Normandie har vært et historisk kraftsenter. I middelalderen herjet norske vikinger i området. De seilte opp Seinen og inntok Rouen.
Rouen var en av middelalderens største og rikeste byer. Kanskje ikke så merkelig at vikingene kastet sine øyne på byen. Det var her Olav Haraldsson (Olav den hellige) skal ha blitt døpt over hundre år etter at Gange-Rolv overtok byen. Trehusbebyggelsen i den eldste delen av byen, katedralen og flere kirker står på UNESCOs verdensarvliste.
Og det var her Jeanne d’Arc ble brent på bålet i 1431. I dag er det bygget en kirke på stedet. Det som en gang var et travelt handelstorg har fortsatt en overbygget markedsplass. Stedet for henrettelsen er markert med en beskjeden plakett i det som nå er en park rundt kirken.
Viktig by
Rouen har alltid vært en sentral by. Den er den historiske hovedstaden fra middelalderen. I dag er den Normandies hovedsete og ditto for departementet (fylket) Seine-Maritime.
Byens historiske rikdom kommer selvfølgelig av nærheten til vannveier. Det er den seilbare Seinen som forbinder byen med havet. De som har fulgt HBOs serie ”Vikings” har sett hvordan vikingene seilte opp Seinen for å erobre Rouen. Rollefiguren Rollo er åpenbart inspirert av Gange-Rolv.
Det var i 911 kong Karl den enfoldige overlot makten i Rouen til Gange-Rolv. 103 år senere ble Olav Haraldsson angivelig døpt i katedralen her. Krypten der vannet til dåpen ble hentet i en brønn finnes fortsatt, men er normalt avstengt. Ved tusenårsjubileet i 2014 ble dette markert med et fem dager langt arrangement.
Dette vitner om en lengre periode med sterk norsk påvirkning i området.
På 1100-tallet ble dagens katedral påbegynt, men først i 1880 ble den erklært ferdig bygget. Da ble den regnet som verdens høyeste bygning.
Byen har også hatt stor betydning for England og har sammen med London vært hovedstad for de anglonormanniske dynastiene.
Blodig historie
Om ikke middelalderen var blodig nok, mye takket være vikingene, så var heller ikke ettertiden beskjeden når det kom til blodsutgytelse.
Under hundreårskrigen mellom Frankrike og England, ledet Jeanne d’Arc, eller Jomfruen fra Orléans som hun også ble kalt, i kamp mot England fram til hun ble tatt til fange og henrettet på torget i Rouen. Hun har blitt en fransk helt og helgen i den katolske kirken.
Storslagen katedral
Vi syklet på måfå inn i byen. Siktet oss inn etter en storslagen kirke og fant oss en uteservering over gata. Det tok noen minutter før vi sjekket kartet og oppdaget at vi satt og så på St. Ouen-kirken og ikke på katedralen Notre-Dame de Rouen. Den var ikke langt unna, men opplevelsen illustrerer at det her er flere imponerende byggverk enn katedralen.
Katedralen er selvfølgelig et imponerende skue og den ser neste større ut når du kommer inn i den. Om du ikke er skrudd sammen for å gå i museer og for mange kirker så skal du i hvert fall gå en tur i den gamle bydelen.
Der er det et pulserende liv og du skal gjerne løfte haka for å se på detaljene i bebyggelsene. Over en av de smale gatene danner to bygninger en portal med et lekkert ur fra renessansen – Le Gros Horloge – på veggen. Ellers er de mange bindingsverkshusene med på å prege deler av sentrum.
Tilgjengelighet og overnatting
Rouen ligger om lag en times togtur nordvest for Paris og har kommunikasjon også til andre byer i området. Ettersom byen ikke kan friste med en spesielt fin campingplass, kan det godt være at du foretrekker å gjøre et dagsbesøk i Rouen.
Velger du å bo i Rouen så har den en relativt sentrumsnær campingplass, Camping de L’Aubette i Rue du Vert-Buisson 23 i Saint-Léger-du-Bourg-Denis. Den ligger i en dalside som strekker seg ut fra Rouen i østlig retning.
Den har to stjerner på kvitteringen (18 euro for to personer), men den fortjener etter vår mening kun en av stjernene. Men det er ikke så mye annet å velge mellom om du vil bo nær byen. Den har for så vidt det viktigste du trenger, men standarden var lav under vårt besøk i 2019. På øya som ligger i Seinen tettere på sentrum finnes to bobilplasser, men den ene ligger svært støyutsatt til og ingen av dem tilfredsstilte undertegnedes krav til omgivelser.
Fra campingplassen kan du raskt sykle de 4,5 kilometrene inn til katedralen på i stor grad skjermede veier. Det er heller ikke uoverkommelig å gå denne strekningen med mindre du er i dårlig form.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no