Nå kan du ta med deg “norske” TV-signaler til utlandet

Nå kan du snart ta med deg ditt hjemlige abonnement på TV-kanaler og strømmetjenester på utenlandstur i bobilen. Stortinget har vedtatt lovendringen, men du må kanskje vente litt til…

De kanalene og tjenestene du har tilgang til hjemme kan du nå også ta med på reise i EØS.

Norske myndigheter har gjennom en lovendring bestemt at geoblokkeringen skal opphøre for nettbaserte innholdstjenester. Stortinget vedtok lovendringen 10. desember 2018.

Du må likevel vente, eller kanskje ikke
I Lovdata ser vi at lovendringen ennå ikke har trådt i kraft. Bobilverden.no tar derfor kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Kulturdepartementet og spør om hva de venter på.
Kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup sjekker saken og bekrefter at lovendringene i åndsverkloven om gjennomføring av portabilitetsforordningen er vedtatt, men ikke trådt i kraft.
– Det er fortsatt noe usikkert når endringene kan tre i kraft. Dette avhenger av når Alltinget på Island får opphevet sitt konstitusjonelle forbehold (art. 103-forbehold) knyttet til innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen. Forhåpentligvis vil dette skje før sommeren en gang, opplyser Sverdrup.

Forordningen må altså vedtas i alle EØS-landene før den blir gyldig i hele EU/EØS. Likevel ser vi at flere store tilbydere i det stille har opphevet geoblokkeringen og opplyser at du kan bruke deres app-er til å se tv og andre tjenester i hele EU/EØS. Flere tilbydere kan ha gjort det sammme, men uten å opplyse om det. Du må derfor sjekke i praksis om din leverandør har opphevet geoblokkeringen.

Bakgrunnen for endringen
Norske myndigheter har fulgt opp et vedtak gjeldende i EU fra april i fjor og lovendringen om opphavsrett skjer innen hele EØS-området.

Regjeringen har i et gjennomføringsnotat beskrevet formålet med endringen slik:

“Formålet med forordningen er å fjerne hindringer for grensekryssende portabilitet (mobilitet) av nettbaserte innholdstjenester som gir tilgang til sport, film, musikk mv. Dette skal gjøre det mulig for forbrukere å ta med og få tilgang til slike tjenester når de for eksempel i forbindelse med forretningsreise eller ferie oppholder seg midlertidig i et annet EØS-land.”

Legg merke til ordene “nettbaserte innholdstjenester”. Det betyr at du ikke kan ta ned signalene med parabol (du kan, men har egentlig ikke lov. red. anm.). Endringen gjelder overføringer over internett og app-er du har fra din norske tjenesteleverandør. Derifra må du få signalet over til TV-apparatet enten med en Chromecast, Apple TV eller med kabel. Du kan selvfølgelig også se sendingene på nettbrett eller telefon.

Alle tilbydere som tilbyr abonnement mot betaling er forpliktet til å følge de nye mobilitetsreglene og gi deg tilgang til den samme programpakken når du er på reise som den du har hjemme. Men de står fritt til å gjøre det med egne gratistjenester.

For alle som ferdes i bobil over grensen til nabolandene blir dette en stor forbedring. Og kanskje ekstra stas blir det for de som tilbringer vinteren i det sørlige Europa. Å være i bobilen blir omtrent som å være hjemme. Uansett hvor du befinner deg innen EU/EØS skal du kunne følge de hjemlige sendingene.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Nå kan du ta med deg “norske” TV-signaler til utlandet

  1. Problemet med dette vedtaket er at det begrenser seg selv hvor mye det kan brukes.
    Da de fleste mobil operatører setter en øvre datagrense pr mnd du kan bruke i utlandet før du må betale pr GB i tillegg.
    Hos de fleste settes denne grensen til 20-30GB.
    Det er dermed ikke mye tv du kan se, før KR begynner å renne ut.
    1 Vanlig film/tv sending i HD 720 (2 timer) = 2-8GB.
    Så tar du utgangspunkt i laveste (2GB) så har du 10-15 timer på 1 mnd.
    Så da får man kanskje dekket 30 min “nyheter” pr dag på 1.mnd ferie.

    • Flere land har betydelig lavere datapriser enn Norge. F.eks får du 100 GB/mnd i Frankrike for ca 20 Euro, og 30 GB pr 14 dager i Portugal for 15 Euro, bare for å nevne et par eksempler som jeg har brukt. Nå som geoblokkeringen blir borte kan du like gjerne bruke disse som de norske tjenestene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *