Teppet, blomstene, krigshistorien og middelalderen

Bayeux er kjent for så mye. Fra den nære historien er byen kjent som den første byen som ble frigjort i 1944. Derfor ble den heller ikke bombet i stykker, men krigsminnene velter over deg. Vi dumpet rett inn i en eldre middelalderhistorie, men ikke glem det berømte teppet.

Den årlige middelalderfestivalen i Bayeux byr på fantasifulle opptog, salgsboder og aktiviteter. Foto: Knut Randem.

Vi ble møtt med markedsboder, utkledde beboere, artister og kjøpmenn fra middelalderen. Gamlebyen i Bayeux sydet av liv i gatene rundt den spektakulære katedralen. Det var middelalderfestival. Slik det alltid er den første helgen i juli.

Men det var altså teppet som hadde trukket oss til Bayeux. Tapisserie de Bayeux eller dronning Mathildes tapet, som det også kalles, er et 70 meter langt brodderi laget rundt 1070.
Teppet er i lin og er brodert av flere personer med ulike ferdigheter og teknikk. Det er 50 cm bredt og forteller historien om hvordan hertugen av Normandie slo Harald II i slaget ved Hastings i 1066 og ble konge av England. Han fikk da navnet Wilhelm Erobreren.

Teppet i Bayeux er 70 meter langt og er én versjon av slaget ved Hastings i 1066. Foto: Knut Randem.

Broderiet ble laget for å fortelle vanlige folk, som ofte ikke kunne lese, den ”sanne” historien slik makthaveren så den. Det er utvilsomt laget for propagandaformål. I 1886 ble det laget en kopi i full størrelse, som henger på museet i Reading i England.

Kommunal campingplass med tre stjerner
Den kommunale campingplassen ligger mindre enn en kilometer fra det historiske sentrum i Bayeux. Vi peilet oss inn på den og fikk en av de siste plassene. Vi ankom på ettermiddagen så vi ventet egentlig ikke noe annet i begynnelsen av juli.

Den kommunale campingplassen i Bayeux. Foto: Knut Randem.

Camping Municipal Des Bords de l’Aure har tre stjerner og fortjener alle tre. Svømmebasseng har du tilgang til i det nyrenoverte kommunale badeanlegget vegg i vegg. Adgang dit var inkludert i overnattingsprisen på campingplassen. Plassen har også lekeplasser, gode servicebygg og gode plasser av varierende størrelse for både campingvogner, telt og bobiler.
Campingplassen er åpen april til oktober.

Midt i middelalderen
Vi kastet oss raskt på syklene for å se byen før middag. Noen få tråkk senere var vi i sentrum. Vi syklet gjennom et vakkert parkanlegg hele veien. Her kan du like gjerne gå slik at du kan nyte parken fullt ut. Blomsterprakten ved husene langs gangveien var også nydelig.

Fra campingplassen går en rolig vei gjennom et parkområde og ender langs denne elva i sentrum. Foto: Knut Randem.

Sentrum pulserte av aktivitet og vi ble senere fortalt at vi ganske så tilfeldig hadde truffet nettopp den helgen middelalderfestivalen ble arrangert i byen. Den er en fast begivenhet den første helgen i juli og har vært det i mange år.

Det første du ser er mennesker (fastboende?) kledd i tradisjonelle klær. Det er handelsboder. Alle har ikke det samme middelaldertemaet, men de er med på å skape stemningen.

Både lokalbefolkningen og handelsfolk kledde seg i tidsriktige klær under festivalen. Teatergruppene var litt mer fantasifulle. Som denne alven som flørtet med fotografen. Foto: Knut Randem.

I gatene rundt katedralen er det svært livlig og skuespillere i fantasifulle kostymer gjør hva de kan for å skape stemning i sine ofte eventyraktige klesdrakter. Var det en forførisk alv som kikket ned på meg? Musikantene ga lyd fra seg med tradisjonelle melodier og fantasifulle trollfigurer vandret rundt.

Katedralen i Bayeux. Krypten er verd et besøk. Foto: Knut Randem.

Katedralen og de syngende englene
Vår frue katedral – eller Notre-Dame som det gjerne heter på fransk – ligger sentralt. Her har det vært kirke i hundrevis av år. Den nåværende katedralen ble innviet i 1077. Den fikk store ødeleggelser på 1100-tallet og ble rehabilitert i gotisk stil. Deler av katedralen ble ikke ferdigstilt før på 1800-tallet.

For de fleste vil katedralen se imponerende ut uansett. Men er du ikke en arkitekturnerd bør du likevel ta deg en tur ned i krypten og se på freskene med blant annet de syngende englene.

Krigsminner
Normandie fikk hard medfart under andre verdenskrig. Ikke minst under frigjøringen i 1944. Bayeux var imidlertid den første større byen som ble frigjort.

Trolig kom D-dagen så brått på den tyske okkupasjonsmakten at den ikke rakk å gjøre motstand. Dermed ble det heller ikke vesentlige ødeleggelser her. Bayeux sentrum framstår derfor slik det var før krigen. Slik skiller byen seg sterkt fra andre byer i Normandie.

Museet i Bayeux er dedikert til D-dagen i 1944. Ved vårt besøk var det mulig å gjøre en kort overnatting i bobil på museets parkeringsplass. Foto: Knut Randem.

I utkanten av byen er det et krigsmuseum med utstillinger av utstyr brukt av de stridende partene. Den gir et sterkt inntykk av den militære aktiviteten.

I krigsmuseet eller rettere sagt frigjøringsmuseet er det bygget opp ulike tablåer. Foto: Knut Randem.

Nesten vegg i vegg med krigsmuseet finner vi den enorme krigskirkegården med minnesmerke og 5000 like gravstøtter. Dette er et sted hvor du automatisk senker stemmen og ser for deg krigens redsler.

Krigskirkegården i Bayeux er bare en av mange i området. Foto: Knut Randem.

Når du reiser fra Bayeux kan det passe godt å kjøre rett ut til kysten ved den engelske kanal og se på strendene fra invasjonsdagene. Spor av historien finner du overalt i form av veier oppkalt etter militære enheter, minneplater, minnesmerker og flere kirkegårder. Du forblir garantert ikke uberørt.

På vei ut fra Bayeux kan du reise til kysten og se hvor landgangen fant sted i 1944. Minnesmerker og forklarende plaketter finner du nesten overalt. Foto: Knut Randem.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *