Det er ikke båtfolket som kjøper bobil

Geir Holm i NCB (t.v.) har bestilt den første store undersøkelsen av bobileiere. Anders Hovde i TNS Gallup har gjennomført undersøkelsen. Foto: Knut Randem.

Geir Holm i NCB (t.v.) har bestilt den første store undersøkelsen av bobileiere. Anders Hovde i TNS Gallup har gjennomført undersøkelsen. Foto: Knut Randem.

Det er neppe noen overraskelse at de typiske bobilistene er voksne par i 60-årene med god økonomi. Den første store undersøkelsen om bobil og deres eiere utarbeidet av TNS Gallup slår likevel hull på enkelte myter om bobilfolket.

TNS Gallup har på oppdrag av Norges Caravanbransjeforbund (NCB) gjennomført en nasjonal spørreundersøkelse for å kartlegge både bobil- og campingvogneierne. Vi ser nærmere på tallene som gjelder de 975 bobileierne som deltok.

En av mytene som brytes er påstanden om at båtfolket flykter fra sjøen og inn i bobiler.
– Vi trodde tidligere at mange av de som kjøpte bobiler kom fra sjøen. Det er ikke tilfelle. Den store rekrutteringen til bobiler skjer via venner og familie. Folk låner eller leier bobil for å se hvordan denne livsstilen passer dem, sier Geir Holm, generalsekretær i NCB.

Den typiske bobileieren
Undersøkelsen viser noen typiske trekk for bobileierne.
– De er som regel et voksent kjærestepar med god økonomi, forteller Anders Hovde i TNS Gallup. 75 prosent av bobileierne bor sammen med ektefelle eller samboer. Husstandsinntekten ligger gjerne over 600.000 kroner.

Bobileiere er som folk flest
De har ofte fagutdanning etter videregående skole – 31 prosent. 27 prosent har videregående skole med allmennfag. Antallet bobiler synker med høyere utdanning og eierne har sjelden universitetsutdanning.

En annen myte hevder at det bare er pensjonister som kjører bobil. Feil. Undersøkelsen viser riktignok at det er mange. 37 prosent av bobileierne er pensjonister, men 41 prosent av eierne er i arbeid.

62 prosent av eierne er over 60 år mens aldersgruppen 45-59 år utgjør 32 prosent. Bare 5 prosent er i aldersgruppen 30-44 år. Under 30 år er det kun 2 prosent som eier en bobil.

Sommeraktivitet
Undersøkelsen viser at bobileiere flest bruker bobilen fra april til oktober. Hele 46 prosent avslutter sesongen i oktober. Oppstarten om våren fordeler seg stort sett mellom april og mai med noen færre i mars.

I løpet av sesongen oppgir de fleste at de bruker bobilen både til korte og lange turer, men det er veldig typisk at bobileierne i hovedsak reiser i Norge og Sverige. Andre land kommer med alder og rutine. Vi hører ofte at ”alle” reiser til Kroatia. Det viser ikke undersøkelsen. Kroatia er som reisemål nesten ikke registrert blant de spurte.

Undersøkelsen har rettet seg mot personer som er oppført i motorvognregisteret som eiere av registrert bobil. Blant disse er det trukket et representativt utvalg. Av disse svarte 1800 personer – 975 bobileiere.

Del dette med andre:

  5 comments for “Det er ikke båtfolket som kjøper bobil

  1. Merkelig å si at de fleste (46 %) bruker bilen fra april til oktober. Må jo bli at 54 % bruker bilen lenger enn dette?!

    • Det er også en stor gruppe som har sesong fra mai til oktober og en mindre gruppe fra mars til oktober. Da blir det ikke så mange vinterbrukere igjen. Vi graver mer tematisk ned i tallene i framtidige artikler.

  2. Merkelig at det er flest over 60 som har bobil. Det er stort sett yngre folk virker det som på bobil sidene på facebook hvor dette med alder er tema etter å ha lest artikkelen.

  3. «37 prosent av bobileierne er pensjonister, men 41 prosent av eierne er i arbeid.»
    Betyr det at 100 minus 78 = 22 – at 22% er arbeidsledige?
    Neppe! Men hva driver da de 22% med?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *