Norge og Danmark anerkjenner hverandres Tempo 100

Norge og Danmark har blitt enige om å anerkjenne hverandres godkjenninger.

Norge og Danmark godkjenner hverandres Tempo 100 godkjenning. Foto: Tredal AS.

For å kjøre lovlig i 100 km/t med tilhenger, må du ha en tilhenger som oppfyller visse tekniske krav og et eget merke bak på tilhengeren.

– Nå har Norge og Danmark blitt enige om å anerkjenne hverandres godkjenninger, sier Kurt Ottesen i Statens vegvesen.

Det betyr at en norskregistrert tilhenger og campingvogn med norsk Tempo 100-merke kan kjøre i opptil 100 km/t i Danmark, uten å måtte ha et eget dansk Tempo 100-merke.

Tilsvarende kan utenlandsregistrert tilhenger og campingvogn med dansk Tempo 100-merke kjøre i hastighet opp til 100 km/t i Norge. Det forteller Statens vegvesen i en pressemelding. (Det Statens vegvesen ikke skriver er at dette kun gjelder biler inntil 3 500 kg. Oppdatert 16.03.24, kl 11.28)

Gjelder ikke bobil
Danmark har også en Tempo 100-godkjenning av bobiler over 3 500 kg. Uten slik godkjenning er fartsgrensen på motorvei 80 km/t, men med Tempo 100-godkjenning kan farten økes til 100 km/t. På landevei er fartsgrensene henholdsvis 70 og 80 km/t.

Danskene har en egen godkjenningsordning for bobiler. Foto: Knut Randem.

I 2018 spurte Bobilverden.no daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om han ville ta initiativ til å få felles fartsgrenser for bobiler i den aktuelle vektklassen. Norge hadde da fra 2016 likestilt disse bobilene med andre personbiler. Da må de vel kunne kjøre i 100 km/t på gode danske motorveier?

Solvik-Olsen sendte raskt saken videre til Statens vegvesen som fulgte opp saken mot sin danske motpart. Så stanset saken opp. Først et år etter den norske henvendelsen, svarte danskene nei. Ettersom Norge ikke har en separat godkjenningsordning, ville de ikke akseptere norske bobiler på linje med danske med godkjenning.

Det danske myndigheter krever av en bobil mellom 3 500 og 7 500 kg som skal godkjennes for Tempo 100 er det vi alle forventer å finne i en bobil registrert det siste tiåret og vel så det.

Det er altså ikke nok. I Norge og Sverige kan disse bobilene følge skiltet hastighet mens de i Danmark må holde seg under 80 km/t på motorvei.

Ditto danske bobiler kan holde skiltet hastighet i Norge og Sverige selv uten Tempo 100-godkjenning.

Norske bobiler kan få Tempo 100-godkjenning i Danmark om de betaler et par tusen kroner til det private biltilsynet i Danmark. Du kan lese mer om ordningen her.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Danskene sa nei!
Les også: Slik får du lov til å kjøre hurtigere i Danmark
Les også: Ikke gå i denne tilhengerfella

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *