Tyskland – vinfestenes land

Vinfester har en lang tradisjon i Tyskland. I tillegg til å smake på utsøkte viner og nyte deilig mat, får du et helt spesielt innblikk i lokale kulturer og samfunn.

Vinfestene byr på god stemning. Her fra Stuttgarter Weinforf. Foto: ©Pro Stuttgart e.V.

Når vi snakker om klassiske vinland, går tankene gjerne til Frankrike, Spania eller Italia. Men også Tyskland har fortjent en plass på denne listen. Ikke bare på grunn av en rekke toppviner, men også takket være de tradisjonelle vinfestene som avholdes i nesten alle regioner. Du kan oppleve dem i bobil.

Erfurt vinfestival på katedralsplassen. Foto: ©Matthias Frank Schmidt.

På festene kan du oppleve lokale spesialiteter, kulturelle innslag, spennende markeder, god stemning og – ikke minst – fremragende viner fra lokalområdet. Slik blir de en helt spesiell opplevelse for alle livsnytere og festglade. Ofte finner slike festivaler sted i maleriske omgivelser med grønne vinmarker, middelalderske landsbyer eller majestetiske plasser og alleer.

Tysklands turistkontor har plukket ut vinfester i ti ulike regioner i Tyskland i 2022. Lenkene i teksten under fører til de respektive festivalenes hjemmesider:

Stuttgarter Weindorf: 17. aug. – 4. sept. 2022
I regionen Baden-Württemberg avholdes det hvert år en rekke vinfester. En av de mest kjente og blant Tysklands største, med over én million gjester, er Stuttgarter Weindorf, som finner sted på Schillerplatz i Stuttgart hver høst. Fra nesten 120 vinboder får gjestene servert rundt 500 forskjellige viner fra Württemberg.

Bremer Weinsommer: 1. – 4. sept. 2022
I hjertet av hansebyen Bremen arrangeres hvert år den såkalte vinsommeren. På Hillmannplatz fylles hvitdekkede bord med et stort utvalg av viner og passende matretter, mens et musikalsk program ledsager det hele. Bremer Weinsommer er preget av nytelse i rolige omgivelser.

Erfurt: vinfest på domplassen 2019. Foto: ©Matthias Frank Schmidt.

Vinfesten i Erfurt: 8. – 11. sept. 2022
Hvert år møtes vinelskere til en stor vinfest i gamlebyen i Erfurt. Hovedstaden i delstaten Thüringen har en vintradisjon som strekker seg tilbake til middelalderen. Og at vinen fortsatt har stor betydning for folk i Erfurt, viser stemningen under vinfesten. I Erfurt serveres en kombinasjon av god vin god musikk – en rekke konserter finner sted under festen.

Vinfest i Oldenburg: 8. – 11. sept. 2022
Hvert år fylles sentrum av Oldenburg med vinelskere. På vinfesten i Oldenburg presenterer vinprodusenter fra de store tyske vinregionene sine viner. Vinsmaking og informasjon om de ulike vinene står i sentrum, men det er selvsagt heller ingen mangel på levende musikk og gastronomiske gleder. En spesiell begivenhet er frokostkonserten på søndag morgen, der man møtes til jazzmusikk og et godt glass drikke.

Pølsemarked og vinfest i Bad Dürkheim: 9. – 13. sept. og 16. – 19. sept. 2022
En gang i året fylles den lille byen Bad Dürkheim av yrende folkeliv: Når det legendariske pølsemarkedet og den stor vinfesten finner sted – verdens største, ifølge arrangørene. Pølsemarkedet og vinfesten har en tradisjon som går over 600 år tilbake. Festtelt og fyrverkeri utgjør rammen for konserter, kulturelle innslag og gastronomiske herligheter. I en restaurant i Bad Dürkheim står for øvrig verdens største vinfat – med en teoretisk kapasitet på 1,7 millioner liter vin.

Bad Dürkheim vinfestival. Foto: ©Stadtverwaltung Dürkheim F Melanie Hubach Photographie.

Vinfest i Berlin-Lichtenrade: 10. sept. 2022
Også den tyske hovedstaden kan by på vinfester. I bydelen Lichtenrade arrangeres det hvert år en vinfest ved dammen i gamlebyen. 40 vinprodusenter fra hele Tyskland presenterer et utvalg av gode viner, akkompagnert av tradisjonelle tyske matretter. Dessuten viser kunstnere og håndverkere frem sine talenter, og gjør festen til en opplevelse for hele familien.

Vinfest i Groß-Umstadt: (nettsiden er ennå ikke ferdig): Forventes å finne sted 6. – 19. sept. 2022
Vinfesten i Groß-Umstadt, som presenterer vinprodusenter fra Bergstraße-området i Hessen, er svært populær blant vinkjennere. I tillegg til god vin tilbys et omfattende kulturprogram, med kroning av årets vindronning og et stort opptog med over 100 vogner og fargerike folkedrakter.

I Hessen avholdes også Rheingauer Weinmarkt i Frankfurt am Main. Her er det utelukkende vingårder fra Rheingau-området som får presentere seg. Vinmarkedet avholdes i det sentrale fotgjengerområdet «Freßgass» midt i byen i tiden 31. aug. – 9. sept. 2022.

Vinfesten i Remagen: 16. – 19. sept 2022
Vinfesten i den koselige lille byen Remagen i Rheinland-Pfalz avholdes alltid den tredje helgen i september. I begivenhetenes sentrum står vindronningen, som kåres på nytt hvert år. Dessuten samles vindronninger fra hele regionen på festen. Selvsagt er det heller ingen mangel på underholdning, musikk, dans, gastronomiske gleder – og masse god vin.

Høstfesten i Radebeul: 23. – 25. sept. 2022
Også landsbyen Radebeul, som ligger i den såkalte Weinstraße i Sachsen, feirer en stor fest til vinens ære. I tre dager på rad blir den historiske festplassen Altkötzschenbroda fylt med yrende liv. Under grønne trær finner man vinboder, matservering og hyggelige sittemuligheter på rekke og rad. Samtidig avholdes den internasjonale vandreteaterfestivalen, der teatergrupper fra hele verden møtes og holder forestillinger. Kombinasjonen av vin fra Sachsen og teaterforestillinger fra hele verden skaper en helt unik atmosfære på vinfesten i Radebeul. Også vingårder i omegnen åpner sine dører og inviterer til kulturarrangementer og vinprøver.

Vinhøst Miltenberg. Foto: ©Thomas Klewar.

Vinhøsten i Miltenberg: 23. sept. – 3. okt. 2022
I slutten av september avholder den maleriske landsbyen Miltenberg i Franken-regionen den årlige festen Vinherbst (vinhøst). Sammen med spesialiteter fra det lokale kjøkkenet som Franken er så kjent for, serverer vinprodusenter fra Miltenberg over 50 forskjellige viner fra regionen på Engelplatz midt i landsbyen. De historiske bygningene rundt plassen er kjent for sin arkitektur og gir denne vinfesten en helt egen sjarme.

Disse ti vinfestene er bare et lite utvalg av de utallige vinfestivalene som avholdes i Tyskland hvert år. Nesten alle tyske byer har en eller annen form for vinfest – også de store byene. Oversikten finner du her.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *