Ny bok markerer 30 år med vei, kunst og arkitektur i storslått natur

Gjennom 30 år har Statens vegvesen tilrettelagt atten utvalgte strekninger gjennom det vakreste og mest varierte av norsk natur. Nå ser de tilbake på det arbeidet som er gjort.

Steilneset i Vardø, Louise Bourgeois kunstverk til minne om de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet.
Arkitekt: Atelier Peter Zumthor. Foto: Knut Wold.

Nyskapende arkitektur langs veiene i form av rasteplasser, utsiktsramper og servicebygg sammen med tankevekkende kunst som inspirerer og begeistrer.

Eller er det sløsing med penger, som noen har gitt uttrykk for? Meningene kan være ulike, men uansett er resultatene sjeldne og gir spesielle opplevelser langs vakre veier.

Videfossen, Gamle Strynefjellsvegen. Arkitekt Jensen og Skodvin. Foto Atle Zerwekh.

Nå presenterer Statens vegvesen og Forlaget Press nye Nasjonale turistveger som sjette generasjon turistvegbok etter starten med Omveg i 2006.

Siden forrige utgivelse i 2016 er 24 nye prosjekter blitt inkludert i boken. I tillegg presenteres 14 skisseprosjekter, som vil bli ferdigstilt de nærmeste årene. Så godt som alt bildemateriell i boken er nytt, noe som i høy grad gjør årets bok til en helt ny utgivelse.

Midtvinter i Rondane. Selv i vintersesongen blir Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane, hyppig besøkt av folk som vi se plassen og den flotte utsikten. Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk. Foto: Werner Harstad.

Det startet i 1993 med en oppfordring fra Stortinget om å se nærmere på hvordan vei og landskap kunne benyttes for å styrke norsk reiseliv. Gnisten var tent og Statens vegvesen tok ansvaret.

I bokens artikler gir Jan Andresen, seksjonsleder for Nasjonale turistveger, en oversikt over historien fra 1993 og fram til i dag. Ketil Kiran, arkitekt og leder av Nasjonale turistvegers arkitekturråd diskuterer arkitektur for folket og eliten. Morten Kvamme, kunstner og leder av Nasjonale turistvegers kunstråd, skriver om kunst og naturlandskap, og bokens essay er skrevet av bil- og reisentusiasten Arne Hjeltnes.

Den nye boka om Nasjonale turistveger gir en samlet oversikt over strekninger og attraksjoner. Foto Jan Neste. Omslagsfoto bok: Frid-Jorunn Stabell.

Boka er gjennomført med tre språk parallelt; norsk, engelsk og tysk. Formatet er hendig og den er enkel å ta med seg som en reiseguide like mye som en bok til glede under planleggingen.

Foruten artiklene som tar for seg historie, arkitektur og kunst langs de Nasjonale turistvegene, har hver av de 18 strekningene fått sine egne kapitler med et enkelt kart, en beskrivelse av strekningen og beskrivelser av samtlige attraksjoner langs strekningene. Alt ledsages av bilder i høy kvalitet.

På de siste sidene i boka får du en sniktitt på planlagte attraksjoner langs de 18 strekningene.

Boka er tilgjengelig gjennom alle landets bokhandlere i butikk og på nett, og kan godt nytes fra sofaen, like vel som guide til en særegen reiseopplevelse av kunst, design og natur langs 18 Nasjonale turistveger.

Bobilverden.no har gjennom årene skrevet mye om Nasjonale turistveger. Disse artiklene er samlet i en egen kategori. Du kan lese dem her.

Vinternatt med nordlys på Bergsbotn utsiktsplattform, Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt Code. Foto: Espen Bergersen, Naturgalleriet.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *