Når man er glad i Champagne og vil vite hvordan denne drikken lages så er en tur med bobilen til områdene rundt den franske byen Reims tingen.
Vi meldte oss inn i Francs Passion systemet på våren og planla våre turer rundt om Frankrike for å vite mer om vin, mat og ikke minst Calvados rundt i Normandi. Gratis parkering og opphold over natten er inkludert.
Vi kom inn til Frankrike litt østfra og hadde lagt inn en vingård ved Ludes i nærhetene av Reims som dagens mål. Dette var vår første stopp så vi viste ikke hva som skulle møtes oss.
Etter å ha tatt av fra motorveien og inn på en mindre vei med vinranker i skråningene på begge sider kom vi til Ch. Blondel.
Et velholdt gårdsbruk med flere driftsbygninger og en hyggelig dame som kom mot oss og spurte på fransk/engelsk om vi ville overnatte der. Og ville vi se noe av produksjonen og prøvesmake deres champagne var det bare og si fra, og hun la til at det kunne vi gjøre bare om vi ville selv.
Et flott gresskledd område med trær bak oss og en skråning med vinranker foran ble vår bobilparkering.
Etter litt lunsj utenfor i strålende sol og varme ruslet vi opp til gården og så på bygningene og de flotte blomstene rundt om kring. Sjefen selv, herr Blondel kom mot oss og ba oss med inn på lageret og produksjonslokalene der de blant annet satt på etiketter på flaskene.
Litt engelsk, noe fransk og tegnspråk, så forsto vi hverandre rimelig godt. Herr Blondel viste seg å være en mann med mye humør og selvsagt stor kunnskap om campagneproduksjon.
Vinstokkene i distriktet står i en jord som består av mye kalk og røttene kan gå tre, fire meter ned i bakken for å finne vann. De eldste vinstokkene hans var fra 1965 og produserte ennå nok druer. Da vi var der i juli var druene kun knappenålstore grønne. De ble passet på hele tiden da redselen for sykdommer og råte var der hele tiden. Spesiallagede traktorer kjørte mellom rankene med lange armer som klippet av rankene som vokste rett opp til riktig høyde.
Hos Blondel produserte de fem forskjellige champagner, en Champagne Carte dòr, en klassiker som er modnet i minst tre år, med 2/3 Pinot noir og 1/3 Chardonnay druer. En Champagne Rose, en Champagn Blance de blance, en Champagne Vieux Millesime 2005 og en Cuvee Prestige blandet av 50% Pinot Noir og 50% Chardonnay fra de beste druene gården har og tilby.
Vinene ble testet og vi kjøpte to flasker, en til middagen som skulle lages i bobilen rett ved druene som var i vinen, og den beste til fruens fødselsdag senere på turen.
Mens vi står der og prater ber herr Blondel om unnskyldning og løper opp en trapp for å komme tilbake med en nevø som kunne bedre engelsk. En hyggelig ung mann som fortalte om Reims og området rundt oss. Han oversatt litt og Blondel kunne fortelle at hans datter hadde vært på bryllupsreise i Norge for et par år siden og hadde likt seg godt, bortsett fra regnet i Bergen. På lageret til champagne gården stor det flere paller med champagne som skulle til Norge.
En stor opplevelse uten noe kjøpepress, men med kunnskap og stolthet over produktene som dyrkes og lages her.
Tekst og foto: Yngvar Halvorsen
Les mer: Med bobil på vin- og bondegårdsferie i Spania, Italia og Frankrike