Turforslag på Helgelandskysten

Helgelandskysten er kanskje Norges fineste kyststrekning. Mulighetene for friluftsopplevelser både til lands og til vanns er uendelige. Mange av fjellene på Helgelandskysten er myteomspunne, men byr på turmuligheter for alle.

I samarbeid med Outtt har Turistvegseksjonen i Statens vegvesen laget en turguide for Helgelandskysten som inneholder 12 utvalgte opplevelser langs Nasjonal turistveg Helgeland. Dette er en videreføring av et samarbeid som startet tidligere i år. Se lenke nederst i saken. Turene har ulike vanskelighetsgrader, fra krevende til enkle turer som vil passe de fleste.

Utsikt sørover fra Torghatten. Foto: Jarle Wæhler.

Torghatten utenfor Brønnøysund er kjent for sitt karakteristiske hull og det er mange sagn som er knyttet til hvordan hullet ble til. Turen opp til hullet er lett å gå på en tydelig og tilrettelagt sti.

På Helgelandskysten er det mange muligheter for toppturer på en av de bratte fjelltoppene som strekker seg rett opp av havet. Hestmannen er en kjent fjellformasjon på øya Hestmona. Fjellet har et karakteristisk utseende som kan minne om en hest med flagrende man. Fotturen til Hestmannen er en tur for erfarne turgåere da du må klyve de siste 80 høydemeterne til toppen. På toppen venter belønningen med storslått utsikt til hele øyriket.

På øya Dønna kan du gå en familievennlig og lett fottur opp til Åkvikfjellet 287 meter over havet. Gullvågsfjellet er en populær, men litt mer krevende fottur på øya Vega. Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste med sitt unike kulturlandskap. Turen til Gullvågsfjellet er aller finest på kvelden midt på sommeren når sola så vidt dypper seg i havet. En av de flotteste fjellturene på Helgelandskysten er turen opp til Rødøyløva. Turen er relativt enkel og på toppen kan du nyte den enestående utsikten til hundrevis av små og store øyer.

De syv søstre. Foto: Steinar Skaar.

Dersom du er en erfaren fjellvandrer på jakt etter utfordringer, kan du bestige Sør-Helgelands høyeste fjell Heilhornet eller gå fra topp til topp langs fjellene De syv søstre. Fjellene stiger 1000 meter over havflaten og på en klarværsdag kan man se helt til toppene i Lofoten.

Helgelandsbukken. Foto: Espen Maruhn.

Om du ønsker å prioritere topptur er turen opp på Helgelandsbukken en flott tur. Turen inkluderer en båttur over Holandsfjorden med utsikt til den turkise Engenbreen. Engenbreen er en brearm av Svartisen og er Europas lavest beliggende isbre med bunnpunkt bare noen hundre meter over havet.

Holandsfjorden og Engenbreen (Svartisen). Foto: Magne Myrvold/EDBilde.no

Rett under fjelltoppen Helgelandsbukken ligger Norges mest spektakulære DNT hytte, Tåkeheimen. En natt i hytta over skyene blir en opplevelse du ikke vil glemme, skriver Turisvegseksjonen med dårlig skjult entusiasme.

Flere fine turstier (ekstern lenke) langs vegen finner du i turguiden Outtt.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les mer her: Tur-app full av gode opplevelser
Les mer her: Fra Sandefjord til Lofoten, del 1
Les mer her: Spektakulært for bobilist og anna folk

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *