Høstferie på den andre siden av grensen?

Høstferien nærmer seg med stormskritt og på andre siden av grensa bugner det av aktiviteter for store og små. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!

Det er Visit Sweden som kommer med sine tips til nordmenn som vil på tur til nabolandet i høstferien. De tilbyr noe for både store og små – fra polkagrisbaking til kulturopplevelser for de voksne.

Foto: Tjolöholm Slott

Kungsbacka
Tjolöholms slott disker opp til fest på godset når vestsvenske matprodusenter kommer for å selge høstens innhøstede grønnsaker og nærproduserte delikatesser. Besøkende får lære om hvor maten kommer fra og smake på økologisk og nærprodusert mat. Håndverkere viser hvordan de arbeider med naturen og det blir en rekke aktiviteter for hele familien. Her får barna mulighet til å hilse på gårdens dyr, prøvesitte landbruksmaskiner, kjøre hest og vogn og hoppe i høyet. I år fyller innhøstningsfesten 10 år og det vil bli feiret i tre dager til ende. Tid: 5. – 7. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Celine Belvroy

Varberg
Bli med ut i skogen og opplev Åkulla Outdoor – en friluftsfestival med masse energi og utfordringer for hele familien. Åkulla Friluftsgård, Ästa Vingård og Öströö Fårfarm inviteter til morsomme aktiviteter som rulleski, orientering, speiderliv, foredrag og koselig grilling rundt bålet. Nytt av året er også en hinderbane og et swimrun-løp som passer for alle. Opplev Hallands skoger, sjøer og stier gjennom lek og moro. Tid: 30. september. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Owe Olsson

Varberg innvier høsten med en hyllest til mat og drikke. Festen holdes over hele Varberg og her kan du spise deg gjennom Varbergs steder. Ta med deg en venn og kom sulten! oppfordrer Visit Sweden. Tid 28. – 29. september. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Jonas Ingman

Skalldyrsafari i Bohuslän
Når høsten setter inn så er skalldyrene på sitt beste og i Västverige har du muligheten til å bli med å fiske skalldyr og ikke minst spise dem. Bohusläns skalldyr er faktisk klassifisert som de beste i verden, takket være det rene, mineralrike og kjølige vannet, skryter Visit Sweden i sin pressemelding. Ta med familien på havet og nyt høstens fine naturopplevelser! Tid: Hver dag. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Region Gotland

Visby på Gotland
For 23. året på rad arrangeres Visbydagen for å feire verdensarvbyen Visby på Sveriges største øy, Gotland. Visbydagen og Kultur i natten er et av høstens høydepunkter på øya i Østersjøen, og den første helgen i oktober fylles Visby av kulturelle arrangementer av ulik sort. Besøkende kan blant annet oppleve forelesninger, markeder, byvandringer og på kvelden arrangeres det teater, skrekkfilmvisning, poesi og konserter. Tid: 5. – 7. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Smålands Turism AB

Jönköping
Utstillingen på Jönköpings Länsmuseum i Följa John tar deg med inn i kunstneren John Bauers verden. Her er det rom for lek, fantasi og utforskning når både små og store besøkende får ta del i Johns kunstverk i en leken og annerledes utstilling. Alle barn som vil kle seg ut får også mulighet til dette. Tid: 28. september til 7. oktober (ikke mandag). Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Tom Tits Experiment

Södertälje
Tom Tits Eksperiment er et spennende oppdagelsessenter som inviterer både store og små til spennende eksperimenter og kreative opplevelser. Her kan du se verden gjennom nye øyne og lære mer om temaene naturvitenskap og teknikk på en innovativ og morsom måte. Tid: Hver lørdag og søndag. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Smålands Turism AB

Polkagrisbaking i Gränna
Besøk et av Grännas koselige polkagriskokerier for å oppleve hvordan det deilige godteriet blir til. I Gränna er polkagrisbaking et håndverk og i byen finnes det mange ulike kokerier som lager polkagriser i alle mulige varianter. Her finnes muligheten for å være med å lage polkagriser og ikke minst smake på de søte putene. Tid: 28. september til 14. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Ölands Turismorganisation

Innhøstningsfest på Öland
Hver høst, i slutten av september, inviterer Öland til innhøstingsfest med over 900 aktiverer over hele øya. Festen vil blant annet by på utstillinger, kunstnetter, ild-show, fyrverkeri og gresskarkonkurranser. Lokale gårder, butikker, restauranter og produsenter slår opp dørene og frister med nyhøstede herligheter. Nyt årets smakfulle råvarer og ta del i en stemningsfull feiring. Tid: 26. – 30. september. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Inter IKEA systems

IKEA Museum i Småland
I den interaktive utstillingen til IKEA Museum blir du utfordret til å være kreativ. Her kan du sette sammen nye ting og deler av IKEA-produkter, og beundre verk av 30 ulike internasjonale kunstnere som bruker IKEA-ting i sine kunstverk. IKEA Hack oppmuntrer til å omvandle ting fra IKEA til noe nytt og særegent. Tid: Hver dag. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Daniel Breece

Høye svev på Little Rock Lake zipline
Europas lengste zipline tilbyr adrenalinfylte høydeopplevelser for hele familien. På Little Rock i Småland finnes det over 4 km med baner inne i skogen og her henger du høyt i luften samtidig som du utfordres både fysisk og psykisk. Det finnes tre ulike baner hvor den ene er særlig familievennlig. Tid: Hver lørdag. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Örebrokompaniet

Spøkelsesvandring på slottet
Nysgjerrige og modige barn kan være med på en nervepirrende spøkelsesvandring på Örebros gamle slott. Slottet skjuler mørke historier fra fortiden om hekser, fanger og ånder. Nå får alle som tør sjansen til å høre historiene om slottets mørke side. Tid 6. og 13. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Gustavsvik – The Lost City

Tropisk stemning på badeland
I Sveriges største badeland Gustavsvik – The Lost City, er det deilige temperaturer og tropisk stemning hele året. Her kan barna boltre seg blant palmer, fossefall, mystiske ruiner, klatrevegg, boblebad og flere ulike sklier. Utforsk den forsvunnede byen og kast deg ut i noen av Sveriges heftigste sklier. Det finnes også et bade-lekeland for de minste, relax-avdeling og en asiatisk restaurant i forbindelse med badelandet. Tid: 28. september til 14. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Björn Fransson

Mega Fun lekeland
Mega Fun i Örebro rommer både trampolinepark og et morsomt lekeland. På Jump trampolinepark er alle velkomne, nybegynnere eller proffe, liten eller stor! Her har du muligheten til å utfordre deg selv i et lærerikt og aktivt miljø. Og i Lekelandet kan du more deg blant hoppeslott, softballkanoner, rutsjebaner og klatrestativ. Tid: 28. september til 14. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Superstudio D&D AB

Bondens høstmarked
I den koselige bydelen Haga kan du under lørdagene i høstferien få kjøpt lokalproduserte varer. Et titalls produsenter fra Västsverige selger grønnsaker, brød, honning, ost, kjøtt, sauser, syltetøy, blomster og mye mer. Du får selv møte bøndene bak varene og de forteller gladelig hvordan produktene fremstilles. I Haga finnes det også drøssevis med hyggelige kaféer og små unike butikker. Tid: 29. september, 6. og 13. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Liseberg

Tjuvstart Halloween på Liseberg
Allerede 12. oktober kan du tyvstarte Halloween-feiringen når Liseberg åpner dørene til høstens skumleste attraksjoner. Parken blir da forvandlet til et tilholdssted for zombier, demoner, gale vitenskapsmenn, hekser og andre skumle vesener og stedet fylles til randen av godteri og nifs stemning. Her blir det Halloween-åpne karuseller, nervepirrende berg og dalbaner og mer moro for de minste og mer skrekk for de store! Tid: 12. – 14. oktober. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Alfons Abergs Kulturhus

Kos og moro med Albert Åberg
På Albert Åberg kulturhus i Gøteborg ønskes barn og voksne velkommen inn i Alberts verden. Hver dag holdes det minst to teaterforestillinger, i tillegg til ulike eksperimenter, magi, eventyrlesning og sangstunder. Tid: Hver dag. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Orsa Rovdjurspark

Rovdyrene i Orsa Rovdyrpark
I Dalarna finner du Europas største rovdyrpark hvor dyrene lever på store områder i naturlige skogsmiljøer. I parken finnes blant annet Sveriges fire største rovdyr – brunbjørn, ulv, jerv og gaupe, sammen med et antall utrydningstruede rovdyr som isbjørn, snøleopard og sibirsk tiger. Tid: Hver dag. Les mer her. (ekstern lenke)

Foto: Robert Persson

Lyskunst i Alingsås
På høsten forvandles Alingsås til et lysende eventyr når Lights in Alingsås inntar byen. Arrangementet er Nord-Europas største arrangement for eksperimentell lyssetting av offentlige plasser. Internasjonale lysdesignere fra hele verden omgjør fasader, natur og arkitektur til fascinerende lyskunstverk. Årets tema er energi og fra slutten av september og hele oktober kan lysinstallasjonene besøkes enten på egenhånd eller sammen med en lysguide. Tid: 28. september til 4. november. Les mer her. (ekstern lenke)

ABBA The Museum
Vil du oppleve å være det femte medlemmet i ABBA? ABBA The Museum lar deg ta del i ABBAs musikalske univers og du kan leke deg med legendariske scenekostymer, synge i Polarstudion og være med opp på scenen med bandet. I år avdukes en helt ny utstilling om ABBA-medlemmene. Utstillingen skildrer alt som har skjedd etter årene med ABBA og besøkende får bli med på en reise gjennom tiår med musikk med fokus på Anni-Frid, Björn, Benny og Agnetha. Tid: Hver dag. Les mer her. (ekstern lenke)

Tekst: Redaksjonen, basert på pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *