På fire hjul i postkort-Norge

I Norge er det rundt 98 000 kilometer offentlig vei. 2151 kilometer er så unike, vakre eller spektakulære at de har fått status som Nasjonale turistveger.

På toppen av Sognefjellsvegen er det fantastisk utsikt over Jotunheimen, og mange merkede turstier. Foto: Werner Harstad/Statens vegvesen.

Den korteste er Gamle Strynefjellsvegen (27 km) som stiger til 1139 meter over havet. Den lengste går i fjæresteinene langs Helgelandskysten (433 km). Den høyeste er Sognefjellet, Nord-Europas høyeste fjellovergang (1434 meter over havet) med 2000-meterstoppene i Jotunheimen som bakteppe.

Det hele startet i 1993. Da hadde en gruppe fra Statens vegvesen vært i bilismens hjemland og skaffet seg kunnskap om den amerikanske satsningen på Scenic byways. Kunne noe lignende være aktuelt her i landet?

Planer ble lagt og et prøveprosjekt satt ut i live. I 1997 fikk Sognefjellsvegen, riksvei 7 over Hardangervidda, nordre del av Kystriksvegen i Nordland og den gamle veien over Strynefjellet status som Nasjonale turistveger. Men det skulle bli flere.

Forslagene strømmet inn fra hele landet og snart satt den nye turistveigruppen i Vegvesenet med rundt 60 alternativer som skulle utredes og befares. 18 strekningene ble til slutt valgt ut og i 2012 ble alle skiltet som Nasjonale turistveger.

Med medbrakt eller leid kajakk er det klart for magiske opplevelser langs Helgelandskysten. Her fra Rødøy. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Visithelgeland.com.

Frihet på landeveien
”The great home of the Soul is the open road”, skrev forfatteren D.H. Lawrence. Og det er noe med bilturer og åpne landskap som får frem filosofen i oss.

En biltur handler om øyeblikket, ikke om å komme raskest fra ett sted til et annet. Det handler om frihet. Til å gjøre impulsive stopp når noe fanger din interesse. Til å svinge på måfå til høyre istedenfor til venstre, og se hvor det fører deg. Til å nyte medbrakt niste på de aller vakreste stedene langs veien. Til å bli en dag eller tre lenger når du har funnet ditt drømmested. Til å dra videre når nye eventyr lokker. Det handler mer om gode samtaler underveis enn hvem du reiser med. Og om å nyte stillheten sammen på landeveien.

Veien over Aurlandsfjellet har fått tilnavnet ”snøvegen” fordi man ser snø langs veien mesteparten av sommeren. Her fra innsjøen Flotvatnet og rasteplassen Flotane. Foto: Cecilie Larvåg.

De Nasjonale turistvegene er 18 uforglemmelige bilturer som kan oppleves hver for seg eller i ulike kombinasjoner. Men ikke prøv å oppdage halve Norge på én gang. Ta deg heller tid til virkelig å oppleve hva som gjør disse nøye utvalgte veiene så unike. Og ta avstikkere underveis.

Månelandskapet ut mot Hamningberg langs Nasjonal turistveg Varanger er et høydepunkt for mange som besøker det nordøstligste hjørnet av landet vårt. Foto: Asbjørn Nilsen/Statens vegvesen.

Men uansett hvordan du velger å legge opp din reise: Ikke ha et tettpakket program på hvert sted. Ta deg tid til å se, lytte, nyte. Og underveis kan du hente frem filosofen i deg og høre om hen har noe å meddele.

HØYDEPUNKTER LANGS TURISTVEGENE

VARANGER
Kontrastfylt reise i arktisk klima
Tips: Steilneset Minnested

HAVØYSUND
Rått og dramatisk klippelandskap
Tips: Avstikker til Rolvsøy.

SENJA
Tett på himmel og hav
Tips: Avstikker til Tranøy.

ANDØYA
Hvalsafari, fuglefjell og kritthvite sandstrender
Tips: Gå kyststien fra Stave til Bleik.

LOFOTEN
Verdens vakreste øyrike
Tips: Spis verdens beste fiskeburger hos Anita’s Sjømat på Sakrisøy.

HELGELANDSKYSTEN
Norges vakreste kyststripe
Tips: Ta avstikkere ut i havgapet til Vega, Lovund, Træna, Myken, Herøy, Rødøy m.fl.

ATLANTERHAVSVEGEN
Unik opplevelse i havgapet
Tips: Se Columna Transatlantica ved Hågå.

GEIRANGER–TROLLSTIGEN
Postkortutsikt til fjord, fosser og fjell
Tips: Spis rømmegrøt og spekemat på Westerås i Geiranger.

GAMLE STRYNEFJELLSVEGEN
Norges eldste turistvei
Tips: Afternoon tea i Gamlebutikken på Hjelle.

RONDANE
Landets første nasjonalpark
Tips: Ta en avstikker inn Grimsdalen.

SOGNEFJELLET
Nord-Europas høyeste fjellovergang
Tips: Besøk istunnelen i Klimapark 2469.

VALDRESFLYE
Tett på fjellet og fjellturene
Tips: Bli med Gjendeguiden på topptur.

GAULARFJELLET
I fossenes rike
Tips: Fossesti forbi 14 fosser og sju vann.

AURLANDSFJELLET
Sommersnø og urørt natur
Tips: Stegastein er et must!

HARDANGER
Fjord, frukt og gylne bobler
Tips: Parker bilen og bli med på sidersafari.

HARDANGERVIDDA
Nord-Europas største høyfjellsplatå
Tips: Test høydeskrekken på den nye broen over Vøringsfossen.

RYFYLKE
En reise i kontraster
Tips: Les deg opp på historien om sinkgruvene i Allmannajuvet.

JÆREN
Kanten mot storhavet
Tips: Piknik i sanddynene.

Den nye boken om Nasjonale turistveger inneholder mengder med reisetips og lokalhistorie. Foto Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Statens vegvesen er ansvarlig for å utvikle attraksjonen Nasjonale turistveger. Ved utgangen av 2020 er cirka 160 rasteplasser og utsiktspunkter langs de 18 strekningene ferdigstilt. Byggene og installasjonene kjennetegnes av høy visuell kvalitet og er oppført i samarbeid med kjente og mindre kjente norske arkitekter og landskapsarkitekter. Målet er at Nasjonale turistveger skal fremstå som en helhetlig attraksjon fra 2024. Deretter blir oppgaven å drifte, vedlikeholde, fornye og videreutvikle disse unike veiene. (Kilde: nasjonaleturistveger.no)

Tekst: Cecilie Larvåg

Larvåg er forfatter av reiseboken Mil etter Mil – Langs Norges 18 Nasjonale turistveger

PS
Alle artikler i Bobilverden.no om Nasjonale turistveger er samlet i en egen artikkelkategori. Alle strekninger og de fleste attraksjonene langs Nasjonale turistveger er omtalt gjennom årene.

Del dette med andre:

  2 comments for “På fire hjul i postkort-Norge

    • Vi har kjørt alle så nær som en (Varanger) med halv- eller helintegrert bobil. Veiene kan være trange, men om du behersker rygging med bobilen til nærmeste møteplass så er ikke det noe problem.
      Gamle Strynefjellsveien har en skiltet maksimal lengde på kjøretøy på 8 meter. Dette er også en vei det kan være mer krevende å møte andre på. Spesielt om du møter en som ikke kan rygge en meter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *