Økt CO2-avgift, men intet Venstre-sjokk

Partiene kunne tirsdag kveld presentere sitt budsjettforlik. Foto: Skjermdump fra NRK.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet kom onsdag kveld til enighet med Venstre og Kristelig folkeparti om en budsjettavtale om statsbudsjettet for 2018.

I forliket blir det økt vektlegging på CO2 som komponent i engangsavgiften for nye biler. I budsjettforliket oppgis den økte CO2-komponenten til 780 millioner kroner, selve økningen er etter det vi forstår på 65 millioner kroner. Det nevnes også en forskyvning av avgift fra vekt til CO2. Det gjøres ved å øke innslagspunktet for laveste sats i vektkomponenten med 150 kg og redusere alle satser med 7 prosent. CO2-komponenten økes ved at innslagspunktet reduseres og at satsen for utslipp økes. Det oppgis at utslipp i intervallet 96-125 gram skal økes med 30 kroner per gram. For høyere utslipp er det ikke oppgitt noen økning.

Slik budsjettforliket ble presentert tirsdag kveld ser det ikke ut til at Venstres forslag om en dramatisk økning av engangsavgiftene for bobiler er ført fram til enighet. Bobilverden.no vet ikke i hvilken grad Venstres forslag har vært framme i forhandlingene.

Dette var fjerde gang Venstre har foreslått å øke engangsavgiftene for bobiler. Ingen av gangene har forslaget blitt nevnt i sluttdokumentet fra forhandlingene. Venstre har ikke ønsket å utdype sitt forslag overfor Bobilverden.no.

Generalsekretær Geir Holm i Norges Caravanbransjeforbund (NCB) konstaterer torsdag formiddag fornøyd at det ikke blir noen rasering av bransjen slik det var grunn til å frykte. Heller ikke Holm kjenner detaljene i tallene, men minner om at det fra regjeringens side ble foreslått en flat økning av engangsavgiften med 1,6 prosent. Om dette er hele økningen eller om det er gjort andre justeringer er uklart. En økning på 1,6 prosent vil utgjøre noen få tusenlapper på prisen av en bobil.

Det er fortsatt mulighet for mindre endringer i budsjettet, men det forutsetter at partiene er enige om det i de ulike komiteene i Stortinget. De fire partiene som ble enige om budsjettavtalen onsdag kveld har flertall i Stortinget.

Statsbudsjettet skal formelt vedtas i Stortinget i plenum i desember.

Saken er oppdatert torsdag 23.11.17, kl 10.30.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: – Prisen øker med 200 000 kroner

Del dette med andre:

  3 comments for “Økt CO2-avgift, men intet Venstre-sjokk

  1. Er dritt lei av den regjeringen som kryper rundt bare for makten skjyld,en makt de ikke har!
    Sykt at de kaller seg statminister og finansminister når det det er skei Grande som bestemmer og har begge jobbene.
    Og at vi som ikke har elbil må betale for de snylterne som sniker seg frem over alt!!!

  2. Ubeskrivelige politikere med manglende grunnleggende kunnskap om CO2, undrer om de drikker noe med kullsyre i, det er jo en del av CO2. CO2 nivået Globalt ligger på 400 ppm, i drivhus hos landets gartnere er det opptil 1300 ppm for at plantevekster skal gro, fotosyntesen er ikke en ny foto kjede som Grande og resten av inkompetente politikere tydeligvis tro. Vi betaler kr 1,50 pr.liter i CO2c avgift bare på diesel og bensin, så kommer all annen relatert CO2 avgift. Landet styres av svært uansvarlige politikere som ikke kan ta til seg kunnskap før “folket” blir pålagt avgifter..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *