AutoPASS-betaling på ferger fra nyttår

Fra 1. januar 2019 starter den nye betalingsordningen AutoPASS for ferge på flere fergestrekninger i landet.

Fra nyttår er det klart for AutoPass på en rekke fergestrekninger. Foto: Knut Randem.

Da kan man betale enten med AutoPASS-brikke eller AutoPASS-fergekort, avhengig av hvilket fergesamband du benytter i tillegg til dagens betalingsløsninger i en overgangsordning.

Den nye ordningen gjelder for de fleste fergesamband i landet, men ikke i Troms, Finnmark, noen strekninger i Trøndelag, Rogaland og på fergesambandet Moss-Horten, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. Bastø Fosen oppgir imidlertid på sin hjemmeside at det kan benyttes AutoPASS-brikke og tegnes separat tilleggsavtale for å oppnå rabatter på strekningen Moss-Horten.

På spørsmål fra Bobilverden.no svarer pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen at Moss-Horten har sin egen løsning hvor de ligger utenfor den nye nasjonale «AutoPass for fergeløsningen». Med andre ord er det formalia i bakgrunnen og den sentrale AutoPASS fergekontoen som skiller denne strekningen fra andre strekninger (avsnitt oppdatert kl 13.08).

– Innføringen av AutoPASS for ferge vil forenkle hverdagen for trafikantene. Fergeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral AutoPASS-fergekonto, forteller prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen i pressemeldingen.

På denne kontoen kan kundene få oversikt over status som for eksempel gjennomførte reiser og innbetalt forskudd.

Enten brikke eller ferjekort
AutoPASS for ferge innebærer at kunden må ha AutoPASS-brikke eller AutoPASS-fergekort, for fortsatt få rabatt avhengig av hvilket fergesamband man benytter.

AutoPASS-fergekort får man ved å tegne en AutoPASS-fergeavtale på www.autopassferje.no.
Hvis man ikke har brikke må man kontakte et bompengeselskap for å tegne avtale og få brikke, se oversikt på www.autopass.no.
AutoPASS-fergekort gjelder på fergesamband med betaling for både passasjerer og kjøretøy. AutoPASS-brikke gjelder derimot på fergesamband med betaling kun for kjøretøy. Passasjerene reiser gratis på disse sambandene.

AutoPass får mulighet for fergeavtaler. Foto: Knut Randem.

AutoPASS-fergeavtale
Forskuddsbetaling gir private 50 prosent og bedrifter 40 prosent rabatt.

Reisende med AutoPASS-brikke, men som ikke har tegnet AutoPASS-fergeavtale får likevel 10 prosent brikkerabatt. Reisen blir i slike tilfeller belastet den sentrale AutoPASS-avtalen og kommer på den vanlige brikkefakturaen.

Det blir fortsatt mulig å betale manuelt på de berørte fergestrekningene, men til full pris.

De fleste av fergesambandene vil ved oppstart av den nye ordning bruke AutoPASS-fergekort. Overgang til betaling med AutoPASS-brikker skjer normalt i forbindelse med inngåelse av nye driftskontrakter, skriver Statens vegvesen.

Fra 1. januar 2019 starter følgende fergesamband med AutoPASS brikkebetaling:
Halhjem – Sandvikvåg
Arsvågen – Mortavika
Anda – Lote
Flakk – Rørvik
Brekstad – Valset
Bognes – Skarberget
Drag – Kjøpsvik

I tillegg kommer strekningene som har AutoPASS fergekort.

Overgangsordning
For å gjøre overgangen til nytt betalingskonsept mykere, blir dagens verdikort og storbrukerkort mulig å bruke i en overgangsperiode etter oppstart av AutoPASS-betaling for ferge. Forskudd betalt inn på et verdikort kan brukes opp, men fergeselskapene har også refusjonsordninger for sine respektive verdikort.

En komplett oversikt over fergesamband med brikke eller fergekort finner du her  (ekstern lenke).

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les mer: 50 prosent rabatt på ferger om du har fergekonto

Del dette med andre:

  1 comment for “AutoPASS-betaling på ferger fra nyttår

  1. Jeg har autopass brikke for bomringen Bergen, kan den benyttes på fergene også, og får jeg da 50% rabatt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *