Sjarmerende by med lang historie og en kongelig norsk grav

Under tre mil fra motorveien A7, som så mange benytter nordover og sørover gjennom Tyskland, ligger middelalderbyen Celle med sine over 400 bindingsverkshus, et staselig byslott og et forbløffende rådhus.

Gate opp og gate ned med over 400 bindingsverkshus i Celle. Foto: Knut Randem.

Når du kjører sørover på A7 gjennom Tyskland og har passert Lüneburger Heide får du straks Hannover til høyre. Tre mil til venstre finner du Celle. Det er en by kjent for sine over 400 bindingsverkshus og byslottet i renessanse- og barokkstil beliggende i et gedigent parkanlegg.

Slottet ble bygget i 1530 og ligger i et nydelig parkanlegg. Foto: Knut Randem.

Celle ble grunnlagt i 1292 og ble 80 år senere residensby for hertugen i Sachsen-Wittenberg. Det imponerende slottet ble bygget i 1530. 40 år senere bygget hertug Wilhelm slottskapellet hvor dronning Caroline Mathilde av Danmark-Norge ligger begravet.

Det kommer fanfarer fra kirka to ganger om dagen. Det gamle rådhuset er ikke hva det ser ut som. Foto: Knut Randem.

I gamlebyen er det stort sett gågater, og med sykkelforbud på dagtid går du også trygt her. Omgitt av alle bindingsverkshusene hensettes du til en annen tid. Lytt om du kan høre en fanfare. To ganger om dagen spiller nemlig trompetene i bykirken fanfarer, kan Wikipedia forteller. Vi hørte dem ikke.

På glatte vegger har dekorasjonsmalere laget dette kunstverket. Foto: Knut Randem.

Det historiske rådhuset bryter med byggestilen ellers i byen. På avstand kan det se ut som om murerene har fått lov til å utfolde seg med å lage utallige detaljer i fasaden. Men det er heller malerene som har fått utfordringen. På rådhusets glatte vegger har dekorasjonsmalerene malt illusjoner av detaljene. Du må tett på veggene for å se at veggene egentlig er helt flate.

Stilfullt i Ratskeller. Foto: Knut Randem.

Med det samme du er tett på veggen så pass på at du treffer trappa ned til Ratskeller. Som i en hver tysk by med respekt for seg selv finner du en slik restaurant under det gamle rådhuset. Her ser det staselig ut under hvelvingene med hvite duker og fin stil.

Når temperaturen tillater det kan du selvfølgelig sitte ute flere steder i gamlebyen. Foto: Knut Randem.

I Celle kan du overnatte med bobilen på to ulike steder. Det kan du lese mer om her.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les mer: Celle bobilplass

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *