O jul med ditt julemarked

Førjulsturen i bobil kan være en fin opptakt til høytiden. Nye opplevelser, nye butikker å handle julegaver i eller ganske enkelt julehygge på forskudd.

Ta deg en bobiltur til julestemningen. Foto: Julebyen Egersund.

Julemarkeder er tradisjon som etter hvert har vokst fram i Norge. Bobilverden.no skrev i forrige uke om de beste julemarkedene i Europa. Men alle har kanskje ikke lyst eller tid til å reise så langt for å oppleve denne tradisjonen, som jo er sterkere i land sør for oss.

I denne artikkelen prøver vi å favne en del av de byene i Norge som har julemarkeder over mer enn en helg. La det inspirere deg, men ikke glem å sjekke ut hva andre byer kan by på.

I Bergen er det stort julemarked på Festplassen. Foto: Thomas Ottesen.

Bergen
I Bergen er det julemarked på Festplassen i nesten en hel måned fra 25. november til 22. desember, hver dag fra kl 10 til 21. I tillegg til mange markedsboder er det her både pariserhjul, karuseller og varmestue. I varmestua kan du spise mat du har kjøpt i matbodene eller handle mat og drikke i varmestua.

I markedsbodene selges både mat og drikke, håndverksprodukter og designvarer. På Juletoget kommer det 12 nye utstillere hver dag i tillegg til de faste som har salgsbod i hele åpningstiden.

Bergen bygger også i år verdens største pepperkakeby. Den kan du se på Kode 4 (Lysverket) fra 19. november og fram til jul. 19. november kan du også oppleve Lysfesten med musikk, underholdning og fyrverkeri på Festplassen.

I Bergen kan du med bobil overnatte utenfor Bergenshallen (lenke til Bobilplassen.no). Her er det bybane til sentrum.

Julemarkedet i Oslo blir i år større enn tidligere. Byen har flere tematiske julemarkeder. Foto: Knut Randem.

Oslo
I hovedstaden er det flere mindre tematiske julemarkeder, men det store julemarkedet åpner 12. november og holder det gående ut året.

Det store julemarkedet arrangeres på Eidsvolds plass – mellom Stortinget og Nationalteateret. Her blir det i år flere markedsboder enn tidligere og flere serveringstilbud. Et stort pariserhjul viser vei og det er flere karuseller. I Spikersuppa blir det skøyteis.

Norsk folkemuseum har har julemarked i helgene 4. til 12. desember. Rundt Oslo arrangeres det også julemarked på Bærums verk og på Lillestrøm. Eller litt lenger unna på Hadeland glassverk.

Det eneste overnattingstilbudet for bobil i Oslo er Bogstad camping. Det går buss fra campingplassen til sentrum.

Den ekte julebyen, sier Egersund. Foto: Julebyen Egersund.

Egersund
Egersund kaller seg den eneste ekte julebyen. Det er her julenissen bor, hevder arrangørene.

Siden 2004 har Egersund arrangert juleby i den gamle trehusbebyggelsen i sentrum. I år er det juleby-arrangementer de to første helgene i desember, torsdag til søndag. Torsdag og fredag kun om kvelden, men lørdag og søndag er det liv og røre det meste av dagen.

Markedsboder, underholdning og julestemning preger byen disse to langhelgene.

I Egersund er det to områder for overnatting i bobil her og her (lenker til Bobilplassen.no). Dersom du overnatter i en annen by og tar toget til Egersund er det gratis buss fra stasjonen til julebyen når den er åpen.

Folkeliv og stemning i Egersund. Foto: Julebyen Egersund.

Røros
Etter to år med pandemi er Røros julemarked tilbake for fullt. Det holder åpent de fire første dagene i desember. Markedsgata finner du i den staselige Bergmannsgata, og målet er at den skal fylles med kvalitetsvarer som du i stor grad kan få handle direkte fra produsent, skriver arrangørene.

Markedsbodene er åpne på dagtid alle de fire markedsdagene. I tillegg kan du få med deg en åpningskonsert i Røros kirke 30. november. På markedsdagene er det både juleverksted, omvisninger, mulighet for sledeturer med hest og mye annet.

I Røros kan du overnatte med bobil sentrumsnært ved stadion (lenke til Bobilplassen.no).

Torvet i Trondheim fylles med markedsaktiviteter. Foto: Inbovi.

Trondheim
På Torvet i Trondheim er det julemarked fra 1. til 18. desember. Markedet er åpent alle dager kl 11 til 19. I serveringsstedet Lavvoen blir det noe utvidet åpningstid med langåpent onsdag og fredag. Her er det plass til 500 mennesker og det blir underholdning hver dag.

I år er det 19. gang det arrangeres julemarked i Trondeheim. Markedet byr i år på over 80 forskjellige utstillere som bringer med seg unikt håndverk og lokale matprodukter. Og har du lyst til å lufte deg, kan du ta en tur i pariserhjulet.

I Trondheim kan du overnatte med bobilen sentrumsnært i Nyhavna eller på Lade (lenker til Bobilplassen.no).

Torvet i Trondheim fylles med aktivitet. Foto: Michael Schult Ulriksen.

Stavanger
Byparken er arena for Stavangers julemarked. På julemarkedet vil det være en blanding av julehus, boder med håndverk, kunst, husflid og mat, telt og matvogner.

I Stavanger åpner julemarkedet 26. og 27. november, men i desember vil markedet være åpen fra torsdag til søndag i helgene fram til 18. desember.

Den eneste aktuelle overnattingsplassen i bobil er Mosevangen camping ca 2 km fra sentrum.

Kristiansand
Julemarkedet på Torvet blir større enn noen gang, lover Kristiansand kommune. Fra 26. november til 22. desember blir det julemarked hver dag med julehandel, historisk juletreutstilling og skøytetur på isbanen «Kompis».

På julemarkedet vil det være stort og variert utvalg i bodene hvor du kan finne alt fra flotte juledekorasjoner, julegensere, håndarbeider, forskjellige typer tre-, skinn- og ullprodukter, gløgg, brente mandler, churros, pinnekjøtt, fenalår og mye mer, skriver kommunen.

Kristiansand kommunes bobilplass finner du her (lenke til Bobilplassen.no).

Tromsø
Julebyen Tromsø holder sitt julemarked åpent fra 17. november til 31. desember. Her er det skøytebane, pariserhjul og mange salgsboder ved havna. I desember arrangeres også flere lokale julemarkeder og aktiviteter – for eksempel i bakgården til Mack bryggeri eller julekonsert i Ishavskatedralen.

I Tromsø bor du med bobil på Tromsø Lodge & camping.

Henningsvær
I Henningsvær kaller de det førjulseventyret. Alle helger i november og desember, fram til jul, byr de på julestemning med nordlys og blåtime, kanelsnurrer og kaffi, sauna og vinterbading, sesongens lokale råvarer, koselige butikker, galleribesøk og konserter, skriver de på sin hjemmeside.

Lyngdal
Årets nyhet som juleby er Lyngdal, som har som mål å bli den beste julebyen. Her åpner julemarkedet 19. og 26. november og torsdag til lørdag de tre første helgene i desember.

Her loves det julestemning og salg av alt som hører julen til. Det blir også telt med salg av mat og drikke. I Lyngdal kan du overnatte i bobil her eller her (lenker til Bobilplassen.no).

Vår oversikt er ikke utfyllende. Du vil finne mange andre julemarkeder, men vi har her forsøkt å finne fram til de som strekker seg over noe tid og gir bedre valgmuligheter. Flere byer har julemarked en helg og andre aktiviteter strødd utover i desember. Lillehammer (og Maihaugen), Ålesund, Kristiansund og Molde er eksempler på slike byer.

God førjulstur!

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Planlegg juleturen nå

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *