Strømme-tv i bobilen, regjeringen rakk ikke sommerferien

Endringer i åndsverkloven gjør det mulig å se dine “norske” kanaler når du er i utlandet. Regjeringen rakk ikke å gjøre den formelle lovendringen gyldig før sommerferien, men flere leverandører har tatt endringen på forskudd.

De kanalene og tjenestene du har tilgang til hjemme kan du senest 1. august 2019 ta med på reise i EØS.

Som Bobilverden.no skrev om her 26. mai 2019, har flere nettleverandører tatt lovendringen på forskudd og gjort det mulig for deg å se strømmetjenestene du betaler for i Norge også når du er i utlandet. Fredag ble iverksettelsen av lovendringen formelt vedtatt i Statsråd.

Den 1. august trer endringer i åndsverkloven i kraft som vil gjøre det mulig for norske forbrukere å se på sine favorittserier, også når man oppholder seg midlertidig i utlandet.

– Dette er en gladnyhet for alle som har lyst til å følge strømmetjenester når man er ute og reiser, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i en pressemelding.

– Jeg er veldig fornøyd med at norske forbrukere gjennom EØS-avtalen kan få full tilgang til sine nettbaserte abonnementstjenester når de oppholder seg utenlands, sier kultur- og likestillingsministeren.

Nye strømmetjenester legger til rette for at vi kan se TV-serier og innhold hvor vi selv vil. Mange har irritert seg over begrenset tilgang til innholdstjenester på nett når man reiser utenfor Norge. Nå har man løst dette for betalingstjenester i EU. Ved endringene i åndsverkloven vil norske forbrukere også kunne nyte godt av denne muligheten på lik linje med borgere av EU-land.
EUs portabilitetsforordning trådte i kraft i april 2018 og gjelder nå i alle EUs medlemsstater.

Forordningen gir regler som skal sikre at abonnenter av portable nettbaserte innholdstjenester også får tilgang til disse tjenestene uavhengig av hvor i EØS de befinner seg. Endringene i åndsverkloven som gjennomfører forordningen trer i kraft fra 1. august 2019. Dette betyr at portabilitetsforordningen blir norsk lov.

Endringene vil også være positive for norske tjenestetilbydere og innholdsprodusenter. Norsk innhold er i hovedsak etterspurt av nordmenn. At norske nettbaserte innholdstjenester blir mer tilgjengelige, vil kunne medføre at innholdet i disse tjenestene, herunder norsk innhold, oppleves som mer attraktivt for abonnentene, mener Grande.

Selv om forordningen i utgangspunktet kun gjelder for betalingstjenester, har tilbydere av gratistjenester (f.eks. NRK nett-tv) også mulighet til å gjøre bruk av regelverket, skriver Kulturdepartementet.

Flere nettleverandører har allerede begynt å praktisere det nye lovverket før EU-regelverket blir gjort til norsk lov. Etter det Bobilverden.no erfarer gjelder dette blant annet Altibox, Canal Digital og RiksTV, men det kan også gjelde flere strømmeleverandører. Legg merke til at endringen gjelder strømmetjenester og ikke parabolmottak, som er mulig, men egentlig ikke lovlig i utlandet.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Nå kan du ta med deg «norske» TV-signaler til utlandet

Del dette med andre:

  2 comments for “Strømme-tv i bobilen, regjeringen rakk ikke sommerferien

  1. Får ikke strømmet TV2-kanalene i appen til Altibox når du er utenfor ditt eget hjemmenettverk. Det er ikke holdbart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *