Vindusviskernes vanskelige tid

Regn, snø og is er en prøvelse for vindusviskerne, og mange av oss kjører rundt med mye dårligere sikt enn nødvendig. Foto: Biltema.

Regn, snø og is er en prøvelse for vindusviskerne, og mange av oss kjører rundt med mye dårligere sikt enn nødvendig. Foto: Biltema.

Vindusviskerne dine har begynt på sin tøffeste periode av året. Mange bilister ødelegger dem i kulda. Snø og is ødelegger dem og du ser dårligere og dårligere.

– Salget av vindusviskere er ganske stabilt året gjennom, med unntak av når frosten kommer på senhøsten. Da har vi ofte uker med doblet salg fordi gummien har frosset fast og blitt ødelagt, sier markedsansvarlig Dag Bergby i Biltema Norge.

Gummien i viskerbladene er ferskvare. Harde, slitte blader legger igjen et konstant lag av asfaltfilm og veisalt på frontruta som gjør sikten dårlig. Bileksperter anbefaler å bytte vindusviskere minst én gang i året. Seks av ti bytter sjeldnere enn det, viser en Biltema-undersøkelse fra 2011.

– En del bileiere skifter først når sikten er blitt irriterende dårlig, er vår erfaring. Det finnes til og med de som venter til de hører metallet mot ruta, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Engebretsen mener tilstanden likevel er blitt litt bedre med årene fordi bilverkstedene spør bileierne om de også skal bytte viskerne når bilen først er inne til service.

Tips i kulda
Lar du vindusviskerne gjøre jobben med å skrape bort is og snø fra frontruta, forkorter du levetiden til gummien betraktelig. Det samme gjør du hvis du rykker dem løs fra frontruta.

– Hvis du er nøye med å legge på et frontrutedekke om kvelden, slipper du at viskerne kommer i kontakt med snø og is og du sparer gummien i viskerbladene for betydelig slitasje, sier Dag Bergby.

Et annet tips er å unngå at is fester seg.
– Vanlig glassrens er noe de fleste har i skapet. Du får en ren rute som gjør det vanskeligere for smuss, snø og is å få tak. Jeg foretrekker i tillegg å sette inn vinduene med et vannavvisende middel som er laget spesielt for formålet. Det gir en betydelig siktforbedring nå i høstmørket, og is fester seg dårlig, sier Bergby.

Sitter vindusviskerne først fast i frontruta, kan du spraye på tinemiddel, eller de-icer, som det ofte står på boksen. Sprayen tiner opp frontruta raskt.

Ekstrakostnad
Sammenlignet med andre, vanlige byttedeler på bil, koster vindusviskere lite. Og det er kvaliteten og ikke nødvendigvis prisen som teller. En NAF-test fra i fjor ga for eksempel viskere til 160 kroner paret bedre karakter enn de som kostet over tre ganger mer.

(fra pressemelding)

Del dette med andre:

  2 comments for “Vindusviskernes vanskelige tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *