Piggfrie vinterdekk på sommerføre: 7 meter ekstra bremselengde

NAF har testet forskjellen mellom sommer- og vinterdekk på sommerføre. – Det er skremmende hvor mye lengre tid man bruker på å stoppe med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk, sier Jan Harry Svendsen I NAF.

7 meter ekstra bremselengde i små blier. Hva ville forskjellen vært i en bobil? Foto: NAF.

– I 80 kilometer i timen har bilen med vinterdekk syv (7) meter lengre stopplengde. Det tilsvarer en og en halv billengde. Det er dramatiske tall og viser hvorfor det er så viktig å legge om fra vinterhjul til sommerhjul, sier NAF-rådgiveren.

Vinterdekk mister egenskaper i varmen
Testen ble gjennomført på lukket bane.Hastigheten var 80 kilometer i timen. Bilene i testen var to Opel Mokka-e, der den eneste forskjellen mellom de to var at den ene hadde sommerdekk montert mens den andre bilen var utstyrt med piggfrie vinterdekk.

– Piggfrie vinterdekk fungerer godt om vinteren og når temperaturene er lave, men når gradestokken nærmer seg 10 varmegrader mister piggfrie vinterdekk egenskapene sine. Resultatet er dårligere veigrep og ikke minst lengre bremselengde, sier Svendsen.

Syv meter er mye i en kritisk situasjon
NAF advarer mot å kjøre med piggfrie vinterdekk gjennom sommeren. Det kan i verste fall føre til at man blir innblandet i en ulykke som kunne vært unngått med sommerdekk på bilen.

– I en kritisk situasjon teller hver centimeter. Syv meter kan være forskjellen på en alvorlig ulykke eller å avverge en farlig situasjon. Kommer det et barn ut i veien foran deg er det ikke sikkert at du har syv meter ekstra til rådighet, sier NAF-rådgiveren i en pressemelding.

Vått, varmt vær gir enda lengre bremselengde
Datesten ble gjennomført var temperaturen 12 varmegrader og det var tørt. Høyere temperaturer og regn vil gjøre at stopplengden øker.

– Våt veibane vil gjøre at bilen med piggfrie vinterdekk bruker enda lengre på å stoppe. Det samme skjer om temperaturene i luften og asfalten stiger. Vinterdekk krever nemlig kulde for å fungere slik de skal, sier Svendsen.

Utfartshelger frem mot sommeren
NAF sitt klare råd til landets bilister er å legge om til sommerdekk når temperaturene kryper over 10 grader.

– Frem mot sommeren har vi flere utfartshelger, og vi oppfordrer alle bilførere til å sjekke at dekkene er tilpasset føret. Du bør sjekke både type dekk og mønsterdybden, og sikre at bilen er skodd for de forholdene du møter. Nord i landet er det fortsatt vinterlig flere steder, mens sørpå er det mye varme og da må sommerdekkene på, sier Svendsen.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *