Hederspris til Kleivodden ved Nasjonal turistveg Andøya

Kleivodden byr på et flott skue ut mot storhavet, landsbyen Bleik og fuglefjellet Bleiksøya. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen.

Fra Kleivodden rasteplass er det utsikt mot storhavet, sandstrendene, tindene og kulturlandskapet rundt tettstedet Bleik. Kleivodden er et populært stopp- og utsiktpunkt for både fastboende og tilreisende. Nå er stedet hedret med pris – til tross for at antallet parkeringsplasser på stedet er begrenset.

Landskapsarkitekturprisen 2016 går til Landskapsfabrikken AS og Inge Dahlman for Kleivodden. Statens vegvesen åpnet den nye rasteplassen og utsiktpunktet på Andøya i 2013. Det er Norske landskapsarkitekters forening som deler ut sin årlige hederspris for landskapsarkitektur.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: “Vinnerprosjektet har vist en ærbødighet for et storslått og mektig fjell- og fjordlandskap. Prosjektet har et lavmælt, men sofistikert uttrykk. Samspillet og kontrastene mellom natur og kunst er tilpasset på en elegant, skråsikker, men samtidig ydmyk og enkel måte. Landskapsarkitekten har skapt “et sted i stedet.”

Videre skriver juryen: “Å finne fram til det særpregede ved et landskap eller et sted, slik dette prosjektet viser oss, er en inspirasjon for alle prosjekter. Vinnerprosjektet har skapt et helt unikt møtested for mennesker på sin ferd gjennom landet.”

Stedet har mange kvaliteter, men det kan raskt bli fullt på det begrensede parkeringsarealet, som også ligger relativt nær en sving.

Ved Kleivodden er havet, himmelen og lyset i konstante skiftninger. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *