Vil ikke leie ut, men låne bort?

Utleie til fremmede? Nei, takk sier bobileiere flest. Men nesten en tredjedel låner gjerne bort til kjente. Foto: Knut Randem.

Utleie til fremmede? Nei, takk sier bobileiere flest. Men nesten en tredjedel låner gjerne bort til kjente. Foto: Knut Randem.

Det store gross av bobileiere er kategorisk avvisende til å leie ut bobilen sin enten det er gjennom tradisjonell utleie eller gjennom den nye delingsøkonomien.

Kommentarene under Bobilverdens artikkel om GoMores nye formidlingstjeneste 22. mai utløste et formidabelt ras av kommentarer a la ”Det kommer ikke på tale, det er hjemmet mitt.”

Denne uka ble dette inntrykket befestet gjennom undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført for Norges Caravanbransjeforbund (NCB).
Et representativt utvalg var trukket ut i motorvognregisteret. 975 bobileiere svarte. Bare 3 prosent av dem ønsker å leie ut bobilen sin. Det er nå nær 40.000 registrerte bobiler i Norge. Det betyr likevel at ca 1200 av disse kan tenke seg å leie ut. Dette er utleie som kommer i tillegg til utleie av de profesjonelle aktørene.

Geir Holm sa ved presentasjonen av undersøkelsen tidligere i uka at dette viser at bobilforhandlerne har en jobb å gjøre med å etablere et utleietilbud.
– Leie er inngangen til kjøp. Vi ber medlemmene våre om å ta dette på alvor, sa han.

Reaksjoner mot utleie
Da Bobilverden brakte nyheten om GoMores delings/utleietilbud var reaksjonene entydig negative.
– Kjøpe seg bobil til en pris mellom 600.000.- til 1.500.000,- for så å leie ut til ukjente? Nei takk. Har da vettet i behold, skrev en. På Facebook var reaksjonene svært mange:

– Er for kostbart å låne ut til andre synes jeg. Liten skade koster fort flere tusen.
– Nei trives alt for godt i egen bil ferdig snakka.
– Jeg leier ikke ut senga mi.
– IKKE AKTUELT!!!! Altfor dyrebar til å leie ut. Alltid klar til eget bruk hele året.
– Ikke aktuelt – bobilen skal vi ha i fred. Men jeg kan godt leie ut personbilen.

Men vi er ikke helt avvisende til andre brukere. 28,3 prosent av bobileierne vil nemlig låne bort bobilen til venner og familie.

Generasjonskløft?
– Det var gøy med mange reaksjoner, sier markedssjef Åsmund Hogstad Johnsen i GoMore til Bobilverden. Han setter pris på at folk ikke er likeglade. Han har heller ikke merket et stort rush av utleiere gjennom sin tjeneste siden den ble lansert for drøyt to uker siden. Men noen har meldt sin interesse. Han ser også et potensial i de 3 prosentene.

– Undersøkelsen forteller oss at bobileiere er en egen kategori innen bilhold. At bobilen ses på som en hytte og er mer privat. Dette minner om da Airbnb begynte å leie ut boliger. Det tok noe tid før det slo an.

Johnsen sier at de ikke har sett denne reaksjonen når det gjelder vanlige biler.
– Bobilen er nok en kjær eiendel. Men jeg tror dette vil endres når vi får et generasjonsskifte.
– Vanligvis er det unge med studielån som vil leie. De som leier ut vanlige biler er for en stor andel godt voksne. Det vil nok også bli mer akseptert for bobiler, tror Johnsen.

Les også: Nå kan du dele bobilen med andre
Les også: Det er ikke båtfolket som kjøper bobil

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *