Statsbudsjett med omlegging av bilavgifter

Engangsavgiften for nye bobiler øker ikke ensidig for bobiler. Foto: Knut Randem.

Engangsavgiften for nye bobiler øker ikke ensidig for bobiler. Foto: Knut Randem.

Regjeringen og deres støttepartier presenterte i kveld enigheten om statsbudsjettet for 2016. Venstre hadde i sitt budsjettalternativ foreslått en meget stor økning av engangsavgiften for bobiler.

Bobilverden var ikke tilstede på kveldens pressekonferanse i Stortinget, men har gått gjennom tallene i avtaledokumentet.
Engangsavgiften på nye bobiler er 22 prosent av avgiften for personbiler. Venstre foreslo i fjor en frisk økning av denne til 40 prosent. Det fikk ikke gjennomslag. I år ville de ha en enda mer dramatisk økning av engangsavgiften til 50 prosent av avgiften for personbiler – mer en dobbelt så høy engangsavgift som i dag.
Bobilverden kjenner ikke til om engangsavgiften for bobiler har vært tema i forhandlingene mellom partiene, men Venstres forslag finnes ikke i avtaledokumentet.

Grønt skifte
Når det gjelder bilavgiftene har Venstre i følge NRK fått gjennom et krav om et grønt skifte i bilavgiftene. Dette betyr 3,3 milliarder i økte skatter og avgifter, og 1,4 milliarder i grønne skatteletter.
NRK.no beskriver de nye bilavgiftene slik: ”Grønn provenynøytral omlegging av engangsavgiften, der både CO₂-komponenten og NOₓ-komponenten økes. Samtidig reduseres effektkomponenten og vekstkomponentenen, slik at man går i null.”

I skrivende stund ser det ut til at dette er en generell endring. Bobilverden kommer tilbake til statsbudsjettet dersom vi ser at bobiler blir behandlet annerledes enn andre biler.

Del dette med andre:

  3 comments for “Statsbudsjett med omlegging av bilavgifter

  1. Venstre vil visstnok at vi alle skal kjøre el bil med takgrind slik at vi kan få med telt og liggeunderlag i halm eller en lillebror telthenger på slep. KrF vil akkurat det samme men i tillegg har de forlangt at vi kjører med kors på taket. Hva blir det neste ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *