Kommentar: Utenlands- eller norgesferie i år?

Kan det bli bobiltur til favoritstedet i Sverige, Frankrike eller hvor det måtte være i år? Eller bør vi alle holde oss i Norge? Et stikkord for svaret, er vaksinepass.

Mange rykker i foten for en bobiltur sørover i Europa, men det er flere skjær i sjøen. Foto: Knut Randem.

For all del, vi har mange favoritsteder i Norge. Det er ferielandet framfor noe, men når bobilen brukes hele året i Norge, er det naturlig at vi får lyst til å ta en lengre tur utenlands når vi får flere sammenhengende ferieuker. Men blir det mulig i år?

Ved årsskiftet forberedte statsministeren oss på at det kunne bli en annerledes sommer. Da sa hun at «Jeg synes det er fint at folk planlegger, men man må være forberedt på at sommeren 2021 ikke blir helt som sommeren 2019». Hvor annerledes vet vi fortsatt ikke. Og kanskje kommer det en fjerde smittebølge med nye mutanter?

En god ting var at regjeringen avklarte at bruk av bobil kunne sammenlignes med bruk av hytte. Vi har kunnet reise på hytta, men kunne ikke feste med naboene i hyttegrenda (campingplassen). Det har gitt gode muligheter til å bruke bobilen selv om smittetrykket har vært høyt i store deler av landet. Selv har vi kalt oss eremitter på tur, sett mye nytt, men vært lite sosiale. Det har gått bra.

Når mange nok har fått vaksine, blir alt mye enklere, håper vi. Foto: Knut Randem.

Vaksinasjonsprogrammet har gått tregere enn forutsatt og det har vært skjær i sjøen med vaksiner som ikke kan benyttes på grunn av alvorlige bivirkninger.

For en ukes tid siden skjønte vel de fleste at det er overhengende fare for at 2 millioner vaksinedoser ikke kommer til å bli akseptert i Norge. Denne helgen kommer meldingen om at en annen vaksineprodusent kan levere 2 millioner ekstra doser i løpet av sommeren.

Usikkerheten er stor, men vi føler oss overbevist om at de fleste av våre lesere har fått tilbud om vaksine innen midten av mai. Så da er vel alt bra og vi kan reise hvor vi vil i sommer? Kanskje ikke.

Utenriksdepartementets reiseråd er viktig om du planlegger utenlandsferie. Fortsatt fraråder departementet alle utenlandsreiser. Reiserådet skal oppdateres 15 mai, men det blir neppe noen endring da. Reiserådet er viktig for alle som vil ha en reiseforsikring som fungerer uten begrensninger.

Det er ikke noe forbud mot å reise, men du må altså i karantene ved hjemkomst fra land som er røde på FHIs smittekart. Siste uke var det kun områder i Finnland som var gule på FHIs kart. Du finner FHIs oppdaterte kart på denne siden (ekstern lenke).

EUs smittekart
Situasjonen i Europa er uforutsigelig. Vaksinasjonsprogrammene der går stort sett i samme takt som i Norge, men smittetrykket er høyt i de fleste landene. Denne uka er det bare Nord-Norge, Island og Grønland som er grønne på EUs smittekart. Norge er ellers gult med Viken og Oslo som røde unntak.

EUs smittekart pr 15. april 2021. Klikk på kartet for oppdatert versjon. Kartet oppdateres hver torsdag.

Sverige har den mørkeste rødfargen, og alle fylkene der har høyere smittetrykk enn Oslo. Nesten hele Finnland og Danmark er gult. Portugal og et par regioner i Spania er gule, men ellers er det stort sett helrødt i Europa. Nå.

EUs smittekart oppdateres hver torsdag og du kan følge utviklingen her (ekstern lenke).

Jokeren
Det avgjørende for om det er hensiktsmessig å reise utenlands i sommer er en joker; vaksinepasset. Får vi vaksinepass? Og vil det være en fribillett til å reise fritt i Europa? Mye tyder på at EU innfører et vaksinepass innen 1. juli. Det skal etter sigende gi vaksinerte EU-borgere rett til å reise fritt i EU. Nå har landene forskjellige regler for innreise.

Regjeringen melder at en forenklet versjon av et koronasertifikat skal være klar i mai. Den endelige versjonen, som vil være i tråd med EUs regelverk, vil komme i slutten av juni. Arbeidet har startet slik at det kan stå klart i slutten av juni. Men fortsatt har ikke regjeringen bestemt seg for om et koronasertifikat skal gi rettigheter ved reise og innreise til landet – eller i andre sammenhenger.

Diskusjonen går blant annet på om det er etisk rettferdig å gi rettigheter til de som er vaksinert og ikke til de som fortsatt må vente på vaksine til over sommerferien. Men er det rettferdig å ikke gi rettigheter til de som har vært nødt til å være mest forsiktige det siste året? Kanskje vet vi svaret om en måned.

Vaksinepass kan være avgjørende for om det blir mulig å reise i Europa i sommer, mener redaktør Knut Randem i Bobilverden.no. Foto: Ellen Randem.

Vaksinene er ikke 100 prosent effektive og så langt vi forstår er den mindre effektiv på de eldste. Uansett vaksinepass eller ikke så er det kanskje ikke så fristende å reise til et Europa om ikke smittetrykket der går ned?

Med så mange ukjente faktorer er det bare å følge med på de to smittekartene fra FHI og EU. Om du ikke liker å improvisere, så er det kanskje like greit å planlegge norgesferie også i år. Det blir helt sikkert en fantastisk ferie.

Om Norge blir grønt før sommerferien og også tillater innreise for utlendinger med vaksinepass, kan det bli travelt på norske veier. Da gjelder det å være forberedt for å finne alternativene med mindre besøk.

Den siste uka har vi omtalt fire bøker som på hver sin måte gir inspirasjon til å planlegge en reise utenfor allfarvei. Det kan være lurt å lete etter de ukjente perlene i landet vårt. Det er plass nok. Selv håper vi på en tur til Øst-Finnmark – om det ikke blir til Frankrike…

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Kommentar: Utenlands- eller norgesferie i år?

  1. Jeg har store problemer med å forstå diskusjonen om vaksine pass. WHF har hatt etslikt pass i mange ti år. Størrelse som et vanlig pass gult i farge. Her fylles alle vaksiner inn, fortløpende etterhvert som man tar dem. Spesielt godt kjent av sjøfolk og andre som reiser over hele verden.Jeg har hatt et slikt pass i over 30 år. Nødvendig ved alle mine bobilturer World Wide. Naturligvis er mine to Corona vaksiner skrevet inn i dette passet. turen i 2020 skulle gått til Mongolia via Russland og Silkeveien. Naturligvis avlyst, det ble Norgestur “Langs Norges kyst. Fra Iddefjorden til Grense Jakobselv” Etter 8500 km og tre mnd. kom jeg til Nord Trøndelag. Turen fortsetter der og videre nordover i mai måned.
    Mvh Steinar Øyhaugen – Steinarontour

  2. Vaksinepass vil jo være i strid med Schengen-avtalen. Så hva med oss som ikke tar vaksinen og ikke er smittet av Sars-Covid2 ? Hvordan vil den frie ferdselen være mellom “grønne” land?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *