Adgang forbudt uten partikkelfilter?

Denne uken har det danske Folketinget vedtatt å skjerpe kravene til utslipp fra eldre personbiler – inkludert bobiler. Partikkelfilter kan bli et krav i fem byer.

Det danske Folketinget har gitt fem byer rett til å kreve partikkelfilter av alle biler. Foto: Khunkorn Laowisit/Pexels.

1. januar 2011 ble euro 5 obligatorisk i nye personbiler. Personbiler – herunder bobiler – med lavere euronorm er normalt ikke utstyrt med partikkelfilter. Så langt har ikke det vært noe problem i Danmark.

De fem byene København, Aarhus, Aalborg, Odense og Frederiksberg har og har i noen år hatt miljøsoner der lastebiler og busser uten partikkelfilter har blitt nektet adgang. Siden 2020 har overvåkningen av miljøsonene vært digital med automatisk nummeravlesing og registrering.

Bobiler registrert som personbiler har ikke vært berørt av disse miljøsonene. De er heller ikke omfattet av ordningen med miljømerket. Nå kan det bli en endring på det.

Enigheten i Folketinget åpner for at de fem byene kan forby personbiler – inkludert bobiler – uten partikkelfilter i sine miljøsoner. I praksis vil det si at bare biler med euro 5 og 6-klassifisering får adgang til miljøsonene i de byene som velger å innføre dette tiltaket.

Det er nå opp til de fem byene om de vil innføre forbud mot alle biler uten partikkelfilter i de aktuelle områdene. Eldre biler med ettermontert partikkelfilter vil få adgang til miljøsonene på lik linje med personbiler med euro 5 og 6-klassifisering.

I følge miljøminister Lea Wermelin kommer vedtaket blant annet som en følge av ønsker fra de fem byene. Da vil de trolig også gripe muligheten de nå har fått til å stramme inn.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Adgang forbudt uten partikkelfilter?

  1. Gjelder dette også for personbiler med bensinmotor, og hva med veteranbiler. Ettermontering av kat eller partikkelfilter vil bli ombygging osv..

  2. Denne nye lov vil kun komme til at gælde for alle ( lastbiler, busser, varebiler og personbiler ) diesel biler. Personbiler over 30 år bliver fritaget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *