Over grensa til julemarked

Dalarnas julemarked ved Falugruva, Foto: Per-Eriksson.

Julen er en tid for kos og hygge og Sverige har et bredt utvalg av både tradisjonelle, moderne og kreative julemarkeder. Visit Sweden har plukket ut 15 høydepunkter de mener du ikke bør gå glipp av.

La deg forføre av stemningsfulle julelys, julesang og knekte mandler, og ta turen over grensen for å besøke et eller flere av julemarkedene som Sverige har å by på. Visit Sweden reklamerer friskt. Svenskene er gode på jul og nesten hver bygd og by har et eget julemarked. Fra november fins mange muligheter for å lade opp til årets koseligste høytid, få påfyll av juleinspirasjon og nyt gave-shopping av beste sort!

I Tjolöholm slott, Fjärås, Kungsbacka i Halland. Finner du et av regionens største julemarked, med over 100 utstillere og 25.000 besøkende hvert år. På det julepyntede godset kan du kjøpe håndverk og lokalproduserte delikatesser. I år feirer julemarkedet 30 år og de steller i stand til skikkelig feiring. Inne på slottet står nissefar klar til å ta imot barnas ønskelister, på julemarkedet samles håndverkere og matprodusenter. Siste mulighet her er 22. – 26. november.

Julemarked i Äskhult. Foto: Visit Sweden.

Reiser du helt til Stockholm finner du minst tre muligheter; Den første helga i desember selger kunststudentene egenprodusert kunst på et annerledes julemarked. I Gamla Stan er det julemarked hver dag fra 25. november og helt fram til jul. Helgene før jul (fra nå) er det også tradisjonelt julemarked på Skansen. Markedet er en veletablert Stockholms-tradisjon, som har eksistert siden 1903, og som etterhvert har blitt til mye mer enn bare et julemarked. Skansen fylles i adventstiden opp av spiselige godsaker, morsomme juleaktiviteter og stemningsfulle konserter. Det finnes også et rikt utvalg av restauranter og kaféer, som serverer alt fra røkt fisk til munker.

Julemarkedet på Gunnebo slott och Trädgårdar i Mölndal skjer 25.november til 3. desember. Dette er et julemarked med økologisk fokus med håndverk og mat i et stemningsfullt miljø, et steinkast unna storbyen Göteborg.

Autentisk og gammeldags er julemarkedet Äskhults i Halland. Her er et trettitall utstillere ikledd tradisjonelle klær og selger alt fra håndstøpte lys til tekstiler. Det skjer i helgen 2. – 3. desember.

Julemessen på Kalmar slott har blitt en tradisjon for mange, og folk kommer langveis fra for å få med seg den stemningsfulle begivenheten. Her finnes Sveriges beste smeder, lysstøpere og tekstilmakere. I slottets matbod frister matprodusenter med ost, brød, sennep, fisk, gløgg, skinke og julens godbiter. Her kan du også lytte til stemningsfull julemusikk i Slottskirken, samt oppleve ulike forestillinger og opptredener fra 30. november til 3. desember.

Wadköpings julemarked i Örebro. Foto: Visit Sweden.

Blant de rødmalte husene i Wadköping i Örebro stiller snekkere, håndverkere og matprodusenter ut sine julevarer 26. november, 3., 10. og 17 desember. Opplev klassisk juleatmosfære i den lille trebyen Wadköping – som er bygd opp av eldre gårder, for å vise hvordan Örebro så ut før i tiden.

Gotland med tradisjoner. Foto: Visit Sweden.

Alla tiders Gotlandsk jul får du i Visby på Gotland 3. desember og Middelalderjul 8.–10. desember. Julemarkedet “Alle tiders jul” i verdensarvbyen Visby tilbyr håndverk, bakverk, delikatesser og annet deilig julesnadder. Der blir det dans rundt granen, fiskedam og flere morsomme aktiviteter for de små. Men julefeiringen på Gotland stopper ikke der, arrangementet “Middelalderjul” er en forlengelse av den velkjente Middelalderuka, som finner sted i Visby i august. Helga 8. – 10. desember fylles Visby med middelaldermennesker og aktiviteter fra før i tiden.

10. desember er det gammeldags julemarked med tradisjonsrikt håndverk, lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og annet julesnacks i verdensarvområdet ved Falu Gruva i Falun i Dalarna. Det arrangeres guidede juleturer i gruven og gruvenissene tar i mot barnas ønskelister. Her blir det skyss med hest, gløgg, julesanger og åpen ild – ja, alt som hører et gammelt julemarked til!

15. og 16. desember er det julemarked ved Astrid Lindgrens hjem i Vimmerby Her kan du oppleve et tradisjonelt julemarked i forfatterens barndomshjem. Kunsthåndverk, mat, opptredener og musikk vil sørge for julestemning og kos. Det er også mulig å få en julevisning i det nyrestaurerte barndomshjemmet, for å se hvordan det var der da Astrid Lindgren var liten. Under omvisningen kan du kjenne duften av kryddernellik og kanel og få et unikt innblikk i Astrid Lindgrens barndom.

I glassriket hos Kosta i Småland kan du oppleve julemarked til langt ut i januar. Julemarkedet tilbyr nisseparade, konserter, tryllekunstnere og glass-show.

Glassblåsershow hos Kosta. Foto: Visit Sweden.

Julebyen Gøteborg har flere tilbud fra nå og fram til 7. januar. Fra Lilla Bommen til Liseberg tennes gatene med lys, hvor fasader, statuer, trær og bruer lyser opp i vintermørket. Det skorter heller ikke på julemarked i Göteborg. I tillegg til et av Sveriges største julemarked på Liseberg, finnes det også en rekke andre fine julemarkeder over hele byen:
Første helgen i desember fylles Röda Sten kunsthall med unikt design og kunsthåndverk i alle mulige former og uttrykk.
Julemarkedet i Gøteborgs eldste bygning, Kronhuset arrangeres 2. – 17. desember. Her kan du handle julegaver samtidig som du rusler rundt i historiske omgivelser med juleinspirerte aktiviteter for både store og små.
Den koselige bydelen, Haga har tradisjonelt julemarked med hjemmelagde og lokalproduserte varer 25. november – 17. desember.
Julemarkedet på Liseberg er åpent alle helger fra og med 17. november og nesten hver dag i hele desember. Dette er et av Sveriges største julemarked, med over åtti boder og butikker, skøytebane, vinteråpne karuseller og restauranter som serverer julens godsaker. Her kan barna besøke nisseverkstedet og levere ønskeliste til julenissen, gå på skattejakt, se kaninteater og isshow. I tillegg til det tradisjonelle julemarkedet i parken, arrangeres det også et moderne julemarked oppe i tårnet, med varer fra både kjente varemerker og unike utstillere. Flere millioner julelys glitrer i vintermørke rundt om i parken og sørger for en stemningsfull atmosfære.

Det fins enda flere julemarkeder rundt om i Sverige! En fullstendig oversikt over alle julemarkedene finner du her.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
– basert på pressemelding fra Visit Sweden

Les også: Julemarked landet rundt

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *