– Bobilistene har ingen grunn til å ha dårlig samvittighet

– Norske bobilister har Norge som førstevalg på sine ferieturer. De legger igjen milliardbeløp hvert år, og har et gunstigere miljøavtrykk enn mange av de tradisjonelle ferieformene.

Bobilistene skal ikke skamme seg i et miljøperspektiv, mener NCB. Foto: Knut Randem.

Undersøkelser det siste året avslører at norske bobilister ikke trenger å gjemme seg bak gardinene i bobilene sine når begrepet «bærekraft» bringes på banen. En undersøkelse utført av Kantar viser at så mange som 91 prosent av norske bobileiere legger ferien til Norge, skriver NCB (Norges Caravanbransjeforbund) i en pressemelding i dag.

Den samme undersøkelsen avslører at norske caravanister (bobil og campingvogn) legger igjen mer enn 4 milliarder kroner på norgesferien. Bobilistene alene bruker nærmere 1,5 milliarder kroner på drivstoff, klær, mat og fornøyelser i lokalmiljøene rundt om i Norge når de er på ferie, besøker en festival eller oppsøker andre opplevelser.

Bobilturisme er mer bærekraftig enn andre ferieformer, sier generalsekretær Geir Holm. Foto: NCB.

Mindre CO2-avtrykk på ferieturen
Et klimaregnskap utarbeidet av Østfoldforskning viser at bobilen kommer gunstigere ut sammenliknet med flere av de tradisjonelle ferieformene, når det totale CO2-avtrykket på ferieturen måles. Både sydentur, storbyferie, cruise og motorbåtferie langs norskekysten har større klimaavtrykk enn bobilferien i Norge.

– I sum tegner dette et bilde av en bobilist som fremstår som en bærekraftig turist i eget land. Bobilistene har ingen grunn til å ha dårlig samvittighet på sin norgesferie, mener generalsekretær i NCB, Geir Holm.

Caravanbransjeforbundet har fått med seg at det advares mot misbruk av begrepet «bærekraft». Holm mener man må se ting i et større perspektiv når man drøfter begrepet.
– Når alternativene er cruise, sydentur eller storbyferie, så kommer bobilen veldig godt ut rent miljømessig. CO2-avtrykket er betydelig lavere for bobilferien enn de ovennevnte alternativene, sier han.

Kortere kjøreturer – mer miljøvennlig

Caravanbransjeforbundet får støtte fra forskerhold.

Andreas Brekke i Østfoldforskning peker på undersøkelser som viser at andre ferieformer etterlater større miljøavtrykk enn ferie i bobil. Foto: Knut Randem.

– Bobilistene trenger ikke skamme seg når de er på ferie i Norge. Undersøkelser viser at andre ferieformer etterlater større miljøavtrykk. Men selvsagt; jo kortere man kjører, jo bedre er det for miljøet, naturligvis. Kanskje man kan utforske de spennende nabokommunene i sommerferien, sier seniorforsker Andreas Brekke ved Østfoldforskning.

Bobilundersøkelsen utført av Kantar viser at norske bobiler i gjennomsnitt er på ferietur 38 døgn i året, og ifølge tall fra SSB kjøres det i snitt i året 5 800 kilometer med en bobil.

– Bobilistene er en innbringende gruppe for det lokale næringslivet i Norge. De bruker store summer hvert år på steder hvor det gjerne ikke finnes alternative overnattingsmuligheter, som for eksempel hotell. Dermed åpner bobilistene for reiseliv for flere steder i landet, sier seniorrådgiver i Kantar, Anders Hovde. Undersøkelser Kantar har utført viser at bobilistene bruker i gjennomsnitt litt over 1 000 kroner per døgn på norgesferien.

Bobil en del av trenden
– Flere nordmenn tilbringer større del av ferien i Norge og for mange er det naturopplevelser og aktiv ferie som står på planen. Bobilturisme er en del av denne trenden og utgjør en del av mangfoldet av hvordan feriegjestene kan oppleve Norge der man er tett på naturopplevelsene, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad.

– Det er et mål for et mer bærekraftig reiseliv at flere velger å tilbringe lengre perioder her i landet med kortere reisevei. Det er bra for klima samtidig som gjester som benytter seg av lokale tjenester bidrar til verdiskaping rundt i distrikts-Norge, sier Habberstad.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Hvor mye forurenser en bobil?
Les også: Bobilferie og klima – et klimaregnskap

Del dette med andre:

  3 comments for “– Bobilistene har ingen grunn til å ha dårlig samvittighet

  1. Norge har alltid vært vårt førstevalg for bobiltur, men nå er det bare å fastslå at det er deilig å være både Norsk og dorsk i Danmark. 😊
    Rimelig mat og drikke, trivelige folk, og drivstoff er langt billigere enn i Norge selv med omregningskurs 1.4, og ikke minst, ingen kostnadskrevende bomstaurer langs veiene.

  2. Nå vet ikke jeg hvor de to over bor, men jeg kan betale bompenger i flere år i Norge for det jeg betaler i ferje for å komme sørover, samt mye dyrere campingplasser, bompenger som er skyhøyt over Norge i feks Østerrike, Slovenia osv osv.
    Vi reiser sørover pga opplevelser og varme, ikke pga bompenger og dieselpriser!
    Hvis en vil feriere i indrefileten av naturopplevelser så trenger en ikke betale 5-6-7-800 kroner døgnet for campingplass. Det må en sørover 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *