norsk bobilist at passeringen fra Frankrike og inn i Luxemburg gikk problemfritt i ettermiddag.

Oppdatert 18.03.20, kl 08.30: Så langt vi har registrert gikk alle grensepasseringer fra Spania og hjem til Norge bra i går. En ubekreftet melding går ut på at de fleste franske campingplasser stenger i dag. Vi vet ikke om dette medfører riktighet. Vi ser også opplysninger om at Belgia nekter gjennomreise. Dette er ikke bekreftet.

Oppdatert 18.03.20, kl 16.10: Fra bobiler på vei hjem meldes det at de slipper uhindret gjennom fra Spania til Norge i dag. Det meldes fortsatt om problemer ut av Portugal. Denne gang over en av de anbefalte grenseovergangene.

Redaksjonen sliter med å få reiseråd og troverdig informasjon fra Utenriksdepartementet.

Oppdatert 18.03.20, kl 18.50: Utenriksdepartementet beklager at de ikke er i stand til å gi relevant informasjon til de som ferdes på landeveien gjennom Europa, og skriver at “I den rådende situasjonen er det ikke mulig å gi sikker informasjon om hva som vil gjelde av innreisebestemmelser for det enkelte land”.
For ytterligere informasjon viser UD til sine landsider og sine informasjonssider om korona og reiser (eksterne lenker). Den meste konkrete informasjonen UD gir er at de nordiske landene er enige om å gi fri passasje for hverandres innbyggere slik at de kan komme seg hjem.

Oppdatert 18.03.20, kl 19.45: Portugal: Vi har i en tidligere oppdatering (over) vist til en enighet mellom Portugal og Spania om åpne grenseoverganger. Denne informasjonen er lagt ut av portugisiske myndigheter. En kilde sier til Bobilverden.no i kveld at denne avtalen ennå ikke er godkjent av Spania. Derfor opplever mange å ikke komme ut av Portugal. Informasjonen er ikke bekreftet av andre kilder, men om den er korrekt vil situasjonen kunne endre seg på kort tid. Avhengig av hva Spania gjør.

Frankrike: Vi har fått meldinger om at franske myndigheter ber transittreisende om å fylle ut et skjema med persondata. De får da 24 timer på seg til å komme gjennom landet. Greier de ikke det venter bøter.

Tyskland: Både TopPlatz og bladet Promobil melder at tyske myndigheter har beordret stengning av campingplasser og bobilplasser. Dette har allerede skjedd flere steder, men vedtakene fattes i ulik takt i de forskjellige delstatene så foreløpig er mange åpne. Det vil endre seg raskt når vedtakene bekreftes lokalt.

Oppdatert 19.03.20, kl 19.59: Vi har fått melding om at det nå går greit å kjøre ut av Portugal. Vi hører også at det går greit fra Spania til Frankrike. Det ser ikke ut som om det franske skjemaet omtalt i går blir gjennomført konsekvent. Det meldes også om greie passeringer hele veien til Sverige.

Oppdatert 20.03.20, kl 09.40: Nå skal det altså gå greit hele veien fra Portugal og hjem til Sverige og Norge. Noen har vært nødt til å diskutere seg over grensen til Tyskland, men de fleste har kommet over uten problemer. Nå har Utenriksdepartementet sendt oss følgende tekst fra det tyske Innenriksdepartementet, som vil fjerne en hvert tvil: EU citizens and third-country nationals returning to their country of origin or country of residence (for which they have a long-term residence permit) are still allowed to travel through Germany (alle på vei hjem kan passere).

Oppdatert 20.03.20, kl 13.20: Mandag stenger alle campingplasser og turistanlegg i Spania og utlendinger blir bedt om å forlate landet. Det bekrefter flere kilder.

Oppdatert 21.03.20, kl 07.35: Alle rapporter fra i går viser at det går problemfritt å kjøre hele veien hjem fra Portugal og Spania. Spansk politi skal ikke være spesielt glad i bobiler som overnatter på tilfeldige steder.

Saken oppdateres dersom noe ekstraordinært inntreffer. Sjekk også kommentarfeltet under…

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: – Hold dere hjemme!

Del dette med andre:

  7 comments for “Europa har stengt grensene – mer eller mindre

  1. Startet vår hjemreise fra Albir i Spania med vår bobil lørdag 14.mars Vi passerte grensen ut av spania/ Barcelona 14.mars 2020 kl 22.30 og vi bare passerte grensen. 15.mars passerte vi grensen til Tyskland ved mullhaus på kvelden der var de fokuserte på skiltene på bilene og lyste med lommelyktene på dem før de vinket oss av gårde . 16.mars passerte vi grensa inn i Danmark kl 24.00 og der var det passkontroll. Videre kjører vi bruene over Danmark til Sverige. Anbefaler alle på reise hjem med sine bobiler fra Spania og andre steder i utlandet med å registrere seg på reiseregistrering.no slik UD vil at vi Norske skal gjøre nå så UD får oversikt over Norske som er i utlandet.

  2. Hei, er på Algarvekysten med bobil og vil gjerne hjem. Kan vi ta sjansen på at vi kommer over grensene fra Portugal til Spania og Frankrike. Vi vil hjæm no 😀

    • Se oppdateringene vi har gjort fortløpende i artikkelen. Det ser ut til å gå bra hele veien nå, men som du ser av siste oppdatering så kan det være at det blir vanskelig i Spania til uka ettersom alle utlendinger er bedt om å reise hjem.

    • Passerte grensa fra Portugal til Spania mellon Elvas i Portugal og Badajoz i Spania i dag kl 1400 uten problemer. Fikk info om den eneste grenseovergangen til Frankrike som er åpen. Den er ved Irun, San Sebastian.

  3. Passerte grensa Spania/Frankrike i dag kl. 12.30 ved Jonquera. Ingen kontroll, ingen kø, bare kjørte rett gjennom.

  4. Hei, lurte på om dere kunne hjelpe meg, er i Albania, tenker å kjøre hjem til Norge, lurte på om dere visste om det er andre som har prøvd og kjøre hjem fra Balkan i disse dager!

    • Vi har ikke sett noen andre som har kjørt denne veien. I prinsippet skal transittrafikk innen EU/EØS gå uhindret for borgere på vei til hjemlandet, men her kan det skje endringer uten forvarsel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *