Planlegg juleturen nå

Å besøke et eller flere julemarkeder er en hyggelig førjulstradisjon. Den kan godt kombineres med en bobiltur der du besøker flere når du først er på tur.

København ligger på topplista over julemarkedsbyer. Her fra Tivoli, men det er mer å velge blant. Foto: Daniel Rasmussen.

Avisa The Times har rangert det de mener er de 24 beste julemarkedene i Europa. Köln troner øverst på deres liste med Salzburg i Østerrike på andre plass og Berlin på tredje.

På de neste plassene rangerer de Budapest, Praha, Strasbourg, Gøteborg, Bratislava, Böhmen, Wien, København, Tallinn, Brussel, Basel, Edinburgh, Gdansk, Metz, Krakow, Esslingen, Nürnberg, Sevilla, Zagreb, Brügge og Merano. Ingen norske byer har fått plass på denne lista.

I følge deres opplisting åpner alle de nevnte byene sine julemarkeder en av de to siste helgene i november. De holder åpent til jul og noen helt til nyttår.

Lübeck en av flere populære julemarkedsbyer i det nordlige Tyskland. Her Holstentor med julebelysning. Foto: ©LTM.

Et søk på de største julemarked i Europa gir Köln i Tyskland og Wien i Østerrike som hete tips, men i disse landene er det ikke bare et julemarked i hver by. Ofte er en rekke mindre markeder spredd utover i byene. Så det kan bli en vandring i lys og stemning om du ikke nøyer deg med det store hovedjulemarkedet.
Undertegnede har selv opplevd det store julemarkedet ved rådhuset i Wien og kan bekrefte at dette er stort og flott.

Julemarked foran rådhuset i Wien. Bildet er noen år gammelt. Foto: Knut Randem.

I Köln ligger det største julemarkedet ved Kölnerdomen, men flere tematiske markeder finnes også.
Berlin har omtrent 80 julemarkeder og et er til og med spesielt for hunder! Det største julemarkedet skal være i Spandau mens Gendarmenmarkt skal ha det peneste.

Julemarkeder er stemning, men det handler også om salg. Her kan du kjøpe alt fra godt kunsthåndverk til mat og mer unyttige gjenstander som disse klokkene. Foto: Knut Randem.

Tyskland har i det hele tatt en sterk tradisjon for å arrangere julemarkeder. Det er også et land som er lett tilgjengelig fra Norge. På denne siden (ekstern lenke) vil du finne informasjon om så mange julemarkeder at du ikke kommer til å rekke over dem i 2022. For mange vil det kanskje være enklest å velge en av byene helt nord i Tyskland, som for eksempel Celle, Hamburg eller Lübeck.

Glüwein er godt å varme seg på under julemarkeder. Foto: Knut Randem.

Både Gøteborg og København nevnes positivt for sine julemarkeder. Da er jo veien noe kortere om du bare vil oppleve litt julestemning. I Gøteborg er det Liseberg som er stedet for julestemningen. Det er kanskje hit du tar med barn eller barnebarn?
I København er det Tivoli som mange regner som hovedbasen for julestemningen, men byen har flere julemarkeder og mange vil nok heller foretrekke Nyhavns julemarked.

I Gøteborg er julestemningen sterkt knyttet til Liseberg. Foto: Liseberg.

Hva med Norge?
Norge har ingen sterk tradisjon for julemarkeder. Oslo har et stort marked i hele førjulstida, men ellers er julebyene ofte begrenset til kortere perioder eller en helg eller to.

Vil du heller reise på et norsk julemarked, kan du lese vår artikkel her.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: O jul med ditt julemarked

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *