En gang italiensk, nå kroatisk halvøy med historie som strekker seg tilbake til før-romersk tid. På Istria halvøya finner vi noen av de flotteste campingplassene i Europa. En av de øverste er Camping Lanterna, stjerneplassen som hvert år bringer fram nye campingfasiliteter for campere fra hele Europa.
Istria er en stor halvøy som strekker seg ut fra det nordvestre Balkan i Adriaterhavet mellom Triestebukten og Kvarnerbukten ved Rijeka i Kroatia. Navnet Istria kommer fra Illyrer-stammene som bodde der i antikken. Under romertiden var Istria rekreasjonsområde for romerske keisere, med store badeanlegg i en rekke byer og på øygruppen Brioni. Noe det romerske collosseumet i Pula forteller om.
Istria har vært underlagt Bysants, Venezia, Aquileia, fra 1500-tallet delvis under Det tysk-romerske rike og siden Østerrike-Ungarn fram til 1918. Da kom hele Istria under Italia, inntil det i 1945 gikk inn i Jugoslavia. På 1800-tallet kom den moderne turismen for eliten i Østerrike-Ungarn. Etter uavhengighetskrigen på Balkan på 1990-tallet, har Kroatia bygget opp en betydelig turistindustri. På Istria ligger campingplassene tett i tett langs det azurblåe Adriaterhavet hvor sola nesten alltid skinner.
Premium campingplasser
Camping Lanterna er en av de største campingplassene i Europa med plass til 10 000 gjester – samtidig. Strandlinja strekker seg over hele 3 kilometer på tre kanter av selve plassen. Oppstillingsplassene ligger skyggefullt til under digre trekroner, noen helt i strandkanten. I tillegg til campingvogner og bobiler, kan gjester også leie faste mobilhomes (villavogner).
En rekke småbutikker, markedsplasser, restauranter og småutsalg gjør at livsnødvendighetene ikke er langt unna, uansett hvor på plassen en måtte få plass.
Årlig oppgradering
Camping Lanterna rangeres som en av de aller beste campingplassene i Europa, og driftsselskapet Adriatic by Valamar investerer årlig i stadig nye campingtilbud som skal bidra til ytterligere standardhevning for å tiltrekke seg campere fra hele Europa. Og samtidig flytte grenser for hva camping faktisk kan være for de som vil oppleve fritid på to eller fire hjul.
I 2018 ble det åpnet en helt ny «campinglandsby», Maro Premium Village, med avskjermet uteareal, egen resepsjon og tjenesteservice. Der finner vi luksuriøse campinghytter, sikrede lekemiljø, gangstier og små, idylliske broer over små bekker som skjærer gjennom utearealene.
Bilfritt
– Her er hensynet til barna satt i fokus, campingmiljøene er helt bilfrie, og utstyrt for å gjøre familieferiene best mulig, sier Sanja Stojnić, «Front office manager» ved Camping Lanterna, mens hun stolt ønsker oss velkommen. Gjestene har egen parkeringsplass utenfor campinglandsbyen. Maro Premium Village er første del av nytt campingkonsept, utarbeidet på basis av innspill og ønsker fra tidligere gjester, og ble fullbooket omtrent med en gang, opplyser Sanja.
Kunnskapsutfordringer
I tilknytning til den nye «campinglandsbyen» er anlagt en «kunnskapspark» hvor man kan spille minigolf i et miljø knyttet opp mot historiske begivenheter – med spørsmålstavler underveis. Ikke langt unna ligger «Glamping-landsbyen» hvor teltcamping har fått en renessanse, men på et helt nytt og høyere standardnivå. Rett på nedsiden ligger en nyåpnet badestrand, hvor tonnevis med sand gir assosiasjoner til middelhavsrivieraer. Det hele fortsatt til overkommelige overnattingspriser for campingkjøretøyer. For de nye «campinghyttene» ryker nok tusenlappen og litt til for hver overnatting, men da er det plass til hele familien og vel så det.
Her og der finner vi også norskregistrerte campingvogner og bobiler, og flere kan det bli.
– Camping Lanterna har gjester fra storparten av Europa, og vi har også plass til flere nordmenn», sier Nives Matic i Valamar by Adriatic og minner om at den inngår i Leading Camping Europe, og har fått tyske ADAC/ANWBs pris for Best Campsite for årene 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017.
Hvordan komme til Istria?
Fra Tyskland, fører tre veier til Istria:
1 En går via München og Innsbruck over Brennerpasser til Venezia, videre til Trieste og deretter gjennom Slovenia til Istria.
2 Den andre går fra München via Salzburg og Karawanken-tunnelen til Villach i Østerrike og derfra videre til Ljubljana (hovedstaden i Slovenia) og rett ned til Trieste og videre til Istria. God overnattingsplass: Bled i Slovenia, som er verdt et besøk i seg selv.
3 Den tredje går fra Regensburg i Tyskland, via Passau til Linz i Østerrike, og derfra via Graz og Maribor til Zagreb (hovedstaden i Kroatia) og videre via Rijeka til Istria.
Dette er motorveier av høy standard. Kortest er via Salzburg og Ljubljana. Østerrike og Slovenia har motorveiavgifter i form av vignett. Er bobilen over 3500 kg må du ha egen bombrikke i begge land. I Kroatia tas bompenger på «gamlemåten» ved betjente bomstasjoner. Øvrige veier er også av god standard. Reisetid fra Kiel eller Rostock: Ca to dager.
Tekst og foto: Bjarne Eikefjord, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet