En perle ved Rhinen

Idyllisk beliggenhet, naturskjønne omgivelser, historisk betydning og kulturelle opplevelser er blant høydepunktene i og rundt byen som befinner seg på Unescos verdensarvliste.

Weinstand marktplatz i Rüdesheim. Foto: Knut Randem.

Mosel og Rhinen er to elver der bobilturister ofte møtes langs elvebredden. Denne gangen reiste vi til Rüdesheim am Rhein. Her finner du alt fra middelalderske slott til livlige gater fylt med musikk og god mat, Rüdesheim tilbyr en autentisk smak av tysk kultur og gjestfrihet.

Det er ingen tvil om at vinproduksjonen er viktig for Rüdesheim. Foto: Knut Randem.

Rüdesheim er synonymt med vin, og er spesielt kjent for sin hvitvin laget på druen Riesling. Vinmarkene strekker seg opp åssidene bak byen. Her er det vinmuseum og rundt byen er det mange vingårder som tilbyr omvisning og vinsmakinger. Ta gjerne sykkelen fatt.

Tyskerne er glade i asparges, og med stekte poteter er det en nydelig lunsjrett. Foto: Ellen Randem.

Rüdesheims historie strekker seg tilbake til romertiden, og byen har spilt en viktig rolle i regionens vinproduksjon gjennom århundrene. Et besøk til Brömserburg Castle, byens eldste slott, gir et innblikk i middelalderens livsstil, mens det nærliggende Adlerturm står som et minnesmerke over byens forsvarsverker.

Trange Drosselgasse er livlig og trang. Bebyggelsen er historisk. Foto: Knut Randem.

Gatene i Rüdesheim er både trange, som sjarmerende Drosselgasse. Det er en smal og livlig gate i hjertet av Rüdesheim. Innimellom finner du åpne plasser og langs Rhinen kan du sku utover elva.

Smågatene preges av den historiske byggestilen og viser at oppføringen på Unescos verdensarvliste ikke er tilfeldig. Foruten serveringssteder finner du her butikker med et variert tilbud. Trenger du et gjøkur, så får du det. Trenger du julepynt utenfor sesongen, så får du det. Og vil du kjøpe vin så er mulighetene uendelige.

Gjøkur eller julepynt kan du kjøpe hele året. Foto: Knut Randem.

Svevebane opp åssiden
Fra sentrum av byen går det en svevebane over vinmarkene. Denne bringer det opp til det store Niederwalddenkmal-monumentet. Monumentet er nesten 38 meter høyt og skal symbolisere Tysklands seier i den fransk-tyske krig 1870 til 1871.

På vei opp fra Rüdesheim med svevebane. Foto: Knut Randem.

Her er utsikten spektakulær både på veien opp med svevebanen og på toppen. Det hevdes at du skal kunne se den berømte Lorelei-klippen herfra, men det har vi våre tvil om. Men utsikten er uansett spektakulær.

Niederwalddenkmal er 38 meter høy. Foto: Knut Randem.

Det er flere utsiktspunkter fra Niederwalddenkmal, denne paviljongen og flere steder langs stien mot Assmannshausen. Foto: Knut Randem.

Her kan du ta en halvtimes spasertur i rolig tempo i åskanten og fordype deg i det du ser. Da kommer du fram til en ny svevebane som tar deg ned til Assmannshausen. Men før du tar denne svevebanen ned, kan du nyte lunsj eller forfriskninger på Jaktslottet Niederwald, som også er hotell.

Svevebane ned til Assmannshausen. Foto: Knut Randem.

Du kan kjøpes rundreisebilletter som inkluderer begge svevebanene og båttur fra Assmannshausen og tilbake til Rüdesheim. Det finnes flere muligheter for båtturer på Rhinen. Det er også mulig å kjøre opp til Niederwalddenkmal, men det blir ikke den samme opplevelsen.

Det er god utsikt fra elvebåtene. Her er Ehrenfels slott. Foto: Knut Randem.

Rhinen i flammer er et fargerikt skue med fyrverkeri og lys. Dette er et konsept som arrangeres på ulike datoer flere steder langs Rhinen – også i Rüdesheim. Og venter du til nærmere jul med å reise hit, så er julemarkedet i Rüdesheim en ekstra attraksjon.

Haus der weine og en bierstube i godt samspill. Foto: Knut Randem.

Veien hit og kanskje en rundtur?
Når du kommer nordfra er den raskeste veien fra Hamburg forbi Hannover, Kassel og Frankfurt. Det er flere campingplasser og bobilplasser langs elva. I Rüdesheim ligger campingplassen tett på sentrum.

En god campingplass ligger nær Rüdesheim. Foto: Knut Randem.

Du kan gjøre en flott rundtur av en reise til Rüdesheim. Fra Rüdesheim kan du ta ferga over til Bingen og så kjøre nordover på vestsiden av elva. Her er det flere muligheter for fine stopp.

Det går ferge mellom Bingen og Rüdesheim. Den kan spare deg for en omvei. Foto: Ellen Randem.

I Koblenz møter Mosel Rhinen. Her kan du ta et par dager før du kjører Moseldalen til Trier. Herfra kan du kjøre gjennom Luxemburg og ned til Metz for å få en smak på Frankrike. Eller du kan sette kursen nordover inn i Belgia og Nederland før du setter kursen hjemover igjen.

Men om du velger Metz, så er du ikke langt fra Champagne og kanskje Reims? Da har du et godt utgangspunkt for å utforske Normandie med for eksempel Rouen, Caen, Bayeux og Dieppe før du svinger østover mot Belgia og kanskje stanser opp i Brügge, Giethoorn eller andre steder.

Valget er ditt og kommer selvfølgelig an på hvor god tid du har.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *