Du skal i karantene om du kommer hjem fra utenlandstur

Helsdirektoratet har benyttet lovverket til å pålegge alle som har vært på reise utenfor Norden å gå direkte i karantene ved hjemkomst.

Koronaviruset fører til restriksjoner ved innreise. Foto: CDC/Unsplash.

Vedtaket Helsedirektoratet er gjort etter lov om vern mot smittsomme sykdommer § 4-1 andre ledd om karantene (isolering) etter reiser utenfor Norden.

Dette tiltaket er innført for å bidra til å stoppe spredningen av Covid-19 – Koronaviruset. I praksis betyr dette at alle som ankommer Norge etter reiser utenfor Norden ilegges karantene (isolering) i 14 dager etter ankomst. Dette gjelder selv om du ikke har tegn på smitte.

Dersom de reisende har symptomer som forkjølelse, feber og/eller tungpustethet skal de holde seg isolerert i minst syv dager etter symptomfrihet.

Disse restriksjonene gjelder også reisende til Norge via nordiske land etter opphold utenfor Norden.

Dersom du tilsynelatende er frisk kan du kjøre til ditt reisemål, men bør holde avstand til andre på veien dit. Dersom du har symptomer på smitte skal du umiddelbart i isolasjon.

Helksedirektoratet skriver at i den nåværende situasjonen er det nødvendig å forebygge og motvirke overføring av SARS CoV-2 virus og Covid-19 og det er avgjørende å få satt i verk tiltak raskt for hele landet.

Tiltaket anses nødvendige både for å beskytte sårbare grupper og for å opprettholde nødvendig kapasitet i helsetjenesten. Påbudet gjelder for hele landet.

Grensene er inntil videre åpne som vanlig. Så langt vi erfarer er det ikke satt i verk spesielle tiltak på grenseovergangene.

Saken oppdateres ved behov:

13.03.20, kl 11.25: Folkehelseinstituttet har oppdatert rådene for hjemmekarantene. Alle hustandsmedlemmer skal holde seg i karantene. Ikke bare de som har vært utenfor Norden. Reglene for hjemmekarantene gjelder alle som har kommet hjem de siste 14 dagene.

13.03.20, kl 13.20: Folkehelseinstituttet har trukket tilbake karantenepålegget de annonsert tidligere i dag (se forrige avsnitt). Fortsatt gjelder pålegget om at alle som har kommet hjem fra utlandet etter 27. februar skal i karantene i 14 dager.

14.03.20, kl 13.55: Også reisende fra Danmark og Island er nå omfattet av karantenereglene, melder Aftenposten med helseministeren som kilde.

15.03.20, kl 23.50: Karantenereglene er nå utvidet til alle land. Norge innfører forsterket grensekontroll.

Tilleggsinformasjon: Helsedirektoratet oppfordrer til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig (både innenlands og utenlands), unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre, skriver direktoratet på sin hjemmeside. Direktoratet gir ingen råd om reisende bør reise hjem eller forholde seg i ro i utlandet, men oppfordrer den enkelte til å vurdere den aktuelle situasjonen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *