Ikke gå i denne tilhengerfella

I Norge kan bobiler over 3 500 kg følge skiltet hastighet. Men hva skjer når du kjører med en Tempo 100-godkjent tilhenger?

Kjører du bobil med vekt over 3 500 kg hjelper det ikke å ha Tempo 100-godkjenning på tilhengeren. Foto: Tredal AS.

I 2016 ble det lov for bobiler i kjøretøyklasse M1 med vekt inntil 7 500 kg å kjøre i skiltet hastighet på norske veier. Noen år senere ble det innført en Tempo 100-godkjenning for tilhengere. Slike ordninger finnes også i Danmark og Tyskland.

En Tempo 100-godkjent tilhenger kan som betegnelsen sier kjøres i en hastighet inntil 100 km/t der det er tillatt. Da tror du kanskje at du med bobil over 3 500 kg kan kjøre i 100 km/t med en slik tilhenger?

Det ville vært logisk å tenke at hastigheten på bobilen begrenses av tilhengeren, men slik er det ikke. Da Tempo 100-godkjenning av tilhengere ble innført, ble det i 2022 stilt krav til kjøretøyet som skal trekke denne tilhengeren.

Et av kravene er ABS-bremser, et annet krav er at bilen ikke kan veie mer enn 3 500 kg. Dermed må også bobiler, som følger særregelen for kjøretøygruppe M1, kjøre maksimum i 80 km/t.

Denne bestemmelsen er tatt inn i forskrift om bruk av kjøretøy i paragraf 4-5. Om du går inn på Statens vegvesens hjemmeside og til tilhengerkalkulatoren vil informasjonen også dukke opp der.

Det samme gjelder i andre land
Danmark har som kjent valgt å ha Tempo 100-godkjenning for både bil og tilhenger. Heller ikke det hjelper. Også der er maksimal hastighet for en ekvipasje med trekkbil over 3 500 kg og tilhenger 80 km/t på motorvei enten begge er Tempo 100-godkjent eller ikke.

Sverige har ingen Tempo 100-godkjenning for bil eller tilhenger, men har en generell øvre fartsgrense på 80 km/t for slike ekvipasjer.

Hverken norsk eller dansk Tempo 100-godkjenning av tilhenger gjelder i Tyskland. Også der følges samme praksis som i de skandinaviske land.

Redaksjonen har ikke sjekket status i flere land, men du bør ikke ta sjansen på å kjøre raskere enn 80 km/t med tilhenger på motorvei i noe land – før du eventuelt har funnet sikker informasjon om at noe annet er tillatt.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *