Ta bobilen til et julemarked eller tre

De første julemarkedene har allerede åpnet. Noen skal ha åpent en helg, mens andre er åpne helt til jul og vel så det.

Det er tid for julemarkeder over hele landet. Her stemning i julegate fra gamle dager på Maihaugen i Lillehammer. Foto: Knut Randem.

Over hele Norge arrangeres det julemarked. Mange har bare åpent en dag eller to, en helg eller to eller kanskje en uke eller fire. Vi skal se på noen av de som gir deg flere dager å velge mellom.

Røros tar sats i år og utvider sitt julemarked fra fire til 12 dager. Der åpner julemarkedet i år 1. desember og holder det gående til 12. desember. På Røros er rammen rundt et julemarked nærmest perfekt.

Den ekte og naturlige julestemningen skal forsterkes ved å inkludere hele sentrum, skriver arrangørene på sin hjemmeside der du kan se programmet på denne siden (ekstern lenke). Hele sentrum blir pyntet. Blant utstillerne på Røros dominerer kortreist mat og husflidsprodukter.

Røros egen reklamefilm for julemarkedet fra noen år tilbake kan du se her:

Jul i Trondheim
Fra 1. til 19. desember er det julemarked på torvet i Trondheim. Lavvo med kafe, lokalt brygg og sitteplasser til over 500 og underholdning av trubadur hver dag. Ute er det salgsboder med håndverk og lokale matprodukter og julepynt. Fra den store scenen er det konserter til inntekt for Frelsesarmeen.

Jul i sør
På Øvre Torv i Kristiansand er det julemarked fra 27. november til 22. desember. Her kan du kjøpe julegodt, gløgg og andre godsaker samt håndverksprodukter. Ved siden av julemarkedet er det mulig å gå på skøyter på kunstisbane.

Kristiansand satser på ulike aktiviteter og underholdning gjennom desember. Foruten julestemningen på Øvre Torv blir det også jul på Fiskebrygga hvor du også kan spise på restaurantene.

Den 70 meter høye domkirkeveggen blir igjen lerret for et 3D lysshow de siste to ukene før jul.

Kristiansands juleprogram finner du her (ekstern lenke).

Den første helga i desember er det også et eget designernes julemarked på Sørlandets kunstmuseum i Kristiansand med salgsutstillinger fra 40 designer og kunsthåndverkere.

De to første langhelgene i desember er det igjen julemarked i Egersund. Her er det mange musikalske innslag, men også salgsboder at ting som hører julen til. Du kan se programmet her (ekstern lenke).

Og ikke så langt unna er det jul i Kongeparken på Ålgård for hele familien 27. november til 12. desember.

Jul i nord
Nord-Norge er mer enn midnattssol, og nå er det heller Nordlyset vi ønsker å se. Henningsvær satser på å trekke til seg gjester som vil oppleve stedets magi, blåse sitt eget glass eller fordype deg i regionale stoltheter som lofotkaviar, -postei eller -tran.

Tromsø vil bli «verdens beste juleby» og lokker med nordlys og julestemning. Her er det julemarked hos flere aktører. Det er en rekke arrangementer på forskjellige steder fram til jul, og flere av dem har kort varighet. Sjekk ut Julebyen Tromsø for detaljer (ekstern lenke).

Jul i vest
Julemarkedet i Bergen har allerede åpnet og skal holde det gående fram til 22. desember. I år er det Torgallmenningen og Fisketorget som er arena fordi Festplassen benyttes som testsenter for Covid-19. Det blir derfor ikke plass til pariserhjulet i år, men utstillerne skal være gjenkjennbare fra tidligere år. Og blant dem går det i mange spennende smaker. Du kan lese mer om julemarkedet her (ekstern lenke).

Den berømte Pepperkakebyen i Bergen har allerede åpnet og får stå uspist fram til nyttårsaften. Slik så den ut i fjor:

Jul i sør-øst
Oslo har utvilsomt det største julemarkedet i Norge. Jul i Vinterland på Eidsvold plass byr på skøyteis i Spikersuppa omkranset av boder med salg av mat, drikke og håndverksprodukter. Her er det allerede åpent og det skal holde åpent helt fram til 2. januar med pariserjul og andre aktiviteter.

Fra julemarkedet foran Stortinget. Foto: Knut Randem.

Oslo har også mange mindre julemarkeder å by på. I sentrum er det også julemarked på Youngstorget fram til 21. desember. På Norsk Folkemuseum er det tradisjonelt marked de to første helgene i desember. På SALT ytterst på bryggekanten er det julemarked de to første helgene i desember og den siste i november.

Ellers er det julemarked for de designbevisste hos DOGA den første helga i desember. Da er det også jul på Akershus festning. Botanisk hage har sitt julemarked helgen før.

I Fredrikstad er det julemarked i Gamlebyen de tre første adventshelgene. Her loves julens dufter og tradisjonshåndverk fra boder. Du finner desember-programmet i Gamlebyen her (ekstern lenke).

På Hadeland glassverk er det julemarked fra nå og helt fram til jul.

Fra julemarkedet på Maihaugen. Foto: Knut Randem.

Jul på Maihaugen
Det unike julemarkedet på Maihaugen er kun åpent første lørdag og søndag i advent. Foruten markedsboder kan du her besøke julepyntede hus fra ulike perioder. Det kan være lurt å kjøpe billetter på forhånd.

I Lillehammer sentrum er det julemarked nord i Storgata de to første helgene (fredag og lørdag) i desember. Her blir det julebakst, lokalmat og håndlagde varer. Bondens julemarked finner du på Lilletorget.

I tillegg til de få julemarkedene vi har omtalt her så er det drøssevis av små og litt større julemarkeder. Undres du på hvor du kan stå med bobilen? Sjekk bobilplassen.no eller camping.no.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Ta bobilen til et julemarked eller tre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *