Dreamer har ved lanseringen av 2020-modellene åpenbart lagt seg i selen for å overraske og gi alternative løsninger i sine bybobiler. Her er det senkesenger både her og der, men også mer tradisjonelle løsninger.
Dreamer er Rapido Groups spesialist på bybobiler. I 2020 inneholder katalogen 12 modeller. En har hevetak og vil ikke bli godkjent for avgift som campingbil i Norge, men de 11 andre modellene gir stor variasjon i tilbudet. Den korteste D42 er kun 541 cm lang mens de øvrige modellene er enten 599 cm eller 636 cm lange.
Dreamer har oppgradert både i detaljer og i innredninger for 2020. Her skal vi se på tre av årets nyheter. Alle tre skiller seg fra de mer tradisjonelle utformingene, men de tradisjonelle finnes også i Dreamers katalog.

Den franske dobbeltsenga og det rommelige badet til høyre opptar den bakre delen i Dreamer D62. Foto: Knut Randem.
Om du ikke ser Dreamer D62 fra utsiden, men åpner øynene først når du sitter inni den, så er det fort gjort å tro at du sitter i en halvintegrert bobil. Innredningen er snudd rundt i forhold til det ”normale” i en bybobil. Kjøkkenet er flyttet til venstre side og bort fra skyvedøra, bak har den franske senga fått sin renessanse med et rommelig bad plassert i bakre venstre hjørne – ved siden av senga.
Senga er forresten hevet noen centimeter for å utnytte karosseriets form. Det gir fem verdifulle ekstra centimeter til sengebredden som da blir 125 cm. For å kompensere for den ekstra høyden er det lagt inn et trinn som enkelt kan skyves ut og inn med foten.
Ideell for to
Salongen har plass til fem personer, to i de svingbare forsetene, to i sofaen og en på gasskassa, som er plassert til høyre i døråpningen. Vi vil likevel hevde at dette er den perfekte bybobilen for to. Produsenten oppgir at den kan registreres for fire. Om du bruker muligheten til å re opp seng i salongen vil også fire personer kunne sove i den.

D62: God lagringsplass under dobbeltsenga er tilgjengelig gjennom bakdørene. Det er også et klesskap mellom badet og kjøkkenet. Foto: Knut Randem.
Timo Nylenna er mannen bak denne modellen. Han er agent for Rapido Group i Norge, Sverige og Finland. Han fikk for seg at dette ville være den perfekte innredningen for hans markeder.
Han forteller til Bobilverden.no at få var begeistret for ideen – inntil de så resultatet. I dagene før pressevisningen i Moulay hadde hans forhandlere vært på visning. I følge Nylenna var begeistringen for D62 enstemmig, og alle bestilte en eller flere – av denne eller av Rapidos tilsvarende modell.
For familien på fem
Selv med barneværelse, køye bak og senkeseng foran er nye Dreamers Camper Five fortsatt en bybobil. Fem personer i en bybobil på 636 cm kan virke mye, men her har alle fått litt plass.

Barneværelset i Camper Five består av to stoler mot hverandre og et bord foran den nedre køyesenga. Her fotografert gjennom bakdøra. Foto: Knut Randem.
Bakerst har Camper Five en køyeseng på tvers. Inntil denne er det plassert et sete på hver side med et bord mellom seg. Her kan to av barna ”gjemme seg” for resten av familien og drive med egne aktiviteter.
Dersom fem personer skal sove i Camper Five omgjøres de to stolene og bordet til en utvidelse av nedre køye slik at den blir dobbel.
De to siste soveplassene er i senkesenga som er plassert foran i bilen og senkes ned over forsetene og salongen, men også foran skyvedøra.
Kjøkkenet er plassert på det som må betraktes som en tradisjonell plassering i bybobiler, bak og litt foran skyvedøra. Badet er rommelig og er plassert på motsatt side av kjøkkenet.

I salongen har Camper Five plass til seks personer ved bordet. Sitteplassen til høyre omgjøres til et bakovervendt sete ved kjøring. Foto: Knut Randem.
Salongen har sitteplasser til seks personer. En sitteplass foran skyvedøra omgjøres til et bakovervendt sete når det skal kjøres med fem personer i bilen.
Rundsitter i en bybobil?
En rundsitter bak i bybobilen er et sjeldent syn. Vi kan faktisk ikke husk at vi har sett det tidligere. Dreamers Living Van skiller seg derfor ut fra massene, den også.
Det er selvfølgelig forskjell på en rundsitter bak i en bybobil med en bredde på 205 cm og i en større bobil med bredde på 235 cm eller mer. Likevel, det er plass. I tillegg til rundsitteren bak har Living Van en tradisjonell salong foran med to-seters sofa og to vendbare stoler.

Rundsitteren bak i Dreamer Living Van kan gjøres om til en dobbeltseng. Ytterligere en dobbeltseng kan senkes ned over salongen foran. Foto: Knut Randem.
Rundsitteren bak kan omgjøres til en bred dobbeltseng. Ytterligere to personer kan sove i senkesenga over seter og salong foran i bilen.

Kjøkkenbenken i Living Van er plassert på tradisjonelt bybobilvis halvveis foran døråpningen. Salongen har også den vanligste utformingen i bybobiler. Foto: Knut Randem.
Kjøkkenbenken er plassert godt ut i døråpningen. Det gir plass til separat toalett med vask mellom kjøkkenet og rundsitteren. Dusjen er plassert på motsatt side. Sjelden råflott er dette i en bybobil.
Modellen vi fikk prøve hadde rattet til høyre. Våre gjetninger ble bekreftet av vår engelske kollega. Dette er en løsning det forventes mye av i England. Det blir spennende å se om det nordiske markedet reagerer tilsvarende.
Om du vil ha en mer tradisjonelt innredet bybobil har Dreamer fornyet D53, D55 og D68 så mye at de kaller dem ”new”. Andre modeller har også fått fornyelser for eksempel med nye designpakker og utstyr.
Alle på nye Fiat
Alle modellene nevnt over er bygget på nye Fiat Ducato 2020 med euro 6d temp-motor med mulighet for en helt ny automatisk ni-trinns girkasse.
Standard motor er på 2,3 liter og 120 eller 140 hk. Disse kan oppgraderes til 140, 160 eller 180 hk. Fiat kan leveres med flere komfort- og sikkerhetspakker som tilleggsutstyr.
Tekst og foto: Knut Randem for Bobilverden.no og BoCM
Denne bilen ser utrolig lovende ut. Skulle nesten ikke tro at det gikk an og få så mye i en Bybobil. Hva med laste kapasiteten?
Hvor er det plass til stoler og bord?
Flott bil. Regner med det er stuveplass under senga, og lasteevne som de øvrige bybobilene, med +- 500kg
Basert på egen erfaring med lang (636) bybobil, høyt tak og senkeseng foran, er jeg skeptisk til reell lastekapasitet på mer enn kanskje 1-200 kg ! Konsekvensen er da å kjøre rundt med konstant overlast. Dessverre, for bilen er fantastisk bra. Håper altså på en endring/økning av totalvekt grensene.
Det burde vel gå an å få disse bilene på Heavy chassis? Da hadde iallefall vektproblemet løst seg?
Alternativet er liten henger, men da forsvinner mye av fordelen med liten bobil.
Ser fine ut, men jeg synes bybobiler er dyre ift til feks delingegrert, hvor en også får mulighet til garasje for bla sykler.
Men til sommerbruk på langtur i Europa må de være supre, både i trange byer og campingplasser og langt over Norske fartsgrenser på Autobahn.