Er du sikker på at baklysene dine lyser når de skal?

– Det er mange som uvitende kjører uten at baklysene på bilen lyser. Riktig bruk av lys på bilen er viktig for å bli sett av andre bilister og trafikanter, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

– Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter lys-automatikken. Da er det lurt å heller skru på lysene manuelt, råder NAF. Foto: Pixabay.

Mange bilister er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid.

– Vi ser alt for mange som kjører uten baklys i tuneller og i mørket. Her trengs det mer kunnskap og opplæring. Riktig bruk av lys er viktig for trafikksikkerheten, sier Svendsen.

Automatikken ordner det meste, men ikke alt
I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys. Dette kan enten være nærlys eller et led-pyntelys. Baklysene trenger ikke være tent i dagslys, men de må være tent i mørket, så som i tunneler og om kvelden eller i regn.

NAF anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på auto. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på når det mørkner og når du kjører inn i tuneller.

– Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din en auto-funksjon, må du rett og slett huske å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Jan Harry Svendsen.

NAF minner om at sjåføren alltid må følge med på vær og føre, og vurdere om de må tilpasse lybruken underveis.

– Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter automatikken. Da er det lurt å skru på lysene manuelt sånn at du er sikker på at andre ser deg, sier Svendsen.

Sjekk lysene dine
Svendsen kommer med en enkel oppskrift på hvordan du sjekker hvilke lys som lyser på de ulike innstillingene:

Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren på. Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene: 0, auto, parklys og på.

Sjekk både i dagslys og i mørket
– Gå rundt bilen og se hvilke lys som lyser når du setter på de ulike innstillingene. Sjekk bilen både i dagslys og når det er mørkt, og se hva som skrur seg på når du vrir på bryteren. Da blir du trygg på hvilke lysinnstillinger du skal bruke til enhver tid, avslutter NAF-rådgiveren.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *