Avregistrering av bobil og forsikring. Hva sparer du?

I forrige uke kom nyheten om at det fra høsten 2022 blir mulig å avregistrere bobilen om vinteren uten å levere inn skiltene. Men hva med forsikringene? Vi har spurt tre forsikringsselskaper.

Enten du setter bobilen i opplag eller bruker den som fastligger så anbefales det å opprettholde kaskoforsikringen om du avregistrerer den. Foto: Knut Randem.

Det er ikke nytt at du kan avregistrere bilen for en periode du ikke benytter den, men fra høsten trenger du ikke levere inn skiltene.
For mange bobileiere vil det være aktuelt å avregistrere bobilen om vinteren for å spare utgifter når bobilen likevel står parkert. Men hva kan du spare? Og hva bør du spare?

Det som før het årsavgift, heter nå trafikkforsikringsavgift. Du får ikke lenger en faktura i året fra staten, men beløpet kreves inn sammen med ansvarsforsikringen med kr 8,15 per dag. Uten ansvarsforsikring på bobilen faller også trafikkforsikringsavgiften bort.

Hva skjer når du avregistrere bobilen?
– Ansvarforsikring og fører- og passasjerulykkeforsikringen avsluttes automatisk når bobilen avregistres, i tillegg til at trafikkforsikringsavgiften som betales til staten settes på pause, svarer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Hvilke forsikringer anbefaler dere å ha på en avregistrert bobil?

– Selv om bobilen står parkert eller på lagring så opplever vi at den kan være utsatt for skader. Typisk risiko ved lagring er brann, tyveri og gnageskader fra mus.

– Vi i If anbefaler derfor å ha minst kaskoforsikring på når bobilen avregistreres. Har bobilen så lav verdi at eieren har valgt å ikke kjøpe kasko, bør delkasko, som dekker brann og tyveri, være ett minimum hele året, sier Clementz.

Dersom bobilen er lånefinansiert må du som regel ta noen forhåndsregler etter krav fra långiver.

– Banker og finansieringsselskaper krever normalt at bobilen beholder kasko, for bilen er sikkerhet for lånet deres. Da må kaskoen være på hele året. Det er fortsatt tillatt å avregistrere, men kaskodelen må beholdes. Grunnen er at bilen er utsatt for risiko for skader, for eksempel brann, også når den står parkert. Mange tenker nok ikke over at det ikke bare er på veien små og store ulykker kan skje, påpeker Clementz.

Sigmund Clementz i If forsikring anbefaler å ha minst kaskoforsikring på avregistrert bobil. Foto: If.

If har ingen minstetid for hvor lenge du må vente mellom hver avregistrering, men Clementz forteller at i regelverket som kommer fra myndighetene vil det bli en begrensning på hvor hyppig det er anledning til å av- og påregistrere. Det må gå minst 14 dager siden forrige påregistrering før du kan avregistrere på nytt.

Litt mer å gjøre ved påregistrering
Det blir altså svært enkelt å avregistrere bobilen for vinteren på vegvesen.no, men når du igjen skal påregistrere bobilen er ikke løsningen nødvendigvis like digital. Foreløpig.

For at bobilen skal kunne registreres igjen så må det først ligge en bekreftelse fra ett forsikringsselskap at den har en gyldig ansvarsforsikring.

– Får å få dette må kunden – slik det er i dag – ringe vårt kundesenter for å ordne dette før bobilen kan registreres på nytt, forklarer Clementz.

– Dersom alle andre dekninger enn ansvar og fører/passasjer ble beholdt, så vil forsikringen være tilbake til eksakt den samme som hva den var før avregistrering. Dersom andre dekninger enn ansvar og fører/passasjer tas bort, så må kunden be rådgiver om å endre dette tilbake. Trolig vil også rådgiver aktivt ta en gjennomgang av kundens forsikringsbehov og justere dekningen deretter, avslutter Clementz.

Den nye rutinen for av- og påregistrering skal gjelde fra 12. september 2022. Du må regne med at forsikringsselskapene finsliper sine rutiner innen den tid. Du bør derfor sjekke med ditt forsikringsselskap hvilke rutiner som gjelder ved påregistrering hos dem.
Forsikringsselskapene Tryg og Fremtind har ikke svart på våre spørsmål.

Hva sparer du så på å avregistrere bobilen i for eksempel fire måneder? Det kommer selvfølgelig an på hva du betaler for ansvar- og fører- og passasjerulykkeforsikring i ditt forsikringsselskap, men i trafikkforsikringsavgift sparer du en snau tusenlapp.

Ettersom det er kaskoforsikringen som trekker opp forsikringspremien, vil det være vesentlig mindre å spare på forsikringene ved avregistrering. Undertegnedes har regnet på egen forsikringsavtale. Der blir den totale besparelse ca kr 1240 dersom bobilen avregistreres i fire måneder og kasko opprettholdes.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Det blir enklere å avregistrere bobilen om vinteren

Del dette med andre:

  3 comments for “Avregistrering av bobil og forsikring. Hva sparer du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *