Rabatt på bombrikkebruk

Bobiler over 3500 kg kan få lavere bomtakster innen 1. april 2016. Foto: Knut Randem.

Økt rabatt og brikkekrav i bommene. Foto: Knut Randem.

– Regjeringen foreslår å innføre 20 prosent rabatt på bompengebrikke, samt at større personbiler og bobiler skal betale bomtakster som vanlige personbiler, og ikke lenger som vogntog. For å redusere bompengeselskapenes driftsutgifter foreslår regjeringen å innføre et enklere og mer brukervennlig takst- og rabattsystem.

Dette sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i forbindelse med at regjeringen foreslår at Samferdselsdepartementet skal få fullmakt til å endre takster og rabatter i bomprosjekter som er behandlet i Stortinget. Forslaget er en del av regjeringens bompengereform.

– Vi gjør nå en rekke endringer innen systemet med bompenger, for å redusere kostnader og øke statlige bidrag. I sum gir det oss handlingsrom til å redusere takster, øke rabatter og/eller redusere nedbetalingstid. Vi foreslår nå å innføre 20 prosent rabatt ved bruk av bombrikke, noe som gjør det mer attraktivt for bilistene og samtidig forenkler driften for bomselskapene. Samtidig skal vi likebehandle bobiler og tyngre personbiler med vanlige biler, sier Solvik-Olsen.

For kjøretøy i takstgruppe 1, som er utstyrt med brikke, foreslår regjeringen å øke den generelle rabattsatsen fra 10 til 20 prosent.

Dette er de to nye takstgruppene ved bombrikkebruk:
Takstgruppe 1: Kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3500 kilo. I tillegg kommer alle biler uavhengig av vekt i kjøretøykategorien “M1” i Autosys, det vil si de fleste campingbiler og enkelte store personbiler med totalvekt over 3500 kilo.
Takstgruppe 2: Kjøretøy med tillatt totalvekt fra og med 3501 kilo med unntak av biler som registrert i kjøretøykategori “M1 i Autosys”.
For at kjøretøy over 3500 kilo i kategori “M1” skal inngå i takstggruppe “M1” stilles det krav om elektronisk brikke med gyldig avtale.

Nyheten om regjeringens beslutning om lik takst for alle bobiler under 7500 kg ble offentliggjort for en uke siden. Stortingsrepresentant Kjell-Vidar Juvik reagererte da i en pressemelding på saksbehandlingen:
– Samferdselsminister Solvik Olsen gjør Arbeiderpartiets forslag til sine uten at de støttet vårt forslag i Stortinget da det ble behandlet der så sent som juni i år, sier stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik fra Arbeiderpartiets transportfraksjon.
– Samferdselsministeren sender ut pressemeldinger på løpende bånd som er i henhold til vårt forslag.
– Dette er jo bra, men han forsøker å gjøre forslagene til sine alene, og det stemmer jo ikke, sier Juvik.

Bobilistene gleder seg nok uansett over lavere priser.

Les også: Lik bomtakst for store og små bobiler

Del dette med andre:

  2 comments for “Rabatt på bombrikkebruk

    • Regjeringen varslet endringer i bobilregler allerede i 2014. Ett år etterpå kommer AP med nesten identiske forslag til regelendringer. Og deretter hevder Juvik at Regjeringen har kopiert APs forslag. Man får bare smile og le…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *