Bobiler på vei hjem: Utvidet norsk og tysk grensekontroll

Fra mandag 16. mars kl 8 innførte både Norge og Tyskland utvidet grensekontroll. Det rapporteres om mange bobiler på vei fra Spania og hjem til Norge. Disse skal så langt vi vet slippe gjennom grensene.

Grensekontrollene skjerpes, men nordmenn på vei hjem fra Spania og andre land skal slippe gjennom. Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Norske myndigheter er helt klare på at Norges grenser er åpne for alle nordmenn også andre med lovlig opphold i Norge skal få komme hjem. Det blir med andre ord identitetskontroll. Alle andre reisende blir avvist.

Tidligere har Danmark stengt grensene, men tillater reisende å kjøre gjennom landet. Sverige har så langt ikke innført restriksjoner.

Når det gjelder de tysk grensekontrollene har signalene vært noe utydelige.

Norske dagsaviser meldte i går at Tyskland stenger sine grenser. Det ser ikke ut til å stemme helt. I følge Deutche Welle har rikspolitisjef Dieter Romann sagt til journalister at de ikke stenger grensene, det er slikt de gjør i Nord-Korea.
– Vi kontrollerer grensen, det er noe helt annet, skal han ha uttalt. Han skal også ha sagt at pendlere skal slippe gjennom. Det er grunn til å tro at dette også gjelder gjennomreise.

Oppdatert 16.03.20, kl 11.45: Reisende i bobil bekrefter i sosiale medier at de slipper gjennom Tyskland uten problemer.

Karantene og pass
Norge har utvidet karantenereglene. Til nå har reisende som kun har oppholdt seg i Sverige og Finnland vært unntatt fra karantenebestemmelsene. Fra tirsdag 17. mars må også reisende fra disse landene gå rett i 14 dagers karantene ved ankomst Norge. Det er et unntak for de som bor i Sverige og arbeider i Norge.

Norske myndigheter ber nå om at pass medbringes på alle utenlandsreiser. Samtidig ber de om at alle fritidsreiser unngås.

Bobilverden.no følger utviklingen ved grensepasseringer i Europa her.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Nesten full stans i fergetrafikken
Les også: – Hold dere hjemme!
Les også: Europa har stengt grensene – mer eller mindre

Del dette med andre:

  3 comments for “Bobiler på vei hjem: Utvidet norsk og tysk grensekontroll

 1. Så langt vi vet, er et vagt uttrykk.
  Som det skrives er det mange norske bobiler i Spania, og alle vil hjem. Det foregår grensestegninger overalt og vi som ønsker å kjøre hjem fra Spania må vite med sikkerhet at vi kan passere alle aktuelle grenser på veien hjem. Det lykkes ikke med å finne informasjon på nett som bekrefter at det virkelig er greitt. Kan Bobilverden prøve å få bekreftet at det ikke er et problem?

  • «Så langt vi vet», er et uttrykk for at verken vi eller andre kan garantere hva som skjer. Det har vært umulig å få bekreftet informasjon. Tyskerne benytter uttrykket «pendlere» om trafikk som tillates. Men er det trafikk fram og tilbake over grensen (grensetrafikk) eller er det transittreiser? Det spurte vi den tyske ambassaden om. Det tok et halvt døgn å få til svar at ting endret seg så raskt at de ikke kunne svare. Vi fikk kun en lenke å søke videre på. Der fant vi ingen svar tidlig i dag.
   Gjennom sosiale medier har vi spurt og fulgt med gjennom dagen. Kl 11.45 la vi inn en oppdatering om at flere reisende i bobil bekreftet at det gikk greit gjennom Tyskland. Vi har sett flere slike rapporter senere. Men hvor lenge tyskerne praktiserer denne holdningen, vet vi ikke.
   Hva som skjer i morgen eller overimorgen har vi ingen mulighet for å svare på.
   Den tyske ambassaden henviser til denne siden for informasjon: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13797140bodyText3

 2. Vi ble hyggelig og smilende vinket gjennom av 6 politi på grensen til Tyskland over Mulhouse. Ca to timer i kø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *