Ta vare på minnene fra bobilturene

Hvordan tar du vare på bildene fra bobilturene? Foto: Knut Randem.

Hvordan tar du vare på bildene fra bobilturene? Foto: Knut Randem.

Med mobiltelefonen som det nærmeste kameraet tas det mer bilder enn noensinne fra bobilturene. Men hvor gjør du av bildene for å være sikker på at de ikke blir borte for alltid?

Vi tar bilder med mange flere enheter enn tidligere. Bildene ligger kanskje både på telefoner, fotoapparater og nettbrett. Litt her og litt der. Eller kanskje kun på mobilen. Det er lett å miste en mobiltelefon, men teknikken kan også svikte. Så hvordan har du sikret at minnene fra flere år med bobilturer ikke blir borte?

I en spørreundersøkelse svarer 31 prosent at de synes det er vanskelig å ta vare på bilder, film og andre data. Kvinner sliter litt mer enn menn med dette, viser undersøkelsen som er utført av YouGov på vegne av Elkjøp.

Husker du stemningen? Foto: Knut Randem.

Husker du stemningen? Foto: Knut Randem.

– Hver uke kommer kunder til oss med tårer i øynene fordi de har mistet bildene sine. Folk vet at de bør lage ekstra kopier, men mange dropper det likevel. Når uhellet er ute angrer de bittert. Dette er totalt unødvendig når det er så enkelt å ta backup, sier André Hesselroth, salgssjef for blant annet foto i Elkjøp.

Flere mobiltelefonoperatører tilbyr gratis skylagring gjennom noen av sine abonnement. Å aktivere en slik skytjeneste kan være enkelt og effektiv. Bildene dine lagres automatisk på operatørens server. Det knytter deg til operatøren. Hva om du ønsker å bytte til en annen operatør?
Dersom du har en Iphone har du muligheten til å aktivere Icloud og få lagring i deres sky, men hva om du bytter til en telefon med Android?

Redaktør Are Thunes Samsonsen i fotonettestedet f32.no anbefaler en løsning med sikkerhetskopi til en løs harddisk. Foto: privat.

Redaktør Are Thunes Samsonsen i fotonettestedet f32.no anbefaler en løsning med sikkerhetskopi til en løs harddisk. Foto: privat.

En ekstra harddisk
– Tenk deg at det brenner hjemme hos deg. Hva ville du prioritert å redde ut, foruten ungene og katten, spør redaktør Are Thunes Samsonsen i fotonettestedet f32.no.
Den erfarne fotografen mener det smarteste er å lagre bildene på en ekstern harddisk, i tillegg til på PC-en.

Brann og innbrudd bør tas i betrakning når du har backup på en løs harddisk. Derfor bør den oppbevares i en annen bygning enn datamaskinen. Det er også viktig å ha gode rutiner for regelmessig backup.

Kun i skyen
Bobilverdens redaktør, Knut Randem har gått veien gjennom ulike løsninger.
– Jeg startet med en løs harddisk. Den ble lagret på jobben og var bare hjemom for å kjøre en sikkerhetskopi. Det var sikkert, men jeg måtte hele tiden huske å ta den med meg hjem. Det kunne bli noen uker mellom hver sikkerhetskopi. I tillegg benyttet jeg meg av Apples Icloud. Det er en tjeneste som gjør det enkelt å dele bilder fra en Mac, men så bruker jeg altså ikke Iphone. Da blir det mer brydderi med å få bildene over på datamaskinen.
– I dag benytter jeg meg av Dropbox med automatisk opplasting av bildene fra mobilen. Og da harddisken til sikkerhetskopien ble for liten fant jeg ut at det ble billigere og enklere å betale for en sikkerhetskopiløsning hos Jottacloud, sier Randem.

Husker du? Foto: Knut Randem.

Husker du? Foto: Knut Randem.

Slik kan du gjøre
Randems løsning er altså en kombinasjon av Dropbox og Jottacloud. WordPress gir deg gratis lagring av 2 GB. Det er noen hunder bilder – avhengig av hvor store filer mobilen din lagrer. Du kan betale for mer plass, men kombinasjon med Jottacloud blir billigere.
Du registrerer deg først som bruker på dropbox.com. Deretter laster du ned en app til mobilen din fra AppStore (Iphone) eller Google Play (Androide). I oppsettmenyen i app-en aktiverer du autmatisk bildeopplasting når du er på trådløst nett. Det vil si at hver gang du kobler mobilen til et trådløst nett starter opplastingen av bildene du har tatt siden forrige tilkobling. Første gang du gjør dette kan det ta litt tid å få opp alle bildene fra telefonen.

Når bildene ligger i Dropbox har du tilgang til dem fra hvilken som helst datamaskin om du logger inn med nettleseren din.
Din egen datamaskin forbereder du på en annen måte. Der laster du ned et lite program fra dropbox.com. Da får du en egen mappe for Dropbox på datamaskinen din. Når du starter datamaskinen og kobler den til nettet blir bildene fra mobilen automatisk lastet ned til denne mappa.
Nå kan du gjøre hva du vil med bildene dine. Men husk at om du vil holde deg innenfor gratistilbudet til Dropbox, må du regelmessig flytte bildene dine over i en annen mappe. Dropbox-mappa er nemlig en kopi av det du har i skyen. Sletter du der, sletter du også i den lokale Dropbox-mappa – og omvendt.

Det var den enkel måten å overføre bilder fra mobilen til datamaskinen. Men fortsatt er du ikke sikker. Du kan sikkerhetskopiere datamaskinen til en harddisk, som beskrevet foran, men du kan også velg en skyløsning.
Jottacloud er en norsk skylagringstjeneste, som følger norske personvernregler. Her får du 5 GB gratis plass, men det er ikke mye om du skal ta sikkerhetskopi av en datamaskin med en del innhold. Men du kan også bruke tjenesten kun for mobilen, men vår vurdering er at bildene uansett bør innom en datamaskin for videre behandling. Om du betaler kr 59 per måned får du ubegrenset lagringsplass i Jottacloud. Da kan du synke fra alle enhetene dine.

Jottacloud hadde opprinnelig ingen synketjeneste. Derfor valgte Randem en kombinasjon med Dropbox. Under arbeidet med denne artikkelen ser vi at Jottacloud har utviklet en synketjeneste og app-er for mobiltelefoner. De er fortsatt under utvikling og vi har vi ikke testet dem, men starter du på bar bakke kan du kanskje gå rett på denne løsningen for å sikre minnene fra bobilturene og alt annet som skjer i livet?

Tar du vare på minnene dine? Foto: Knut Randem.

Tar du vare på minnene dine? Foto: Knut Randem.

Del dette med andre:

  5 comments for “Ta vare på minnene fra bobilturene

  1. Når det gjelder lagring av bilder i sky må man jo ikke glemme Google.
    De fleste har vel en Google-konto, og da følger det med ubegrenset lagringsplass for bilder. Bildene lastes automatisk opp fra telefon, eller fra datamaskin så snart kamera eller minnebrikke kobles til. Man kan meget enkelt gruppere bildene i albumer. En «assistent» er også på plass hos Google og lager panoramabilder, historier og legger til alle slags effekter i bildene dine. Et eksempel på en historie kan ses her: https://goo.gl/photos/JcXf57Erwtgq7UaJA
    Panoramabilde fra en tur til Trolltunga i høst her : https://goo.gl/photos/ASXa6vkxPPcJagty6

  2. Vær oppmerksom på at noe skylagringstjenester komprimerer bildene for å spare plass. Det reduserer kvaliteten.

  3. Hvis du virkelig vil ha noe profft så er det NX-Buddy som gjelder. Ikke noe apper og kjafs som må huskes. Logger automatisk. Samt en masse annet selvfølgelig..

    • Har NX Buddy begynt å lagre bilder? Du Rudy Steen er vel daglig leder i NX Buddy og da blir vel dette mer reklame eller en kommentar under en artikkel om bilder?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *