50 prosent rabatt på ferger om du har fergekonto

Fra årsskiftet trer en ny nasjonal fergekonto i kraft. Den er knyttet til AutoPASS, men ikke alle fergestrekninger er knyttet til fergekontoen – selv om de tar betalt med AutoPASS-brikke.

Du får 50 prosent rabatt med konto og forskuddsbetaling. Foto: Knut Randem.

Statens vegvesen har knyttet navnet AutoPASS til sin nye fergekonto og dermed er det duket for forvirring.

Betegnelsene «AutoPASS for ferge», ”AutoPASS-fergekort” og ”AutoPASS-fergekonto” er knyttet til det nasjonale samarbeidet Statens vegvesen administrerer. Andre strekninger kan likevel ta betalt med AutoPASS-brikke og ha egne avtaler.

Bastø Fosens ferger mellom Moss og Horten tar for eksempel betalt med AutoPASS-brikke, men har egen rabattavtale utenfor den nasjonale kontoen.

Halv pris med forskudd
Med en AutoPASS-fergekonto får privatkunder 50 prosent rabatt, men det forutsetter at et forskuddsbeløp er innbetalt. For biler inntil 8 meter er dette forskuddet 3 400 kroner. Fra 8,01 meter og inntil 17,5 meter er forskuddet 13 500 kroner.

Privatkunder kan knytte to kjøretøy til en rabattavtale. Det vil si at man kan knytte to kjøretøy til ett forskuddsbeløp. Forskuddsbeløp blir beregnet ut ifra det kjøretøyet som ligger i høyeste takstgruppe, forklares det på autopassferje.no.
Dersom forhåndsbetalt beløp ikke er tilstrekkelig til å betale overfarten bortfaller rabatten.

Ved bruk av AutoPASS-fergekonto vil du kunne betale på fergesambandene inkludert i ordningen enten med AutoPASS-brikke eller med AutoPASS-ferjekort.

AutoPass-brikka kan knyttes til en nasjonal fergekonto. Foto: Knut Randem.

Fra årsskiftet vil det være brikke-betaling knyttet til AutoPASS-fergekonto på følgende strekninger:
Anda – Lote
Bognes – Skarberget
Brekstad – Valset
Drag – Kjøpsvik
Flakk – Rørvik
Halhjem – Sandvikvåg
Mortavika – Arsvågen
Flere strekninger vil komme til etter hvert.

På en rekke andre strekninger (se her) kan et AutoPASS-fergekort (kr 50) benyttes. Dersom flere biler er knyttet til fergekontoen må du ha et fergekort til hver bil. Ved registrering av avtale knytter du AutoPASS-brikke eller annen brikke knyttet til Easygo-samarbeidet (for eksempel Brobizz) til kjøretøyet.

denne siden kan du se hvilke fergestrekninger som er knyttet til AutoPASS-fergekonto. På det samme nettstedet kan du inngå avtaler om AutoPASS-fergekonto.

AutoPASS-kunder med gyldig AutoPASS-brikke, men uten egen AutoPASS-fergekonto, får 10 prosent rabatt på fergesamband inkludert i ordningen.
Du kan fortsatt betale manuelt, men får dag ingen rabatt.

Fergestrekningene i Troms, Finnmark, noen strekninger i Trøndelag og Moss-Horten er altså ikke omfattet av den nye nasjonale ordningen.

Statens vegvesen opplyser at det ved fornyelse av operatøravtaler vil knyttes krav til at det etableres betaling med AutoPASS-brikke. En økning av antallet strekninger knyttet til fergekontoen vil derfor utvikle seg over tid. Det kan likevel skje en del endringer allerede i første kvartal 2019, forteller pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen til Bobilverden.no.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: AutoPASS-betaling på ferger fra nyttår

Del dette med andre:

  15 comments for “50 prosent rabatt på ferger om du har fergekonto

 1. Med en AutoPASS-fergekonto får privatkunder 50 prosent rabatt.
  Får vi også 50 prosent rabatt også på alle
  følgende strekninger?
  Anda – Lote
  Bognes – Skarberget
  Brekstad – Valset
  Drag – Kjøpsvik
  Flakk – Rørvik
  Halhjem – Sandvikvåg
  Mortavika – Arsvågen

 2. Hei

  Er autopass fergekort det samme som det kortet vi allerede har fra før når det gjelder forskudd og rabatt på fergene på vestlandet. Eller hva skjer med det, og det beløpet vi har stående der?

  • Beløpet fra gammelt ferjekort blir etter det vi vet ikke overført til den nye kontoen. Ta kontakt med ferjeselskapet for få refundert innestående beløp.

 3. Må du ha begge brikkene i bilen. På de strekningene som tar autopass eller begge.Hvordan skiller de. Trekker vel ikke to ganger

  • Du bruker kun en AutoPASS-brikke i bilen – felles for bomveier og ferjer. Det er kontoen for ferjer som knyttes til brikke og ferjekort.

 4. Dette var ikke enkelt; her sitter nok «halve Norge» igjen som usikre spørsmålstegn! Ligner byråkratiets siste skanse. Noen må rydde opp slik at folk flest ikke må bruke bobilferien til å tolke regler for de enkelte ferjestrekninger. -Bobilfolket og andre bilister blir i alle fall ikke opprådde for diskusjonsemne.. Her bør noen/myndighet komme på banen og rydde opp i virvaret. Kreve nasjonal forenkling, og ikke bare gjøre forsøk på å forklare kaoset. -Hvor er f.eks. NAF og interesseorganisasjonene for campingfolket?

 5. Takk for grei og opplysende artikkel. ikke lett å holde tunga rett men nå ble det enklere å forstå

 6. Jeg kjøpte en brikke for fergen, på grunn av regninger i posten, og jeg har en autopass brikke fra før, så nå betaler jeg for begge brikkene på fergen++, men jeg får ikke regninger i posten. Jeg blir sprø jeg ringer å ber dem å holde på regning for jeg vil ikke betale dobbelt mer. Det blir vell innkaso, men vis jeg betaler så får ikke jeg penger tilbake ved feil. For da må jeg igjen legger frem dokumentasjon. Så jeg vet ikke hva som er bra og billig, for jeg har jo så mye tid for alt den dritten du må fikses selv.

  • Du trenger kun en brikke! Da du etablerte fergekontoen skulle du knyttet den til den Autopass-brikka du allerede hadde. Nå bør du kvitte deg med den ene brikka og sørge for at den du beholder er knyttet til fergekontoen. Fergeturene blir trukket av forskuddet du har innbetalt. Når forskuddet er brukt opp, får du ny faktura på nytt forskudd. Bompasseringer faktureres hver måned uavhengig av fergeturene og tas ikke av fergeforskuddet.
   To brikker gir to registreringer. Om man av en eller annen grunn må ha to brikker i bilen, så må den som ikke skal benyttes pakkes inn i aluminiumsfolie for å ikke registreres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *