Tyskland innfører avgift på autobahn

Tyskland innfører veiprising på autobahn. Foto: Knut Randem.

De tyske delstatene har nå samlet seg om et endelig vedtak i det tyske parlamentet om veiavgift for å kjøre på motorveiene. Forslaget har tidligere møtt motstand fra EU fordi det diskriminerer utenlandske trafikanter. De tyske bilistene vil nemlig få lavere skatt som kompensasjon for avgiften.

Det som opprinnelig ble foreslått, som en veiavgift for utenlandske bilister, blir nå en avgift for alle. Likevel lar Tyskland den opprinnelige hensikten med avgiften bestå. Landets egne innbyggere får en tilsvarende reduksjon i sine bilavgifter.

Prisene for å kjøre på motorveiene vil variere mellom 67 og 140 euro per år, melder Deutsche Welle. Prisen vil avhenge av størrelsen på bilen og hvilken miljøstandard den har. Prisene vil med andre ord følge euro-klassen på motoren og hvilket drivstoff bilen har. Det skal være klart at dieselbiler får høyere avgift enn bensindrevne biler.

Utenlandske bilførere vil kunne betale avgift for 10 dager eller to måneder. Det vil koste mellom 2,50 og 50 euro. Avisa oppgir ikke hva prisene vil bli for biler over 3500 kg. Bobiler er heller ikke omtalt nå. Vedtaket i Bundestag ble gjort sist fredag og det vil trolig ta noe tid før detaljene er utpenslet. Vedtaket er tysk lov når president Steinmeier har undertegnet vedtaket.

Ikke i år
Vedtaket får ingen virkning i år eller neste år. Først i 2019 vil bilistene merke effekten av vedtaket. Planen er at tyske bilister da skal betale på alle føderale veier og motorveier. Utenlandske bilister skal betale på et nettverk av motorveier, som utgjør 13.000 km.
Betalt avgift skal overvåkes elektronisk og ved stikkprøver.

Vedtaket har vært svært omstridt i Tyskland og ikke minst i naboland, men nå kan det se ut til at den nødvendige enigheten er på plass.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også oppdatering: Veiavgift utsatt, innføres ikke i 2019

Del dette med andre:

  1 comment for “Tyskland innfører avgift på autobahn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *