De danske broene; brikker, avtaler og store rabatter

Mange betaler alt for mye over de danske broene. Øresundsbroen og Storebælt er store byggeprosjekter, som finansieres med bompenger. Det er mye å spare om du leser videre her.

Øresundsbroens bomstasjon. Foto: Stig Åke Jönsson, MalmöBild/Sund & Bælt.

Det er flere pristyper over broene. Den dyreste løsningen er å betale med kort eller kontanter i bomstasjonen. Har du AutoPass-brikke eller BroBizz-brikke (herunder Øresundsbizz og andre varianter) har du tatt første steg mot en rimeligere passering.

Den norske AutoPass-brikka og de dansk-svenske bizz-brikkene aksepteres gjensidig i landene som deltar i EasyGo-samarbeidet. Det betyr at en norsk bileier kan bruke en dansk-svensk brikke i Norge. Før bomprisene i Norge ble satt ned for bobiler over 3500 kg var dette et smutthull mange benyttet seg av for å få bomtakst som personbil i Norge. I dag er det ingen spesiell grunn til å velge en bizz-brikke – med mindre du skal lenger sør i Europa. Det kommer vi tilbake til i en senere artikkel.

Storebælt-forbindelsen sett fra Nyborg på Fyn. Foto: Knut Randem.

En norsk AutoPass-brikke kan uten videre benyttes over de to broene, men da betaler du full pris for passeringene. Dessuten risikerer du å betale alt for mye ved passering i et «brikkefelt». For å få de smarte rabattene må du i tillegg knytte avtaler til brikken.

Øresundsbroen har en avtale de kaller BroPas. Denne avtalen koster kr 310 per år og med en bobil over 6 meter vil denne kostnaden tjenes inn på årets første passering. For kortere bobiler vil det ta noe lenger tid å tjene inn årsavgiften. Kjører du ikke over broen hvert år kan du selvfølgelig si opp avtalen og inngå ny når det blir aktuelt igjen.

Med en BroPas-avtale får du mer enn 50 prosent rabatt på alle passeringer over Øresundsbroen gjennom året. I tillegg gir en slik avtale 5 prosent rabatt på Storbælt-forbindelsen.

Mer å spare
På Storebælt-forbindelsen er prisene vedtatt senket i takt med finansieringen av broen. Prisen har allerede blitt senket 15 prosent og vil bli ytterligere senket de kommende årene. Men det er kun de som har registrert et medlemskap i Club Storebælt som får disse rabattene. Medlemskapet er gratis og du registrerer deg på storebaelt.dk med brikken din og andre data.

Det er mulig å registrere en brikke i Club Storebælt uten å ha en BroPas-avtale med Øresundsbroen.

Under har vi satt opp en summarisk sammenligning av prisene med og uten avtaler på de to broene for de ulike størrelsene av bobiler:

Storebælt-forbindelsen. Foto: Miklos Szabo, Sund & Bælt.

Øresund:
BroPas-avtale: kr 310 per år
Bobil under 6 meter: kr 385, med BroPas-avtale: kr 167
Bobil 6 til 10 meter: kr 770, med BroPas-avtale kr 335
Bobil over 10 meter: kr 1440, med BroPas-avtale kr 634
Øresundsbroen oppgir at noen bobiler kan kjøre i grønt felt, men er du i tvil så velger du manuell kjørebane for å unngå feilregistrering.

Storebælt:
Medlemsskap i Club Storebælt: gratis.
Bobil under 6 meter og inntil 3500 kg: kr 245. Med brikke og medlemsskap kr 194
Bobil over 6 meter og inntil 3500 kg: kr 370. Med brikke og medlemsskap kr 295
Bobil inntil 10 meter og over 3500 kg: kr 610, Med brikke og medlemsskap kr 580
Bobil over 10 meter og over 3500 kr: kr 965. Med brikke og medlemsskap kr 917.
Med brikke, men uten medlemsskap i Club Storebælt gis kun 5 prosent rabatt på kontant/kortprisen.
Bruk alltid manuell kjørebane dersom bobilen er høyere enn 2,70 høy og over 6 meter lang. Kjører du i andre kjørefelt kan prisen bli vesentlig høyere. Ha vognkortet i beredskap ved passering i manuell fil.

I manuell fil på begge broene har betjeningen i den manuelle fila øyeblikkelig oversikt på din pris og det er normalt ingen spesiell forsinkelse ved å velge manuell fil. Brikken blir automatisk lest av betjeningen og du betaler med kredittkortet du registrerte da du inngikk BroPas-avtalen.

Det er alltid lurt å sjekke kontoen i ettertid for å se at det ikke har oppstått feil. Alle priser og betingelser over er oppgitt i danske kroner slik de var i april 2019. Bobilverden.no har tidligere omtalt disse forholdene i flere artikler. Her har vi forsøkt å lage en samlet status for de danske broene.

Tekst og forsidefoto: Knut Randem, Bobilverden.no

Broselskapenes hjemmesider finner du her: oresundsbron.dk og storebaelt.dk.

Del dette med andre:

  7 comments for “De danske broene; brikker, avtaler og store rabatter

 1. Haakon E.C. Hansen
  29. april 2019 at 09:22

  Hvis en velger å få en brobizz brikke, hvordan virker det i Norge? Vil en samme rabatt ved en avtale med bompengeselskapet som en har med Autopass? Hva med Autopass ferge?

  • Redaksjonen
   29. april 2019 at 09:51

   Som det står over vil en Brobizz-brikke virke i norske bomstasjoner. Den gir også de rabattene du skal ha.
   Når det gjelder AutoPass Ferje så skriver autopassferje.no følgende om brikker:
   «AutoPASS-brikke eller annen brikke fra utenlandsk utsteder med tilsvarende funksjonalitet. Kalles også OBU. Skal sikre at korrekte data registreres ved betalingspunkt på ferjesamband der brikkebetaling er innført.»
   Det betyr at en Brobizz-brikke må være knyttet til en bestemt bil for å gi rabatter. Tidligere var Brobizz-brikkene «upersonlige» og kunne flyttes mellom ulike biler. De senere årene har Brobizz-avtaler blitt registrert på et bestemt kjøretøy.

   • Haakon E.C. Hansen
    29. april 2019 at 16:48

    Takker og bukker for raskt svar. 🙂

 2. Redaksjonen
  29. april 2019 at 09:56

  Har du spørsmål om AutoPass for ferjer så viser vi til denne artikkelen: https://bobilverden.no/50-prosent-rabatt-pa-ferger-om-du-har-fergekonto/

 3. Alf Reiss
  29. april 2019 at 10:12

  Priser som er oppgitt er i Danske kroner. Husk å regne om med dagens kurs, slik at du ikke får sjokk når fakturaen kommer.

 4. Hans Ole Færestrand
  9. mai 2019 at 20:09

  Venter i spenning på artikkelen om bombríkker lenger sørover i Europa. Er det lenge til den kjem?

  • Redaksjonen
   10. mai 2019 at 21:39

   Kommer snart. Følg med 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *