TV og internett i bobilen – hva gjør vi?

Hvordan løser vi TV og internett i bobilen? Tar vi med oss vanene hjemmefra? Eller gir vi blaffen i fjernsynstittingen når vi er på tur? Vi er jo så forskjellige.

«Alle» har en smarttelefon og har god tilgang til nettjenester. Det inkluderer strømming av TV. Foto: Telenor.

En ting er sikkert: Vi har svært ulike behov for fjernsynstitting og bruk av internett i bobilen. Det betyr at den enkelte må lage en «pakke» utformet etter sitt behov. Noen ser mye TV, andre ser ikke i det hele tatt. Noen spiller spill, laster ned filmer og er tunge brukere av datatjenester.

Mens noen fortsatt ser på TV på gammelmåten, ser det ut til at stadig flere ønsker å se programmer og filmer når det passer dem – slik de kanskje gjør hjemme. Det er i hvert fall lett å konkludere med det om du ser på antallet paraboler som er oppe på overnattingsstedene.

Men verden er ikke svart hvitt og det finnes mange kombinasjonsløsninger. Har du et parabol-abonnement hjemme eller på hytta, som også kan benyttes i bobilen, kan det være den rimeligste løsningen. Dersom du allerede har en parabol på bobilen.

I fjor sommer skrev undertegnede en kommentar med tittelen «Farvel parabol!». Og mente det. Men aktive selgere svarte på oppsigelsen med så mye rabatt at den fortsatt brukes i kombinasjon med strømming. Så lenge det varer.

En enkel ruter med ekstra data-sim kan gi wi-fi og strømming i bobilen. Foto: Knut Randem.

Abonnementene fra flere teleleverandører har etterhvert blitt så fleksible og med så mye data at du kan velge aktivt fra måned til måned hvor mye data du skal bruke. Det gir deg mulighet til å velge aktivt og tilpasse abonnementet til ditt behov.

Det er to forhold som taler mot parabolen: Den er dyr å anskaffe og du må betale et abonnement (om du ikke har en hjemmeavtale). Begge disse utgiftspostene kan utmerket godt overføres til mobilabonnementet. Det vil de fleste spare penger på.

En løsning, som ofte ikke diskuteres, er å se TV via digitalt bakkenett (Riks-TV). Der kan du med en billig antenne se NRKs tre kanaler gratis, men kan bare tas inn i Norge. Denne løsningen kan dempe behovet for data på mobilabonnementet om du vil se TV lineært (direkte). Riks-TV har også et abonnementstilbud med flere kanaler, men da snakker vi kostnader på samme måte som for parabol-abonnementene.

Mange vil se programmer når det passer dem. Da er strømming løsningen. Foto: Knut Randem.

Strømming er framtiden
I undertegnedes bobil befinner det seg som regel to datamaskiner, to smarttelefoner og to personer som ikke er veldig avhengig av å se TV. Det jobbes regelmessig på internett fra bobilen.

For å løse dette behovet er det installert en wi-fi-ruter for bruk av internett, en Chromecast for strømming til TV. Parabolen vi egentlig ikke skulle hatt, brukes så lenge rabatten er superhøy og når det passer å se TV lineært. TV strømmes ellers med app-en fra nett-leverandøren hjemme.

Erfaringene med denne kombinasjonen er at det går helt fint å klare seg med 10 GB data på det ene mobilabonnementet og 3 GB på det andre.

Når sommerens langtur tar til økes det ene abonnementet til «fri bruk», men med redusert hastighet til 3 Mbit/s når 100 GB er brukt. Selv med redusert hastighet merkes ikke forsinkelsene med dette hverken ved strømming til TV eller bruk av internett. Dessuten har mobilleverandørene problemer med å bremse hastigheten når du er i land de selv ikke er representert i.

Tyngre brukere, gjerne med et par tenåringer i bobilen, trenger kanskje et heftigere dataabonnement enn dette, men for de fleste vil enda enklere løsninger være tilstrekkelig.

Den enkleste løsningen for internett i bobilen er å dele forbindelsen fra mobiltelefonen og gjøre den til et wi-fi-ruter. Da kan familien til en hver tid bruke det abonnementet som har mest data igjen.

Fra Chromecast kobles en kabel til HDMI-uttaket. Strøm leveres fra TV gjennom USB. Foto: Knut Randem.

Det kan være litt vrient å sette opp en Chromecast fra en mobil uten hjelp av wi-fi, men mange får det til. Apple TV er et alternativ til Chromecast, men den kan ikke uten videre benyttes på 12v. En Chromcast kan få strøm fra TV, men det opplyses at den nyeste Chromcast TV krever mer strøm enn det fjernsynsapparatet leverer. Det kan derfor være gunstig å bruke en tidligere versjon.

Den aller enkleste løsningen er å caste fra mobilen og direkte til skjermen. Da slipper du unna både ruter og Chromecast/Apple TV. Noen finner også løsninger med kabel fra mobil til TV. Begge disse løsningene avhenger av fjernsynets egenskaper.

Mobilabonnementet
Det er et stort utvalg av mobiloperatører med tilbud som ofte skifter pris, sammensetning og dekning. Selv om du skal kunne bruke abonnementet som hjemme i hele EU/EØS så kan enkelte operatører ha begrensninger på hvor stor andel av datatrafikken du kan benytte utenlands. Slike detaljer kan være viktige.

Vi skal her se på dagens priser på utvalgte aktuelle mobilabonnement for privatpersoner fra de tre operatørene med egne nett i Norge per 12. april 2023; Telenor, Telia og Ice.

Telenor tilbyr fri bruk med hastighetsreduksjon etter 100 Gb for kr 499/mnd og 2 GB for 299/mnd. Du får 100 kroner i familierabatt per ekstra abonnement. Disse gir en hastighet på 200 Mbit/s, men kan også økes for tyngre brukere. Det er ingen begrensninger for bruk av data i EU/EØS. Du får fri lagring av bilder på nett.

Telia tilbyr fri bruk med hastighetsreduksjon etter 100 Gb for kr 499. Hastigheten er normalt 20 Mbit/s, men er økt til 250 Mbit/s i en kampanje ut året. For 3 Gb skal Telia ha kr 269/mnd. Telia har en rabattordning om det velges flere abonnement med fast datapakke. Telia begrenser fri bruk i EU/EØS til 65 Gb, men inkluderer Storbritannia og Sveits.

Ice tilbyr fri bruk fra kr 399 med en hastighet på 10 Mbit/s. Et abonnement med 3 Gb koster kr 199. Utenfor Norge i EU/EØS begrenser Ice datamengden til 45 Gb.

Alle tre har fri tale, sms og mms inkludert i abonnementet. De har også andre størrelser på datapakkene, men vi plukket ut de som kan passe for litt ulike behov. Det finnes også tilleggstjenester som ikke er omtalt her.

Om prisene over ikke stemmer med det du betaler hos den samme operatøren, kan det bety at du har et abonnement som ikke lenger selges til nye kunder.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  14 comments for “TV og internett i bobilen – hva gjør vi?

 1. Hei Knut
  Du skriver dette :
  (Den aller enkleste løsningen er å caste fra mobilen og direkte til skjermen. Da slipper du unna både ruter og Chromecast/Apple TV. Noen finner også løsninger med kabel fra mobil til TV.)
  Hva slags duppeditt bruker du da ?

 2. «En løsning, som ofte ikke diskuteres, er å se TV via digitalt bakkenett (Riks-TV). Der kan du med en billig antenne se NRKs tre kanaler gratis, men kan bare tas inn i Norge. Denne løsningen kan dempe behovet for data på mobilabonnementet om du vil se TV lineært (direkte).»
  Jeg benytter meg av dette tilbudet med NRK hjemme også. Jeg har ikke behov for flere kanaler. Jeg er imidlertid blitt fortalt at det ikke skal være nødvendig med noen antenne i det hele tatt i bobilen for NRK-kanalene?

   • I alle land som har digitalt bakkenett bør du få inn noen kanaler med din Riks-TV-antenne, men du får bare kanalene fra det landet du er i. Med mindre du er tett på grensa da.

 3. Bruker strømming fra mobilabonnementet, har en eldre iPad som settes opp som ruter, sammen med en Apple TV som enkelt lar seg bygge om til å gå direkte på 12 Volt så virker dette supert. Har også Riks TV men det er mange plasser dette ikke oppnår kontakt.

 4. Har prøvd å sette opp Chromcast uten Wi-Fi, men får det ikke til, men det er kanskje ikke mulig?
  Vis noen har fått det til, så tar jeg gjerne i mot tips.
  Arvid

  • Tror det skal være mulig hvis du deler nett fra mobilen også kobler Chromecast til det nettet.

   Chromecast er nettbasert og virker ikke uten ett wifi.

 5. Når det gjelder mobilabonnement er talkmore også verdt å nevne. De tilbyr også fri data, og bruker telenor sitt nett. Er du OBOS medlem får du 20% rabatt også. Type abonnement om hvor mye data du ønsker kan endres fra måned til måned. Har aldri manglet dekning, hverken i inn eller utland

 6. Har kjøpt Chromecast, som fungerer flott hjemme, med wifi, men jeg får ikke iphonen koblet opp som nett i bobilen.
  Forstår det slik at dette skal være mulig, men at jeg tydeligvis ikke går riktig frem.
  Noen som har et tips eller to..?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *