På fjellet i høstferien? Sjekk værmeldingen

Sjekk føreforholdene og skift om nødvendig dekk før du reiser på fjellet i høstferien, råder NAF.

Skal du på fjellet i høstferien, bør du sjekke værmeldingen. – Er det meldt snø dit du skal, er vinterdekk obligatorisk. Skal du ikke det, behold sommerdekkene på enn så lenge, råder Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Mange har blitt overrasket over snø på veiene allerede nå i september og vanskelige kjøreforhold da vinterens første snøfall kom til Nord-Norge og på fjellovergangene i Sør-Norge denne uka.

Det er først fra 15. oktober du kan sette piggdekk på bilen i Nordland, Troms og Finnmark. For resten av landet er datoen 1. november. Men det finnes et unntak for piggdekk-bilistene:

Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

– Så er det meldt snø dit du skal, kan du skifte til vinterdekk uansett om det er pigg eller piggfrie dekk du har. Men forsvinner snøen eller du skal til steder med bare veier, må du ta piggdekkene av igjen før de fastsatte datoene, opplyser Sødal.

Godt grep er viktig på høstvåte veier
Om høsten er det ekstra viktig å ha dekk med godt mønster fordi muligheten for vannplaning er stor. NAFs klare råd er å heller legge om en ekstra gang, for å sikre at du er riktig «skodd» etter forholdene. Forskriften om tilstrekkelig veigrep gjelder også på mildt føre. Da er piggdekk eller piggfrie vinterdekk dårlig egnet.

– Vinterdekk er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader, sier Sødal.

Holder dekkene dine en vinter til?
Det er enkelt å sjekke mønsterdybden på dekkene. Har du ikke en mønsterdybdemåler, kan du bruke en tommestokk eller lignende. Lovkravet til vinterdekk er tre millimeter.

– Det er viktig med godt mønster i dekkene, så vi anbefaler at vinterdekkene dine har minimum fire millimeter. Er det mindre, kjøp nye. Det er en billig livsforsikring, avslutter Nils Sødal i NAF.

Tekst og foto: Pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *