Kysten mange nordmenn glemmer

Sveriges østkyst blir i nord ofte besøkt av bobilister fra de nordligste fylkene, men sør for Stockholm – mot Østersjøen – kan det være langt mellom norskregistrerte bobiler.

Svenskene har kriget mye i Østersjøen. Det har satt sine spor. Her Stegeborg slottsruin. Foto: Knut Randem.

I forrige artikkel startet vi vår tur på østkysten i Stockholm. Så vender vi panseret sørover. Sørvest for Stockholm ligger regionen Södermanland med flere vakre slott og herregårder som for eksempel Tullgarns slott og Gripsholms slott.

Men vi holder oss på E4 langs kysten. Norrköping er den første større byen og like sør for den ligger Söderköping. Nå er vi i området der Gøta kanal har sitt østlige utløp og Söderköping byr på en enkel bobilplass slik at du kan få en smak av kanallivet.

Berg sluser kan være verde en avstikker inn i landet. Foto: Knut Randem.

Om du velger å følge kanalen innover i landet så er det ikke veldig langt til Linköping og Bergs sluser. Dette er det største sluseanlegget i Gøta kanal og kan være verd en omvei. Også her er det en bobilplass. Gøta kanal kan for øvrig være verd en egen tur på tverrs.

Vi velger veien til Söderköping og videre ut til Stegeborg. På Slottsholmen (hvor ellers?) ligger ruinene av Stegeborg slott. Det har vært et maktsentrum i regionen og var i kongelig eie fram til 1600-tallet.

Stegeborg slott med bobilplassen under sine murer. Foto: Knut Randem.

Men vikingene passet sundene her lenge før slottet ble bygget. De blokkerte det ene sundet med påler og kontrollerte dermed den trange siden av Slottsholmen desto enklere. Dette var transportåren inn til Söderköping.

Stegeborg bobilplass har gode parseller og fin plassering. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen i Stegeborg ble for et par år siden kåret til Sveriges beste bobilplass. Her bor du flott ved vannet like under slottsruinen eller på den andre siden av sundet i båthavna.

Tar du deg en tur i nærområdet til fots eller på sykkel så kan du beundre Skällviks kirke fra middelalderen.

Skällviks kirke fra middelalderen. Foto: Knut Randem.

Vi følger nå E22 sørover. To timer lenger sør finner vi Oskarshamn. Dette er en sjarmerende liten by der eldre småhusbebyggelse ligger mellom havna og sentrum.

I Kulturhuset finner du et museum med en av Sveriges mest kjente skulptører, Axel Petersson eller Döderhultarn som han oftest ble omtalt som, etter stedet han kom fra. Her får du se en helt ukjent verden av fantastisk flotte treskulpturer. Folk og situasjoner er satt sammen i fine tablåer. Kanskje ekstra spennende om du liker treskjæring.

Du kan beundre Axel Peterssons trefigurer i Oscarshamns kulturhus. Foto: Knut Randem.

I første rekke i havna tilbyr Oskarshamn en sentral bobilplass. Her kan du se båten gå til Gotland. Ja, kanskje får du lyst til å ta deg en tur dit?

Oscarshamns bobilplass ligger sentralt i byen. Foto: Knut Randem.

Det er mange steder å stanse langs denne kysten. Nå kommer vi til Kalmar. Byen er kjent for sitt slott. Kalmar slott er en av de best bevarte renessanseslottene i Norden.

Slottet ble bygget på 1100-tallet, og det var her Unionen mellom Danmark, Norge og Sverige ble inngått i 1397.

I tillegg til slottet, har Kalmar en vakker gamleby med brosteinsbelagte gater og fargerike trehus. Det er også en rekke museer og kunstgallerier, inkludert Kalmar Konstmuseum og Sjöfartsmuseet.

Kalmar slott ligger vakkert til på en liten øy rett ved sentrum. Foto: Olav Barhaugen.

Kalmar er også et godt utgangspunkt for en tur til Øland. Øya er kjent for sin vakre natur, strender og kultur, og er et populært turistmål. Også blant nordmenn.

Øland har en lang og interessant historie, med mange arkeologiske steder og fornminner fra steinalderen og bronsealderen. En av de mest imponerende stedene er Borgholms slott, som stammer fra middelalderen og ligger på østsiden av øya. Slottet ble ødelagt av en brann i 1806, men ruinene er fortsatt imponerende og gir et innblikk i fortiden.

Borgholm festning på populære Øland. Foto: Knut Randem.

Det er flere naturreservater på øya, inkludert Stora Alvaret, som er et stort, flatt kalksteinsplatå hvor det finnes sjeldne planter og dyr. Det er også muligheter for fotturer, sykling og bading langs kysten.

I tillegg til naturen, er Øland kjent for sin kultur og tradisjoner. Det er flere festivaler og arrangementer som holdes på øya gjennom året, inkludert en årlig musikkfestival og en markedsplass for håndverk og lokal mat.

Så tidlig som i påsken er det et nydelig blomsterdekke i slottsparken i Sølvesborg. Foto: Knut Randem.

På vår lille tipstur passerer vi Karlskrona og stanser i Sölvesborg hvor golfklubben har noen bobilplasser. Om du er blant dem som har med deg golfutstyret i bobilen, så kan du sikkert ta deg et par runder på banen.

Sölvesborg er ingen stor by og har ikke veldig mye å tilby. Fra golfklubben og inn til byen går du over en lekker gang- og sykkelbro. Ta deg tid til å gå å se den når det er mørkt er belyst.

Sølvesborgs gangbru mellom byen og boligområdet ved golfklubben. Foto: Knut Randem.

Den vakre Slottsparken blomstrer vakkert om våren, men slottsruinen er det ikke mye igjen av. Sölvesborg er først og fremst et sted der du slapper av i fred og ro, tar deg en spasertur eller en sykkeltur. Eller slår et slag golf. Dagens fred og ro dekker over en historie med mange og viktige slag gjennom århundrene.

Solnedgang fra golfklubbens bobilplass. Foto: Knut Randem.

En snau halvtime sør for Sölvesborg kan du ta turen ut til Tosteberga hamn. Her ligger en stille og rolig bobilplass ved siden av båthavna. Får du plass i første rekke her så har du den beste sjøutsikten du kan tenke deg.

I Tosteberga har du fritt utsyn. Foto: Ellen Randem.

Så langt vår lille inspirasjon for en vårtur. Her på østkysten har våren kommet lenger enn mange steder i Norge. Om været er godt er det fin vårstemning allerede i påsken og utover våren blir det bare bedre og bedre.

Om det passer slik, kan du jo ta vestkysten nordover, ta en tur til Danmark eller en ferge til Tyskland. Mulighetene er mange, og i bobil gjør du jo som du vil.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Vårtur til Stockholm?

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *