Mange vil til utlandet i sommer

Nordmenn søker utenlands igjen etter år med pandemi. Nesten halvparten av de som skal ha ferie skal sannsynligvis til utlandet.

Halvparten reiser innenlands i år. Her fra Senja. Foto: Knut Randem.

Virkes nyeste undersøkelse Reisepuls viser at nesten åtte av ti (79 prosent) planlegger å ha sommerferie i 2022. Hele 49 prosent av disse sier de sannsynligvis tilbringer ferien i utlandet.

I en tilsvarende undersøkelse våren 2021 svarte kun 10 prosent av de som skulle ha sommerferie i fjor at de ville tilbringe den i utlandet.

Formålet med sommerferien 2022 er å være sammen med familien (73 prosent) i tillegg til rekreasjon, sol og bading (46 prosent). Mange ønsker også å oppleve nye steder (31 prosent).

– Etter to år med strenge restriksjoner, er vi klare for å oppleve utlandet igjen. Samtidig har mange fått øynene opp for Norge som reisemål. Det er et sterkt sug etter kvalitetstid med familien og flotte opplevelser, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke i en pressemelding.

Drar til kjente steder
Av de som skal til utlandet i sommerferien, er Spania (26 prosent), Danmark (26 prosent) og Sverige (24 prosent) de mest populære destinasjonene.

– Vi trekker tilbake til kjente reisemål som Spania, Danmark og Sverige. Dette er reisemål som er kjente for nordmenn og som mange har lengtet etter å dra tilbake til, sier Pettersen.

Mange blir også i Norge
Pandemien har ført til at mange nordmenn har reist mye i Norge, hvor de har opplevd nye steder og ikke minst hatt nye opplevelser. Mange som planlegger sommerferie ønsker å tilbringe den i Norge.

De mest populære reisemålene her hjemme er Vestland (27 prosent), Viken (25 prosent) og Oslo (21 prosent).

Undersøkelsen viser at blant de som planlegger sommerferie, oppgir 38 prosent at de vil være på hytta, mens 37 prosent skal være hos venner eller familie i Norge. Totalt 31 prosent sier de sannsynligvis vil tilbringe ferien på hotell, campingplass, hyttegrend eller på privat utleie i Norge.

Følger med på situasjonen i Europa
Det er tydelig at sikkerhetssituasjonen i Europa påvirker nordmenns reisevalg i år, skriver Virke.

Det er flest som mener at politisk stabilitet og trygghet på destinasjonen (35 prosent) i svært stor grad vil være styrende for valg av reiseprodukt og destinasjon i 2022. Mange sier det samme om anbefalinger fra norske myndigheter om hvor man kan reise (32 prosent)

– Det er viktig at man setter seg inn i Utenriksdepartementets reiseråd og sjekker at man har gyldig pass eller nasjonalt ID-kort, sier Pettersen.

Koronaepidemien havner i bakspeilet
Totalt svarer kun 19 prosent at reiseaktiviteten i ferien deres i 2022 i stor grad vil påvirkes av koronasituasjonen. Til sammenligning svarte 69 prosent det samme i undersøkelsen i desember 2021 – altså en endring på 50 prosentpoeng.

Det er flere forhold ved koronapandemien som påvirker sannsynligheten for å bestille reise til utlandet. Gode avbestillingsmuligheter (63 prosent), at man selv har tatt vaksine (61 prosent) og lav smitte i destinasjonslandet (58 prosent) er de forhold som flest mener øker sannsynligheten for å bestille reise til utlandet i 2022.

Samtidig er det andre elementer med koronaepidemien som påvirker hvor folk drar. Karantene i destinasjonslandet (67 prosent) og munnbindpåbud (42 prosent) er det flest mener reduserer sannsynligheten for utenlandstur.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion for Virke blant et representativt utvalg av 1539 nordmenn i mai 2022.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Mange vil til utlandet i sommer

  1. Det er også mange som reiser til Tyskland i sommer, spesielt de som kjører bobil. At mange vil tilbake til utlandet i ferien er forståelig, da prisnovået på overnatting og mat i Norge er uvanlig høyt. Da Covid-19 slo til, økte overnattingsprisen uhemmet og ukritisk, Covid-19 ble påslaget kalt for å dekke ekstra hygine og smitte tiltak. Nå som Covid-19 er ute av bildet, vil det være riktig og naturlig at dette pristillegget blir fjernet, da dette tiltaket ikke lenger er nødvendig. Pr. nå ser det ut til at dette pristillegget er i ferd med å gå i glemmeboka og beholdes, slik at enkelte vil prise seg ut av markedet.

  2. Flotte greier! Da blir det bedre plass for oss som reiser nordover. Hopper I bobilen her i Almeria i morgen, burde være på Nordkapp til midsommer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *