TV og internett i bobilen – hva gjør vi?

Hvordan løser vi TV og internett i bobilen? Tar vi med oss vanene hjemmefra? Eller gir vi blaffen i fjernsynstittingen når vi er på tur? Vi er jo så forskjellige.

“Alle” har en smarttelefon og har god tilgang til nettjenester. Det inkluderer strømming av TV. Foto: Telenor.

En ting er sikkert: Vi har svært ulike behov for fjernsynstitting og bruk av internett i bobilen. Det betyr at den enkelte må lage en «pakke» utformet etter sitt behov. Noen ser mye TV, andre ser ikke i det hele tatt. Noen spiller spill, laster ned filmer og er tunge brukere av datatjenester.

Mens noen fortsatt ser på TV på gammelmåten, ser det ut til at stadig flere ønsker å se programmer og filmer når det passer dem – slik de kanskje gjør hjemme. Det er i hvert fall lett å konkludere med det om du ser på antallet paraboler som er oppe på overnattingsstedene.

Men verden er ikke svart hvitt og det finnes mange kombinasjonsløsninger. Har du et parabol-abonnement hjemme eller på hytta, som også kan benyttes i bobilen, kan det være den rimeligste løsningen. Vel og merke dersom du allerede har en parabol på bobilen.

En enkel ruter med ekstra data-sim kan gi wi-fi og strømming i bobilen. Foto: Knut Randem.

Abonnementene fra flere teleleverandører har etterhvert blitt så fleksible og med så mye data at du kan velge aktivt fra måned til måned hvor mye data du skal bruke. Det gir deg mulighet til å velge aktivt og tilpasse abonnementet til ditt behov.

Det er to forhold som taler mot parabolen: Den er dyr å anskaffe og du må betale et abonnement (om du ikke har en hjemmeavtale). Begge disse utgiftspostene kan utmerket godt overføres til mobilabonnementet der du kan bruke en app fra din hjemmeleverandør eller ganske enkelt app-en NRK TV om du ikke har flere behov. Det vil de fleste spare penger på.

En løsning, som ofte ikke diskuteres, er å se TV via digitalt bakkenett (Riks-TV). Der kan du med en billig antenne se NRKs tre kanaler gratis, men de kan bare tas inn i Norge. Denne løsningen kan dempe behovet for data på mobilabonnementet om du vil se TV lineært (direkte). Riks-TV har også et abonnementstilbud med flere kanaler, men da snakker vi kostnader på samme måte som for parabol-abonnementene. En rundstrålende antenne for digitalt bakkenett gjør at du slipper å gjette hvor nærmeste sender er lokalisert, men du må likevel gjøre et nytt kanalsøk når du har flyttet deg.

Mange vil se programmer når det passer dem. Da er strømming løsningen. Foto: Knut Randem.

Strømming er framtiden
I undertegnedes bobil befinner det seg som regel to datamaskiner, to smarttelefoner og to personer som ikke er veldig avhengig av å se TV. Det jobbes regelmessig på internett fra bobilen.

For å løse dette behovet er det installert en enkel wi-fi-ruter til ca 1 500 kroner for bruk av internett, en Chromecast for strømming til TV. Parabolen vi egentlig ikke skulle hatt, ble brukt så lenge rabatten var superhøy, men er nå lagt ned for godt. TV strømmes i app-en fra nett-leverandøren hjemme.

Erfaringene med denne kombinasjonen er at det går helt fint å klare seg med 10 GB data på det ene mobilabonnementet og 3 GB på det andre.

Når sommerens langtur tar til økes det ene abonnementet til «fri bruk», men med redusert hastighet til 3 Mbit/s når 100 GB er brukt. Selv med redusert hastighet merkes ikke forsinkelsene med dette hverken ved strømming til TV eller bruk av internett. Dessuten har mobilleverandørene problemer med å bremse hastigheten når du er i land de selv ikke er representert i. Dette vil være mer enn nok for de fleste

Tyngre brukere, gjerne med et par tenåringer i bobilen, trenger kanskje et heftigere dataabonnement enn dette, men for de fleste kan enda enklere løsninger være tilstrekkelig.

Den enkleste løsningen for internett i bobilen er å dele forbindelsen fra mobiltelefonen og gjøre den til et wi-fi-ruter. Da kan familien til en hver tid bruke det abonnementet som har mest data igjen.

Fra Chromecast kobles en kabel til HDMI-uttaket. Strøm leveres fra TV gjennom USB eller et 220v stikk. Foto: Knut Randem.

Det kan være litt vrient å sette opp en Chromecast fra en mobil uten hjelp av wi-fi, men mange får det til. Apple TV er et alternativ til Chromecast, men den kan ikke uten videre benyttes på 12v. En Chromcast kan få strøm fra TV, men det opplyses at den nyeste Chromcast TV krever mer strøm enn det fjernsynsapparatet leverer. Har du en stikkontakt i nærheten løser det behovet, men Chromecast TV kan også utstyres med et adapter som lar deg hente mer strøm fra TVs usb-port. Slike adaptere er ikke testet av redaksjonen.

Chromecast settes enkelt opp ved hjelp av Googles Home-app. Her er en enkel veiledning fra Kjell & Company.

Noen velger også å caste fra mobilen og direkte til skjermen. Da slipper du unna både ruter og Chromecast/Apple TV. Noen finner også løsninger med kabel fra mobil til TV. Begge disse løsningene avhenger av fjernsynets egenskaper.

Mobilabonnementet
Det er et stort utvalg av mobiloperatører med tilbud som ofte skifter pris, sammensetning og dekning. Selv om du skal kunne bruke abonnementet som hjemme i hele EU/EØS så kan enkelte operatører ha begrensninger på hvor stor andel av datatrafikken du kan benytte utenlands. Slike detaljer kan være viktige.

Vi skal her se på dagens priser på utvalgte aktuelle mobilabonnement for privatpersoner fra de tre operatørene med egne nett i Norge per 12. april 2023; Telenor, Telia og Ice.

Telenor tilbyr fri bruk med hastighetsreduksjon etter 100 Gb fra kr 529/mnd og 2 GB for 329/mnd. Du får 100 kroner i familierabatt per ekstra abonnement. Disse gir en hastighet på 200 Mbit/s, men kan også økes for tyngre brukere. Det er ingen begrensninger for bruk av data i EU/EØS. Du får fri lagring av bilder på nett.

Telia tilbyr fri bruk med hastighetsreduksjon etter 100 Gb for kr 479. Hastigheten er 220 Mbit/s, men de har også et langsommere abonnement. For 5 Gb skal Telia ha kr 299/mnd. Telia har en rabattordning om det velges flere abonnement med fast datapakke. Telia begrenser fri bruk i EU/EØS til 65 Gb, men inkluderer Storbritannia og Sveits.

Ice tilbyr fri bruk fra kr 399 med en hastighet opptil 100 Mbit/s. Netflix er inkludert. Et abonnement med 3 Gb koster kr 199. Utenfor Norge i EU/EØS begrenser Ice datamengden til 45 Gb.

Alle tre har fri tale, sms og mms inkludert i abonnementet. De har også andre størrelser på datapakkene, men vi plukket ut de som kan passe for litt ulike behov. Det finnes også tilleggstjenester som ikke er omtalt her. Har du en wi-fi router må du ha et sim-kort i denne. Det vil koste litt ekstra hver måned.

Om prisene over ikke stemmer med det du betaler hos den samme operatøren, kan det bety at du har et abonnement som ikke lenger selges til nye kunder.

Denne artikkelen ble første gang publisert 12. april 2023. Den er nå oppdatert og re-publisert.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  22 comments for “TV og internett i bobilen – hva gjør vi?

  1. Hei Knut
    Du skriver dette :
    (Den aller enkleste løsningen er å caste fra mobilen og direkte til skjermen. Da slipper du unna både ruter og Chromecast/Apple TV. Noen finner også løsninger med kabel fra mobil til TV.)
    Hva slags duppeditt bruker du da ?

  2. “En løsning, som ofte ikke diskuteres, er å se TV via digitalt bakkenett (Riks-TV). Der kan du med en billig antenne se NRKs tre kanaler gratis, men kan bare tas inn i Norge. Denne løsningen kan dempe behovet for data på mobilabonnementet om du vil se TV lineært (direkte).”
    Jeg benytter meg av dette tilbudet med NRK hjemme også. Jeg har ikke behov for flere kanaler. Jeg er imidlertid blitt fortalt at det ikke skal være nødvendig med noen antenne i det hele tatt i bobilen for NRK-kanalene?

      • I alle land som har digitalt bakkenett bør du få inn noen kanaler med din Riks-TV-antenne, men du får bare kanalene fra det landet du er i. Med mindre du er tett på grensa da.

  3. Bruker strømming fra mobilabonnementet, har en eldre iPad som settes opp som ruter, sammen med en Apple TV som enkelt lar seg bygge om til å gå direkte på 12 Volt så virker dette supert. Har også Riks TV men det er mange plasser dette ikke oppnår kontakt.

  4. Har prøvd å sette opp Chromcast uten Wi-Fi, men får det ikke til, men det er kanskje ikke mulig?
    Vis noen har fått det til, så tar jeg gjerne i mot tips.
    Arvid

    • Tror det skal være mulig hvis du deler nett fra mobilen også kobler Chromecast til det nettet.

      Chromecast er nettbasert og virker ikke uten ett wifi.

  5. Når det gjelder mobilabonnement er talkmore også verdt å nevne. De tilbyr også fri data, og bruker telenor sitt nett. Er du OBOS medlem får du 20% rabatt også. Type abonnement om hvor mye data du ønsker kan endres fra måned til måned. Har aldri manglet dekning, hverken i inn eller utland

  6. Har kjøpt Chromecast, som fungerer flott hjemme, med wifi, men jeg får ikke iphonen koblet opp som nett i bobilen.
    Forstår det slik at dette skal være mulig, men at jeg tydeligvis ikke går riktig frem.
    Noen som har et tips eller to..?

  7. Sluttet å anbefale RiksTV og parabol til nye biler jeg solgte allerede i 2016.

    Bortkastet å bruke så mye penger på utstyr samtidig som man lager ekstra hull og gjennomføreringer i tak som fører til mulige lekasjerpunkter samt kuldebroer osv osv.

    Cast med chromcast(vis tv ikke har det innebygget) eller sleng opp en liten Apple tv boks. Internett har du med deg uansett om du har en egen router eller bruker telefon som wifi hot point.

    • Vi ser veldig lite fjernsyn og synes riks-tv er en enkel og billig løsning for vårt behov! Klarer oss med gratis NRK.

      • Bruker smart tv med Strim app, og telefonen som modem, enkelt og rimelig og slipper ekstra ledninger.
        Da får man inn alle kanaler, samt noen streame tjenester på kjøpet, uansett hvor man er i verden.
        Har du ikke smart tv, kan man kjøpe en Mi-stick som drives av strøm fra tv, via usb, som gjør din gamle tv “smart”.
        Bruker også telefonen som modem til internett.

    • Jeg fikk anbefalt Chromecast (HD) og kjøpte ny type med fjernkontroll. Dette skulle gå fint med en gammel TV i bobil ble jeg fortalt. Problemet mitt er at jeg kun har et 12V uttak mens strømforsyningen til Chromecast krever 5V og TV’n trenger også strøm via 12V uttak. Hvordan løser jeg det? Finnes det en adapter til dette formålet? Jeg kan jo ikke bruke den medfølgende adapteren i 12V-uttaket.
      Jeg trodde denne skulle duge, men den gang ei. https://www.jula.no/catalog/bil-og-garasje/biltilbehor/12-v-tilbehor/forgreninger-og-kontakter/grenuttak-008451/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *