En by med vann som eksistensgrunnlag

Inn i denne byen kan du ikke kjøre med hverken bil eller bobil. Legg deg til på en bobilplass og se hvordan vann kan være eneste transportvei.

Kanalene går på kryss og tvers. Her er det båthus i stedet for garasjer. Eller så fortøyer du ved egen eiendom. Foto: Knut Randem.

Vi er faktisk usikre på om nedelandske Giethoorn kan tituleres som by eller tettsted. Men den lille landsbyen bygger sin eksistens på vann og framkommelighet på vann.

Nå er ikke kanaler og transport på kanaler noe spesielt i Nederland, men det er sjelden det ikke finnes alternativer til sjøtransport.

Kanaler med gang- og sykkelveier er fremkomstveiene. Foto: Knut Randem.

Giethoon ligger i provinsen Overijssel og kommunen Steenwijkerland, omtrent 5 km sørvest for Steenwijk. Her bor drøyt 2 700 mennesker i tett kontakt med vann. Og de har blitt en attraksjon som et slags nederlandsk Venezia.

Mange av kanalene leder også ut i en større innsjø. Foto: Knut Randem.

Det er ikke bygningsmassen som gir rom for sammenligningen, men avhengigheten av vann. I en vesentlig del av landsbyen er beboerne helt avhengige av transport med båt. Selv kan de også ta seg fram med sykkel på de smale gangveiene.

Dette er først og fremst et boligområde, men som attraksjon har man utnyttet interessen med mange tilbud til besøkende. Her kan du leie båt med eller uten fører for å ta en tur på kanalene.

Giethoorn er et populært utfartsmål også blant nederlendere. Du kan leie egen båt eller få servering mens du guides rundt. Foto: Knut Randem.

Enkelte steder så det ut som en radiobilbane i de små kanalene en søndag ettermiddag i slutten av juli.

Et og annet galleri og B&B-hotell finnes også i denne delen av landsbyen. Trivelig er det også med de mange serveringsstedene langs kanalene.

Fra bobilplassen Haamstede kan du se båter i ulike størrelser som passerer i den større gjennomfartskanalen. Foto: Knut Randem.

Giethoorn er intet stort sted så det er fort gjort å utforske stedet. Men det finnes flere bobilplasser og campingplasser tett på landsbyen. En nasjonalpark er også lokalisert her. Så blir gjerne noen dager og ta syklene fatt. Du får sikkert medvind den ene veien.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *