En historisk og strategisk viktig by

Trangen til selvstendighet har alltid vært stor i Saint-Malo, og folket der har ry for å ha vært uregjerlige gjennom over 1000 år. På 1500-tallet erklærte til og med byen seg som republikk. I dag er ”byen innenfor murene” et trekkplaster.

En mektig byport til gamelbyen i Saint Malo. Foto: Knut Randem.

Det startet med et kloster på en øy rundt år 1000. Byen fikk senere sitt navn etter en munk, som ble helgen, St Malo. Byen har alltid vært av strategisk betydning og det ble tidlig anlagt solide festningsmurer rundt den.

Begyggelsen i gamlebyen er fra flere tidsepoker. Det er en levende gamleby. Foto: Knut Randem.

Gjennom historien har det ofte vært strid mellom England og Frankrike. Da tjente innbyggerne stort på å beslaglegge skip som passerte. Det gjorde de med kongens velsignelse. Samtidig har de vært uregjerlige og på 1500-tallet erklærte byen seg som republikk.

Det er vakkert også utenfor bymurene. Foto: Knut Randem.

Fra øy til nes
Gjennom historien har øya blitt landfast. Først med en vei på en fylling. Senere med oppfylling av området mot land. I dag ligger Saint-Malo ytterst på et nes.
Byen har est ut og vokst med flere forsteder, men det er byen innenfor murene turistene kommer for å se. Der bor det nesten 50 000 mennesker. Om sommeren firedobles dette tallet.

På festningen finner du tydelige spor etter krig. Foto: Knut Randem.

Bombet
Under andre verdenskrig ble byen utsatt for massiv bombing. I dag er de store granittbygningene restaurert og det er kun enkelte bygninger innimellom som trenger å bygges opp på nytt.

Bruk gjerne en dag innenfor murene. Spis på små hyggelige restauranter, gå på murene og speid etter skip, handle i småbutikker, kikk innom et galleri, ta deg en crepe (tynn pannekake) eller bare sug inn atmosfæren.
Saint-Vincent-katedralen i sentrum av byen er et nasjonalt monument. Til tross for store ødeleggelser under bombingen i 1944 framstår den i dag autentisk i en blanding av romansk og gotisk byggestil.

En bymur kan også inneholde restauranter. Foto: Knut Randem.

Store tidevannsforskjeller
Området rundt Saint-Malo ligger på sand og mudderbanker. Rundt gamlebyen og videre østover er det lange og brede sandstrender.

Ned for bymurene ligger det også strender. Klosterøya kan nås ved lavvann. Foto: Knut Randem.

Når du står på bymurene kan du se ned på bystrendene som ligger like ned for murene. Her kan du også se flere øyer det er mulig å gå tørrskodd til ved lavvann. Bare husk å reager når signalet for høyvann går. Kommer du deg ikke til fastland da, må du vente til neste lavvann for å komme tilbake til land.

På en av disse øyene finner du gravplassen til forfatteren og politikeren Francois René Chataubriand (1768-1848), som var fra Saint-Malo.
Mange steder kan du gå flere kilometer utover ved lavvann. Da kan du plukke østers om det skulle friste. Men ikke utfordre skjebnen. Tidevannsstrømmene her kan være nesten like sterke som i Saltstraumen i Nordland.

Den kommunale campingplassen Cité d’Alet ligger tett på festningen med samme navn. Foto: Knut Randem.

Bynær camping
Camping de la Cité d’Alet (ekstern lenke) ligger oppunder festningen med samme navn om lag to kilometer utenfor gamlebyen og bymurene. Dette er en kommunal camping, som er åpen fra april til november. Standarden er grei og du har dusj, toalett og strøm tilgjengelig. Du finner imidlertid svært lite skygge på denne plassen.
Dette er det nærmeste du kommer til gamlebyen og du kan enkelt spasere i til ”byen innenfor murene”, som den kalles lokalt.

Denne campingplassen ligger på en halvøy tett oppunder fortet med samme navn og du bor dermed på historisk grunn. Fortet har en historie som strekker seg fra romertiden til andre verdenskrig. Her er tydelige spor etter kamphandlinger. Et minnesmerke for ofrene under andre verdenskrig er integrert i festningsanlegget.

Om strandlivet frister så har du flere strender. Denne er like ved campingplassen ved festningen. Foto: Knut Randem.

Om du bor på Camping de la Cité d’Alet er den korteste veien å gå til gamlebyen gjennom dette festningsanlegget og over den flotte stranda nedenfor. Det er fine sandstrender på begge sider av denne halvøya.
I dette området er det også havn for ferger til Plymouth og Portsmouth om du skulle fristes til å ta en tur over kanalen.

Fire stjerners familievennlig ”slottscamping”
Vi valgte å bo på Camping La Ville Huchet (ekstern lenke), en fire stjerner campingplass om lag 6,5 kilometer fra gamlebyen. Du kan sykle eller gå til byen på forholdsvis trygge veier i ganske flatt terreng. Tar du avstikkeren gjennom fortet Cité d’Alet blir turen rundt 8 kilometer, men er vel verd den lille omveien.

Det lille ”slottet” setter stemningen på Camping La Ville Huchet. Foto: Knut Randem.

La Ville Huchet er svært barnevennlig med bassenger og sklier som hovedattraksjon. For de voksne finnes også et overdekket basseng å trekke seg tilbake til.

Camping La Ville Huchet byr på bassenger (også innendørs), lekeplasser og serveringssteder for store og små. Foto: Knut Randem.

Et lite ”slott” ligger midt på campingplassen og gir litt fransk atmosfære. Plassene for campingvogner, telt og bobiler ligger langs småveier rundt dette. Campingplassen har også mobile hus for utleie. La Ville Huchet kan også by på sportsanlegg, butikk og serveringssteder.

Veien til og fra
Bare en times kjøretur øst for Saint-Malo ligger klosterøya Mont-Saint-Michel. Om du skal til Saint-Malo så anbefales en tur innom denne attraksjonen, som vi har skrevet om tidligere. Her er det store parkeringsplasser – også en du kan overnatte på – og du blir kjørt med buss over en molo ut til ”klosterbyen” som klamrer seg oppover et lite fjell.

Saint-Malo er også et godt utgangspunkt for en tur videre sørover til Nantes og langs Atlanterhavskysten. Kanskje til La Rochelle eller helt ned til Bordeaux? Saint-Malo ligger for øvrig en fire timers kjøretur vest for Paris.

Denne festningsøya ligger på utsiden av gamlebyen i Saint Malo. Foto: Knut Randem.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Normandie byr på historie, alvorlige minner og gode opplevelser
Les også: Teppet, blomstene, krigshistorien og middelalderen
Les også: Følg i vikingenes spor – her hersket Gange Rolv

Del dette med andre:

  1 comment for “En historisk og strategisk viktig by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *