Normandie byr på historie, alvorlige minner og gode opplevelser

Det fredelige bølgende landskapet og de eviglange strendene har gjennom århundrene vært gjenstand for strid, krig og okkupasjon. Gange-Rolv invaderte Normandie for 1000 år siden. Minnene fra D-dagen i 1944 og andre verdenskrig er også tydelig tilstede. I dag en fredelig plett med gode opplevelser.

Lengst vest i Normandie bør du besøke klosterøya Mont Saint Michel. Foto: Knut Randem.

Lengst vest i Normandie bør du besøke klosterøya Mont Saint Michel. Foto: Knut Randem.

Selv i dag bærer Normandie spor av vikinghistorien. Fortsatt finnes hus inspirert av vikingene, utført i bindingsverk med dragehoder under mønet. I nyere tid finnes alvorlige minner fra andre verdenskrig med tyskernes befestning og den allierte invasjonen som startet med D-dagen i 1944.

Dieppe er en av de første byene du møter langs kysten i Normandie. Tidevannsforskjellene er store langs kysten. Foto: Knut Randem.

Dieppe er en av de første byene du møter langs kysten i Normandie. Tidevannsforskjellene er store langs kysten. Foto: Knut Randem.

Normandie strekker seg i hovedsak fra byen Dieppe i øst til klosterøya Mont Saint-Michel i vest. Allerede i Dieppe kan du se den enorme forskjellen på høyvann og lavvann. Forskjellen kan være opptil åtte meter og havna har den karakteristiske havneløsningen som gjør at bryggene flyter opp langs stolper i takt med tidevannet.

Under andre verdenskrig benyttet de allierte styrkene Dieppe som en angrepsøvelse i 1942. Den resulterte i over 3000 drepte soldater og var ganske sikkert årsaken til at det skulle gå ytterligere to år før D-dagen kunne gjennomføres. I dag er stranda i Dieppe fredelig der den begrenses av klippene og innløpet til havna.

Det er mange og gode strender i Normandie, men på denne og mange andre døde tusenvis av allierte soldater D-dagen i 1944. Foto: Knut Randem.

Det er mange og gode strender i Normandie, men på denne og mange andre døde tusenvis av allierte soldater D-dagen i 1944. Foto: Knut Randem.

Ved enden av stranda ligger byens ”reservebobilparkering”. Byens mer tilrettelagte bobilparkering ligger under klippene på den motsatte siden av havna. Prisene er greie og overkommelige slik de er i de fleste småbyer, men du må regne med litt trangere forhold enn det den norske brannforskriften legger opp til.

Et kveldsbesøk i Mont Saint Michel byr på spennende lyssetting og effekter. Foto: Knut Randem.

Et kveldsbesøk i Mont Saint Michel byr på spennende lyssetting og effekter. Foto: Knut Randem.

Klosterøya
I den andre ytterkanten av Normandie finner du tidevannsøya som ble bebygget på 500- og 600-tallet. Bebyggelsen har blitt utvidet og befestet gjennom århundrene. Kirka på toppen av øya ble bygget på 1000-tallet.

Under hundreårskrigen 1337 til 1453 greide ikke britene å erobre øya. Kvikksand kan ha vært noe av forklaringen. Det har også vært mange andre forsøk på å innta øya. Klosterets makt og betydning var en gang betydelig, og ulike katolske ordner har hatt tilhold her gjennom tidene.

Klosteret ble fredet allerede i 1874 og er i dag oppført på Unescos verdensarvliste. Øya er også en av Normandies største turistattraksjoner med eget turistkontor der butikker og restauranter bekler den første delen av veien som snor seg opp til klosteret og kirka.

I dag fører en vei ut til klosterøya. Den gjør at du kan besøke klosteret hele året – minus to dager da plassen foran inngangen oversvømmes av tidevannet. Ut til øya kan du sykle eller bli kjørt i gratis buss fra parkeringsplassene.

En av parkeringsplassene har tømmestasjon og er reservert for bobiler. Der er det ditt eget og naboens ansvar å sørge for at dere bare bruker hver annen p-plass. Det går stort sett bra, men du blir neppe her mer enn en natt eller to.

Jeanne d'Arc

Jeanne d’Arc

Mange spennende byer
I innlandet finner du byer som Rouen med en gammel bydel med bindingsverkhus. Det var her Jeanne d’Arc ble brent som heks bare 19 år gammel. Hun ble senere (for sent) frikjent og kanonisert av den katolske kirke. Den eldste delen av Rouens bykjerne med sin trehusbebyggelse, katedral og mange kirker er oppført på Unescos verdensarvliste.

I Giverny er den store attraksjonen Monets hage. Den berømte hagen er utgangspunkt for mange av kunstnerens vakre malerier. Herfra er det kun 80 km til Paris.

Tilbake ved kysten finner du for eksempel snobbete Deauville og den usnobbete badebyen Verville sur Mer. Eller turistbyen Honfleur, som enkelte sammenligner med Saint Tropez ved Middelhavet. Den ligger ved Seinens utløp. Her finner du en malerisk havn, skiferdekte fasader og bygninger med de typiske bindingsverkene. Dette har gjennom årene vært en viktig transitthavn for Rouen.

Rouen ble overtatt av Gange-Rolv i 911 og hans ”rike” strakk seg ut til Cherbourg på halvøya som strekker seg ut i den engelske kanal. Cherbourg har i nyere tid gitt navn til filmen ”Paraplyene i Cherbourg”, men sporene etter vikingtiden og andre verdenskrig er nok viktigere. Under andre verdenskrig var den strategisk viktig for tyskerne, og ble en viktig forsyningshavn for de allierte etter D-dagen.

D-dagen 1944
6. juni 1944 ble 6000 allierte soldater drept under landgangen i Normandie. Langs hele kysten vil du finne spor av krigen både som bombekratre, bunkre og gravplasser.
Ved Arromanches les Bains er det et utsiktpunkt hvor du ser ned i byen og restene av den kunstige havnen bygget av de allierte etter D-dagen. Omaha beach er et sentralt minneområde.

Moules frites - blåskjell servert med pommes frites er lokal spesialitet. Foto: Knut Randem.

Moules frites – blåskjell servert med pommes frites er lokal spesialitet. Foto: Knut Randem.

Kulinariske gleder
En av spesialitetene i Normandie er moules frites – blåskjell og pommes frites, gjerne med majones (ikke ketsjup). En utmerket rett til lunsj.

Osten Camembert har sin opprinnelse i byen med samme navn. Der er det i dag et ostemuseum og du kan se produksjon av osten i området.

Det produseres ikke vin av druer i noe omfang i Normandie, men til gjengjeld lages Cider, musserende fruktvin, Calvados, destillert eplebrennevin og Pommeau, eplejuice blandet med Calvados.

Bobilplasser
Overnattingsmulighetene for bobilister er mange. Campingplassene er tallrike og de fleste byer med respekt for seg selv har en bobilplass. De kan være alt fra gratis parkering på blandet parkeringsplass til godt opparbeidede bobilplasser.

Mange bobilplasser har enkel standard og egner seg kun for en enkel natt. Foto: Knut Randem.

Mange bobilplasser har enkel standard og egner seg kun for en enkel natt. Foto: Knut Randem.

Normandie kan besøkes det meste av året. Høysesongen er i juli/august og man har sikkert glede av å bruke vår og høst til en slik tur.

Denne artikkelen ble første gang publisert i februar 2020 som inspirasjon før sommersesongen. Vi vet alle hvordan det gikk. Den re-publiseres nå i håp om en fin og koronafri sommer. Vær oppmerksom på at enkelte opplysninger kan ha blitt endret.

Filmen under viser veien inn til og en rundtur på bobilplassen i Dieppe:

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Supplerende kildemateriale fra Wikipedia

Del dette med andre:

  2 comments for “Normandie byr på historie, alvorlige minner og gode opplevelser

  1. Hei, takker for meget fine opplysninger vedrørende turforslag.
    Det jeg savner er at disse artikler lar seg printe ut slik at enkelte av oss slipper å ta med oss PC for å lagre disse opplysninger, Har klippet ut endel artikler som jeg har arkivert i en liten ringperm som er lettvin å ha med seg i bobilen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *