Forleng Mosel-turen inn i Frankrike

Er du blant de som synes Tyskland er greit, men at Frankrike kan være litt vanskelig på grunn av språket? I denne perlen av en by klarer du deg helt sikkert bra.

Place Saint Jacques ligger sentralt i det historiske Metz. Foto: Knut Randem.

Liker du deg i Moseldalen og har lyst på en smak av Frankrike? Da er Metz byen for deg. Bare halvannen times kjøring fra Moseldalen finner du en by med mange overraskelser og en svært sentrumsnær campingplass og bobilplass.

Elva gjennom Mosel renner også forbi Metz. Fra Moseldalens endepunkt, Trier, er det bare halvannen times kjøring til Metz.

Metz har fått tilnavnet ”Den grønne by” for sine store åpne områder og grønne parkanlegg eller temaparker med de vakreste blomster.

Temaparker som denne og store byparker finner du flere av i Metz. Foto: Knut Randem.

Det historiske bysentrum er et av de største kommersielle områdene for fotgjengere i Frankrike. Et eksempel på dette er Centre Commercial Saint-Jaques hvor det innenfor de historiske bygningene skjuler seg et topp moderne kjøpesenter med et utall butikker fra mat til klær og elektronikk.

Mosel rammer inn sentrum. Foto: Knut Randem.

Men det er i gatene du føler historien trenge på. Gjennom byens 3000 årige historie har den i følge Wikipedia blant annet vært en keltisk oppidum, en betydningsfull gallo-romersk by, en hovedstad under merovingere for kongedømmet Austrasia, fødebyen for karolingernes dynasti, en krybbe for gregorianske kirkesang, og en av de eldste republikker i Europa.

Byen har blitt gjennomtrengt av romansk kultur, men er også tungt påvirket av tysk kultur grunnet den nære lokalisering og felles historie.

Saint-Étienne-katedralen er storslagen med massevis av flotte glassmalerier. Foto Knut Randem.

Noe av det første du treffer på er Saint-Étienne-katedralen i gotisk stil. De praktfulle glassmaleriene fra ulike tidsepoker skal ha verdens største omfang. Det spesielle her er at flere av vinduene er utsmykket av Marc Chagall. Katedralen i gotisk stil ble påbegynt i 1220 og ferdigstilt 300 år senere.

Flere av glassmaleriene i Saint-Étienne-katedralen er laget av Marc Chagall. Foto: Knut Randem.

Av andre historisk viktige bygg kan vi nevne Frankrikes eldste kirke, Saint-Pierre-aux-Nonnains-basillikaen fra før middelalderen, stasjonsbygningen Gare de Metz-Ville som har vært bolig for keiser Vilhelm II av Tyskland og Frankrikes eldste operahus hvor det fortsatt er virksomhet.

Blomstrende folkeliv
Både om dagen og om kvelden er det et levende folkeliv i Metz. Det er store og små butikker og du kan finne restauranter i alle prisklasser enten du vil ha en Kobe-biff til 7 500 kroner kiloen, noe til en normal pris eller bare en forfriskning.

Place Saint-Louis har en historie som strekker seg tilbake til 1300-tallet. Foto: Knut Randem.

Place Saint-Louis med en historie fra 1300-tallet er populær i alle aldersgrupper, men du treffer ofte mange unge mennesker her. Place Saint-Jaques har noe for en hver smak, men det finnes så uendelig mye mer. Langs elva ligger det også serveringssteder. Broene over Mosel er vakkert dekorert med blomster og lyssatt om kvelden.

Broene i Metz er vakkert pyntet med blomster. Foto: Knut Randem.

Den kommunale campingplassen ligger ved bredden av Mosel. Ja, det er den samme elva som går gjennom Moseldalen, og her i Metz blir den forsterket av elva Seille. Plassen har de nødvendige fasilitetene og mulighet for bestilling av brødvarer i den lille butikken, som også har noe servering. Men om du vil spise lunsj eller middag ute går du heller den svært korte veien inn i sentrum.

Den langstrakte campingplassen langs Mosel. Foto: Knut Randem.

Campingplassen er åpen fra april til november. Like utenfor porten er det en større parkeringsplass med et område avsatt til bobiler.

Plassen her er åpen hele året og prisen er en del lavere enn på campingplassen. Vær bare oppmerksom på at det på parkeringsplassen kan bli svært trangt mellom bobilene.

Det ser ikke så halvgalt ut her på bobilplassen, men det kan bli virkelig trangt. Foto: Knut Randem.

Du kommer enkelt til Metz via Luxemburg – enten du kommer fra Moseldalen eller fra Nederland.
Du kan gjerne ta Metz som en ”smak” av Frankrike. I en så sentralt plassert by trenger du ikke å være veldig redd for språket. Her er folk samarbeidsvillige. Men om du ikke liker deg, er det kort vei tilbake til Moseldalen.
Og blir du fristet til å se mer av Franrike, ja så er det ikke langt til champagne-hovedstaden Reims eller Paris. Det er heller ikke avskrekkende langt til Normandie.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Normandie byr på historie, alvorlige minner og gode opplevelser
Les også: En fransk-engelsk by i Frankrike
Les også: En historisk og strategisk viktig by
Les også: Teppet, blomstene, krigshistorien og middelalderen
Les også: Følg i vikingenes spor – her hersket Gange Rolv

Del dette med andre:

  3 comments for “Forleng Mosel-turen inn i Frankrike

  1. Takk for tipset.Moseldalen er en perle, og opplevelsen kan åpenbart forsterkes ved å forlenge turen inn i Frankrike til Mosels kilde.
    Vi har feriert med bobil ved Frankrikes Middelhavskyst i en årrekke og kan bekrefte at det ikke er problemer med å gjøre seg forstått.Franskmennenes motvilje mot å snakke engelsk er sterkt overdrevet., og deres evne til å snakke engelsk er undervurdert.
    Behersker man et minstemål av gymnasfransk, er dette selvsagt en fordel.

  2. Her er det også kort veg til Alsace området som vi besøkte i sommer. Vakre steder som perler på en snor. Vi synes Luxembourg by var en opplevelse. Camping rett utenfor og buss inn til sentrum hvert 10 minutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *