Førjulsturen kan gå så langt du vil og kanskje til et julemarked?

Et av de tidligst kjente julemarkedene i Europa ble arrangert i Dresden i 1434. I dag har en hver by med respekt for seg selv sitt eget julemarked.

Julemarkedet Striezelmarkt i Dresden slik det har utviklet seg. Foto: LH DD/Dittrich.

Vi har tidligere skrevet om noen av de norske julemarkedene. Det har tatt tid å få tradisjonen til Norge, men det blir sakte men sikkert stadig flere.

Opprinnelig var det en mer praktisk årsak til vintermarkedene, som vi i dag stort sett kaller julemarkeder. I Dresden i 1434 ble markedet opprettet som en del av en større vinterfestival, og det ble fokusert på å gi folk muligheten til å kjøpe forsyninger og gaver før den kalde vinteren. I år arrangeres det for 589. gang.

Handel og håndverk har stått sentralt på disse markedene. Håndverkere og handelsfolk fra ulike regioner samlet seg for å selge sine varer.

I løpet av renessansen og barokken ble julemarkedene stadig mer populære og spredte seg til byer som Wien, Praha, Strasbourg og andre europeiske byer.

Det var først på 1800-tallet at julepynt og dekorasjoner med juletema samt lokale delikatesser og julegaver ble en naturlig del av julemarkedene.

De flotteste julemarkedene i Europa?
For oss i bobil vil det vi har tid til å kjøre til, være det beste julemarkedet i øyeblikket, men har du tid til å ta en litt lengre tur i desember bør du finne noe for en hver smak i disse byene:

Det store juletreet i Strasbourgs julemarked. Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons.

Strasbourg vil gjerne kalles «Julehovedstaden» og huser et av de eldste julemarkedene i Europa. Rundt katedralen er det mer enn 300 boder du kan besøke.

I Tyskland er Christkindlesmarkt i Nürnberg et av de mest kjente med over 400 salgsboder, som tilbyr alt fra håndverk og mat til julepynt. Om du synes det blir for langt å reise så har flere av byene i Nord-Tyskland flotte julemarkeder.

I Wien er det flere julemarkeder. Det er det forresten i mange europeiske byer. Det største ligger på Rathausplatz og er en orgie i lys og salgsboder. Her kjøper du gaver og lokale delikatesser.

Julemarked foran rådhuset i Wien. Bildet er noen år gammelt. Foto: Knut Randem.

Glüwein er et must når du går utendørs og forhandler med de lokale handelsmennene, som ikke alltid er så lokale som vil liker å tro. Glüwein er varm vin gjerne tilsatt litt krydder eller kanskje noen rosiner. Glassene den serveres i kan være morsomme. Du betaler pant for dem når du kjøper glüwein. Om du vil beholde glasset, tar du det ganske enkel med deg.

I Praha er julemarkedet på torget i Gamlebyen kjent for sine tredekorasjoner og tradisjonelle produkter. Ekstra vakkert blir det med lysene om kvelden.

Grand Place i Brüssel. Foto: Guywets-

Brüssel kan også nevnes blant de større julemarkedene i Europa. Her er det både skøyteis, juletre og flere hundre boder du kan oppleve for å få den gode julestemningen. Her smaker du selvfølgelig også på det enorme utvalget av ølsorter.

Skikken med julemarkeder har også trukket nordover. I Danmark er kanskje julemarkedet i Københavns Tivoli det som gir størst julestemning for store og små.

Lisebergs vintermarked har allerede åpnet og holder åpen over nyttår. Foto: Liseberg.

I Gøteborg er det på Liseberg det skjer. Årets nyhet er et livlig, snødekt vintermarked, fylt med fine julegaver. Her finner du ting som varmer både hender, føtter og hjertet. Og her blir glüwein erstattet med gløgg.

I Gamla Stan i Stockholm er det julemarked med aner fra middelalderen, og på Skansen kan du oppleve historisk julemarked med aner fra 1903. Marsipan, håndverk i ull, gaver og annet finner du mye av her.

Julemarked i Gamla Stan. Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden

På kontinentet er som regel julemarkedene åpne fra nå og til nyttår, i Skandinavia varierer det en hel del når det er åpne.

Norske julemarkeder har vi omtalt i en annen artikkel. Her hjemme er ikke tradisjonen så sterk, eller byene så store at de kan ha åpent i hele desember, men sjekk noen av datoene her.

Med bobilen kan du velge etter hvor lang tid du har til rådighet, men unn deg et år en tur til et av de store tradisjonelle julemarkedene på Kontinentet.

Noen av Europas julemarkeder 2023:
Salzburg – 24. november – 31. desember
Budapest – 24. november – 31. desember
Praha – 2. desember – 6. januar
Wien – 11. november – 26. desember
Berlin – 27. november – 26. desember
Metz – 24. november – 30. desember
Krakow – 24. november – 26. desember
Zürich – 23. november – 23. desember
Bologna – 25. november – 26. desember
Brügge – 24. november – 7. januar
Edinburgh – 17. november – 6. januar
Manchester – 11 november – 22 desember
Tallinn – 3. desember – 7. januar
Barcelona – 25. november – 23. desember
København – 17. november – 31. desember
Bratislava – 23. november – 23. desember
Köln – 23. november – 23. desember

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Førjulsturen kan gå så langt du vil og kanskje til et julemarked?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *